Friday, December 30, 2011

My First Year at Malaysia: #1 Nak Belanja Saya?

Assalamualaikum...
Bloggers, tak terasa, dah berapa tahun saya duduk kat Malaysia nie.
First time stepped my foot kat Malaysia was on June 2005, so kira dah 6.5 years duduk kat Malaysia nie.
Alhamdulillah, so far I'm safe and sound.
Pengalaman buruk memang ada, pengalaman manis pon banyak :)

Tetibe nak buat satu caption kat entry "My First Year at Malaysia", nak berkongsi pengalaman2 masa baru je pindah ke Malaysia nie.
Banyak bende2 pelik yang dijumpai.
Banyak culture shock happened.
Hehehe... Semua sangat menyeronokkan :)

Rasanya nak berkongsi gambar2 juga tapi entah gambar2 lama kat mana.
Dulu masa belajar tue banyak kali laptop rosak dan hard disk meletup, so memang la banyak gambar2 yang dah hilang...
Tapi insyaallah kalau terjumpa 1-2 gambar akan saya kongsikan :)

#1 NAK BELANJA SAYA?

Masa tue, on 2005, saya duduk kat Cyberjaya, renting a room kat apartment daripada satu agent.
Housemate bermacam2 bangsa dan negara, ada Vietnamese, dari Maldives, Chinese, Kenyan, dan juga Malay.
Since the easiest one is to communicate ngan yang Malay nie, dan mungkin dia pon rasa macam tue, so yang paling rapat nie dengan yang Malay nie la, let's called her F.

F nie such a great friend, I was so blur about Malaysia that time.
Mom only stayed with me for the first 2 weeks untuk college registration then left me stranded in the middle of no where.
Ye la masa tue Cyberjaya sepi lagi... belum banyak bangunan...
Rasanya macam duduk kat hutan hihihi...

So, one day, F nie ajak berjalan ke Alamanda Mall, Putrajaya.
That was on weekend, sekali ngan boyfriend dia.
I told her it was a great idea since supply makanan dah habis, so I need to do grocery shopping, and she said she needed one too...
So kami pergi la naik kete bf dia.

Baru je kuar apartment, I realised DUIT KAT WALLET ADA RM5 je.
I told her to stop by at ATM first, coz I need to withdraw some money.

F : "Ok, will drop by at ATM later. We belanja u first, don't worry."
Me : "Yes, but I don't have enough money. Drop by ATM first yea..."
F : "Later la kat Alamanda ada ATM. We go makan first, we belanja u."
Me : "But I don't have enough money, I need to withdraw money first."
F : "No problem la... we belanja u."

Banyak kali dengar "WE BELANJA U" kuar dari mulut dia nie.
Macam xnak layan je me nak pegi ATM.
So I just followed her la, worst come to worst, pinjam la duit dia dulu untuk makan.


So, we dropped by at this one restaurant kat Cyberjaya Sentral.
Then masuk restaurant tue, terus makan...
(Me siap order makanan yang paling murahhh... ngan air kosong hehe)

Masa nak bayar bill... Baru la tersedar...
Diorang nak bayarkan my meal: 

Me : "I borrow your money first yea, later I pay u back."
F : "Eh, no need la. We belanja u."
Me : "Hmmm... belanja? What's belanja mean?"
F : "Belanja means... we treat u, we pay the food for you."


ALAMAK!
In Bahasa Indonesia, BELANJA means SHOPPING.
That's why I told them many times I don't have money for shopping/belanja.
Tapi what they meant was diorang nak bayarkan makan ahahaha...
COMMUNICATION BREAKDOWN.

This probably one of the first Malay/BM word I learnt.
My heart still smiling everytime I remember that day hehe...

Last Friday of the year, hope you had a great one :)


twitstamp.com

4 comments:

kalau kat pasarbaru tu semua nya belanja bang belanja kakak.. ehhehhe
kitaorang kalau nak ke pasar coket mesti mak cik saya cakap nak pergi belanja kat coket sebab kami orang pekanbaru, Indonesia

HEHE betul2... i miss shopping kat Pasar Baru la :)

thats cute.. i tak tau u asal pada sana.. care you cakap dekat blog dah macam orang malaysia dah :)

hehe saya pon banyak gak belajar dari blogger2 semua :)