Tuesday, February 26, 2013

My First Year at Malaysia: #2 Ms Red Ribbon dan Ikan Bilis


Assalamualaikum,

Mari mulakan dengan bismillah.
Hari Selasa, dah nak abis bulan ke 2 tahun 2013, harap2 semua rakan2 sihat.
Alhamdulillah Ms Red Ribbon dan family pon sihat.

Hari ini nak berkongsi cerita psal ikan bilis.
My second story about my first year kat Malaysia.
Been long time since my first story pasal Communication Breakdown kat SINI.
Actually kan, saya nie bukan orang yang suka sgt makan ikan bilis.
Almost tak pernah makan, jarang2 sangat2 la...
Ikan masin ade la, tapi kebanyakan org dewasa dan orang dah tua2 je nie yang sukakan ikan masin, kanak2 dan remaja memang x la...
Tapi tue masa saya kecik sampai la 2005 masa first time datang ke Malaysia.

Mula2 nya berkenalan dengan ikan bilis masa makan nasi goreng kampong...




Mula2 xsuka sgt, pelik... nasi goreng pakai ikan bilis?
Never tried before...
Tapi lama kelamaan pon terbiasa...

Lepas tue berkenalan plak dengan nasi lemak sambal ikan bilis




Fuyoohh another ikan bilis on my meal...
What to say? kat merata2 tempat orang jual nasi lemak dgn ikan bilis,
Makan je la...


Dah lama duduk kat Malaysia, terasa sangat2 yang ikan bilis nie memang femes dan orang2 suka sgt makan ikan bilis, sampai la...


Cucur ikan bilis

Roti branded yang dijual kat supermarket pon ada roti sambal ikan bilis!
It was a big WOW that time.
Hebat betol la ikan bilis nie, betol2 makan fevret rakyat Malaysia.

That reminds me of Cloudy Meatballs story.
Ada sesiapa yang ingat?
Satu town yang kat dalamnye ada makanan drpd ikan sardine sahaja.
Include fruit punch pon drpd sardine (yukksss!!!)




More or less rasa macam tue la...
Sebab asyik jumpe makanan dgn ikan bilis je...

Time goes by, berpinggan2 ku dah makan makanan dengan ikan bilis.
Bukan setakat diri sendiri je, tapi mom yang sering datang ke KL jumpe anaknya yang comel nie (hehe) pon sekarang sering masak msakan dengan ikan bilis everytime dia dtg duk KL.
Dulu xpernah2 lagi masak pape dengan ikan bilis.

Sampai last week dapat parcel drpd mom, satu makanan fevret saya, namanya "sambal goreng tempe"
Isinya tempe dengan kentang dipotong kecil2 masak dengan gula merah (gula melaka) dan cili.
Makanan nie mom selalu buat dan bawa ke KL untuk me kalau tengah malas masak, terlebih lagi time puasa, mesti mom bagi supply makanan nie banyak2...

Parcel yang datang last week nie ada kelainan.
A bit surprised...


Sekarang mom letak ikan bilis, selain drpd tempe dan kentang.
Whoaaa mommy... rasanya jadi lain hehe...
Mungkin mom rasa saya dah lama duduk kat negara yang penuh makanan dengan ikan bilis nie, so masakan mom pon kne ada ikan bilisnya juga hehehe

Sedikit rindu taste original masakan nie, tapi yang sekarang pon ok je...
I'm gettin used to it :)
Ikan bilis dah jadi sahabat dan selalu ada dalam my fridge :)


twitstamp.com

0 comments: