Welcome Everyone... Assalamualaikum...

Feel free to follow our Twitter. Like our Facebook. Or drop your comments :)

Introducing us, Red Ribbon Team, behind the scene...

A solid and loving team... Delivering everyting with love...

Hope You Enjoy Your Time Here

Come visit our blog everyday if you like. But please stay away if you don't...

We are a loving couple...

Please pray for the mommy and baby, also the hubby to stay healthy :)

We are NEWLY-WED!!!

One happy new family. Love everything about wedding. We also renting out few stuffs for your upcoming wedding! Please do check WEDDING-TO-RENT section :)

Saturday, July 25, 2015

PAKEJ TOUR MURAH KE JAKARTA dan BANDUNG

Assalamualaikum,

Selepas kenaikan harga petrol sebanyak 25% kat Indonesia bulan Jun 2013 lepas, kami terpaksa mereview semula rate pakej bajet ke Bandung dan Jakarta kami.

Rate nie berkuatkuasa mulai hari nie ye...
JAKARTA TRIP



BANDUNG TRIP


Nak tahu apa yang masuk dalam pakej nie?
Bole cek kat sini:


Any enquiry, bole terus message kami kat FB atau email travellyaMY@yahoo.com
Nak kami tolong quotekan, sila message FLIGHT DETAILS dan BERAPA RAMAI PESERTA yang nak pergi bercuti.


Thanks and have a nice day :)

 

Monday, April 20, 2015

Oh My Boutique - Part II - Oh My Back!

Alhamdulillah,
Ada kesempatan untuk menaip lagi dan bercerita pasal sejarah bukanya butik pengantin Red Ribbon Wedding Works ini...
Entry dan cerita sebelumnya ada kat sini:

So selepas "sakitnya ku disini..." period tu, I realize...
Maybe, ini memang jalan yang mesti kulalui...
Ku ambil iktibar dan berusaha terus pandang ke depan, sbb pandang ke belakang kang terlanggar tiang, kah kah, memang kne pandang depan benda dah nak jadi...
Takkan plak xbagi bibik kahwin, sape la saya ni? Mak dia pon bukan...

So, bermula la edisi hectic bulan April 2014 tu.
April 2014 yang sangat memenatkan.
Memang dah plan lama dah nak buat bday party Rafi ke 2 taun 20 April 2014, jemputan dah disebar, family semua dah confirm nak datang, bajet dah flushed down the toilet har har...
Tapi bulan tu jugak kne mula mencari lokasi nak sewa butik.
Sempat tgk bajet, plan lagi, kalau dapat butik yang jauh (sebab cari yang harga murahh), sanggup la nak pindah rumah dalam 1 bulan tu jugak... Adessshh... rambut terus gugur tahap maksima.

Seri Kembangan, Subang Jaya, Puchong South, Puchong Kinrara, Puchong Jaya, dah berpusing2 mencari lokasi butik yang paling selesa dan dengan harga yang berpatutan.
Nak yang murah, mana la ada zaman sekaang yang murah.
Nak tingkat bawah? xyah bermimpi... sewa satu bulan RM 6000-10000 shoplot biasa jek!
Tabungan kat bank xbanyak, hari2 kne withdraw daripada sekian sekian sekian sampai la ZERO.
Itu je yang ada kat tangan.
Masa bday Rafi, masih boleh tersenyum lagi untuk buah hatiku yang manis, sebetulnya kepala ni macam benang kusut...
Hari-hari cakap ngan hubby "Nape ye, jadi macam nie?"
Tapi hari-hari juga cakap kat dia, "Mungkin ada hikmah disebalik semua ini..."
Ku berusaha kuat.

Sampai la finally we found our place!
Dari bajet utk sewa kedai RM500 (bermimpi la dpt harga camnie)
Naik terus ke RM750 (xpe la kalau ada orang nak share)
Pastu naik lagi jadi RM1000 (xnak share la, barang banyak, tapi mana la ada harga camnie...)
naik lagi
naik lagi
naik lagi...

sampai la dapat deal utk sewa kedai nie...


Naaah, map nye je ye...
Bayar nie tue, sewa la, deposit la... total habis 80% daripada our saving, ada 20% je untuk renovation...
Kedai tu kosoooong, with nothing, no lights, no tiles, no nothing!
Nak panggil orang renovate pasang ni tu memang xde bajet...
Alhamdulillah, sayangnya Allah ngan kita, my uncle siap nak datang KL tolong2 buat kerja2 renovation.
So, it was me, my hubby, my uncle, dan my bibik yang bertungkus lumus buat kerja2 tiap2 hari.
Pagi, siang, malam, my hubby akan tolong tiap2 habis balik keje.
TARGET LOCKED: 10 DAYS TO 1 MAY 2014
Owner bagi masuk 10 hari lagi awal utk buat keje2 renovation nie, alhamdulillah...
 

Macam nie la keadaan hari2, duduk melepak buat keje2 bangunan.
My job mostly on kemas2, dan buat painting!
Hari2 penat, tapi semangat, demi menyiapkan kerja2.


Sedih juga sampai one day my baby boy jatuh sakit, kepenatan atau hari2 terkena habuk kot...
Nasib la ada my mom datang KL, boleh tolong tengok2an si comel ini...


Masa sewa kedai nie, this place is sooo huge... I cant imagine nak sewa kedai besar mcm nie...
Ingatkan nak kicik2 jer... Yer lah, bajet kecik je...
Tapi kalau tengok harga sewa kedai mahal2 (even kedai kecik)
Then you only top up for RM100-200 untuk dapatkan yang sangat besar, so why not amek yang nie je...
Since besar sangat, kne ada partition, untuk buat bilik, dan stor untuk barang2 pelamin.
Kan kan kan?
Tengok tu dinding partition yang biru2 saya yang cat tau!
Heheheh...
And that is my uncle yang sangat berbaik hati menolong saya...
Pelaburan utk my uncle: RM400 return flight ticket+all his expenses kat KL+belikan hadiah+oleh2 untuk anak istri+bagi duit peluh dia selama kat KL nih... = jauh lagi murah daripada hire pekerja.
Summore, if it's my own uncle, saya selesa buat kerja sama2 hari2 duduk kat butik.
Can't imagine kalau hire orang lain, ish, takut dan xselesa...
 

Half of butik tu dah letak karpet eventho masih belum fully siap.
Alhamdulillah rezeki, selama renovation nie adaaaa je customer datang.
So kat part yang dah berkarpet ni la, kitaorng duduk dan layan customer, dan baring2 kalau kepenatan :)

 

Exactly 10 days, my uncle kne balik Jakarta dah.
Kesian dia dah tinggalkan keje, bini, dan anak2...
Sedih jgk masa dia balik, apatah lagi masa tgk butik xsiap lagi...
He left me and my husband alone... kne siapkan butik ini berdua sahaja.
Ya Allah, kekuatan itu datang macam tu je...
We are helpless, tapi we are strong... 
Baki 20% saving kami dah habis untuk my uncle, beli barang2 bangunan, karpet, aircond, simen, dan lain2.
Badan rasa sakit2 selama almost 2 weeks buat kerja2 berat...
Oooohh my back so hurt!
Huhuhuhu

Masa tu,
Every single cents yang customer bayarkan kepada kami sangat bererti untuk penambah baik butik ini...
Almost dropping a tears when writing about it.
Alhamdulillah, Allah help us...
We keep on going, membeli sikit2 barang2 untuk keperluan butik.

Wait for my next and final chapter of this story :)

Monday, April 13, 2015

Pelamin untuk customer Bentong, again...

Assalam,
Lambat sangat memang nak update post, kali nie memang dah niat nak menaip lagi.
Nak cerita travelling minggu lepas sebetulnye, lambat eh, sebab ni kali kedua ke Bantong tp belum pernah story mory lagi...
Oh yea, kali ke dua ke Bantong, dua2 pasang pelamin customer pny pasal :)

Last trip to Bentong and Lanchang was earlier last year, that was my first time gi Bentong. Xsangka plak rezeki dapat customer lagi kat Bentong. Since these few weeks a lil bit hectic and tiring so trip to Bentong kali ni just semata2 nak pasang pelamin sahaja while previous trip sempat bawak Rafi ke mini zoo dan Elephant sanctuary kat Lanchang (belum sempat story mory hehe)

 
Ok, majlis kahwin nie kat Dewan Perdana Kompleks Penjara Bentong, customer nak pelamin simpel yang sebetulnye sesuai utk majlis kat rumah. Tp memang customer ni nak simple je so to award customer2 yang sempoi dan xcerewet ni, saya suka wat experiment and summore give them more than what they've paid.
So kami buatkan bigger pelamin, more deco, dan buat lagi exclusive, seeing the dewan stage pon quite big... so memang lagi sesuai buat pelamin yang besar ckit...

Alhamdulillah pasang dan kemas pelamin lancar.

Saturday night tu hunting hotel, kali nie tgh penat memang xsempat dan xcukup mood untuk browsing2 cari hotel sebelum pergi. Main redah je terus cari kat Bentong. Sebelum ni duduk kat hotel Kristal, ok la cukup syarat untuk berehat, tapi kali ni nak try hotel lain plak. Usha2 hotel kat Bandar Bentong tu je, area lain mcm xde hotel, especially kat area penjara Bentong tu. Spent half an hour jgk untuk sampai bandar.

As usual, sebab kami xreti pasal Bentong atau ape, tapi belum jumpa makanan sedap kat Bentong.
Dan kalau kuar pukul 10pm dah jarang kedai makan buka.
Makan pon makan biasa2 je, ape ye yang menarik dari culinary Bentong?
Ada mana2 warga Bentong bole bagi cadangan utk makan?
Kot kot la ada can pegi Bentong lagi in future... :)

 
Btw, kami bermalam di EV World Hotel.
Last time gi Bentong, EV World Hotel xmenjadi pilihan krn dlm Agoda nampak mahal je.
Ok mahal tu subjective, it was just aritue xmasuk bajet kami.
So last trip kami duduk kat Hotel Kristal.
Kali ni kami try singgah kat EV World Hotel sbb dalam Agoda harga bilik RM65, very reasonable untuk just berehat coz we need to be back to KL esoknye early morning.
Walk in kat hotel, rate was RM98, the lady said kalau nak harga Agoda kne booking via Agoda jgk, so merajinkan diri la masuk kete semula dan booking Agoda. DONE!
Dapatla merasa diskaun hotel daripada Agoda, Tq AGODA!
Masuk je bilik terus tertidur kepenatan hihi...


Early morning kami sempat bfast nasi lemak kat hotel, sedaapp tp a bit pedas, my husband okey jee... memang dia suka pedas :)

Pastu kemas pelamin dan balik ke KL...
Fuuh short trip to Bentong again alhamdulillah semua lancar :)

Monday, March 16, 2015

Oh My Boutique - Part 1 - Oh My Bibik :(

Hi, Assalamualaikum all...

Lately makin ter bz kat butik. Yes, alhamdulillah kami dah buka kedai offline.
So that means anyone interested dengan pape yang kami offer dalam blog nie bole la datang menyinggahkan diri ke butik sederhana kami kat Puchong Prima.

Oh yeapp... Saya ada hutang ngan rakan2 blogger semua, pasal, WHY I finally decided to open a bridal boutique?
 

 

It was started when I felt busy doing business from home.
I was just delivered a cute baby that time and when he reached 1 years old, betul2 tengah peak time mengurus kerja2 kahwin customers. 
Not much job, tapi adanya baby Rafi melambatkan semua kerja.
Yer la, housewife yang bekerja, eventho tak banyak sgt kerja but need to be wise in managing the time kan... 
And it was always be a dillemma, between taking Rafi to work (oh he always come with us tau, very very good boy hehe) and leave him to someone else.
Saya sangat antipati meninggalkan Rafi kat taska or daycare, oh no... xnak, xnak xnak...
Tapi sempat plak 'terhantar' for once, and promise won't ever send him there again.
Noo, nothing has happened and nothing wrong with the daycare, it was just me yang xnak tinggal Rafi ngan orang lain eventho that time I only left him for like 2 hours only.

To cut short, suddenly I heard my former nanny/maid... yang jaga saya masa kecik2 dulu, alaaa masa tadika sampai saya teenager, tengah cari kerja lagi.
All of her (my nanny) family memang kerja ngan my family, from her mother, her grandma, her brother jgk, so kitaorng pon dah anggap dia as family jugak.
One time I met her just to chit chat, tanya kabar sume (she came to my house kat Bandung) and said she's getting divorced and want to work with me.
Feeling sorry for her, then I accept her.
Not wanting any nanny for Rafi at the first place, but if having her with me is not a sin too, helping her getting some money and giving her new life so she can forget about her ex-husband, would be a good idea.
So I took her to Malaysia and all permits were easily settled and she work for me.



I love her very much like my own sister and friend.
We had so many beautiful days of jalan2, took her everywhere kat KL nie, travel to Spore together, jangan la bertanya pasal makan2... nak makan kat mana2 pon xkesah, dr yang paling murah sampai la paling mahal...
Bought this and that for her, just wanted to make her happy again post-divorce tu...
We had plan this and that, teasing her that she might be jumpa jodoh kat Msia hihi

Since she's around, I have more free time for business, accepting more jobs on weekends.
It was tiring to have few jobs during weekend, but glad can managed to do everything coz Rafi was not coming for work again, he has his nanny at home playing with him :)

Til 3-4months before her first year at Malaysia ended, I bought her a return-ticket-flight for her to celebrate Raya back home with me.
I asked her how many days she needs to be at Indonesia before coming back to KL? Can you fly back alone? Coz I can't spend too long kat Indonesia since I have some business to run at Malaysia. She said she's afraid of flying alone, so I had to stay at Jakarta for almost a month just to wait for her so we can fly back to KL again together after Raya.
So yeah, DONE I bought the return ticket for us.

It was few weeks after I bought that ticket, I overheard when she was talking to my sister-in-law that she'll getting married during Raya at Bandung and won't coming back to Malaysia again.
Oh and THAT'S THE BEGINNING of Red Ribbon Wedding Works offline boutique...

To be continued....



 

Tuesday, December 2, 2014

Bring Garden Concept Outside to Inside :)

Assalam, bride to be...

Walaupun trend Rustic tengah memaharajalela kat Malaysia ini, tapi kami masih juga menerima tempahan dekorasi2 bertemakan Garden Wedding.

Pada saya, garden wedding nampak sangat cantik, just as real garden.
Lately dah ramai pengantin buat wedding kat garden betul, even akad nikah too :)
Tapi since sekarang ni musim hujan, having indoor garden themed wedding concept is the safest way kan kan?



Dan juga photobooth :)





So kalau nakkan tema garden utk majlis anda, dan nak 'play safe', sila buat kat indoor sahaja ye... confirm xkena hujan :)

HAVE A NICE DAY ALL...

Sunday, November 30, 2014

Bandung Travel : Senarai Entry Travel kat Bandung

 
 image taken from Google



Heya bloggers...
Since lately Ms Red Ribbon banyak bercerita pasal tour ke Bandung, cerita pasal makanan, shopping, scenery of Bandung, so Ms Red Ribbon buat satu list entries pasal Bandung.

So korang yang nak cari info pasal Bandung bole senang nak terjah yer...
Hope this lists will help you :)

Me akan senantiasa datang dan update entry nie kalau ada entry2 baru pasal Bandung....



TOUR PACKAGE JIMAT KE BANDUNG 2013-2014
check kat SINI

TRAVELLYA HOMESTAY @ BANDUNG FULL INFO, 
MAP, AND AVAILABILITY CALENDAR
check kat 



--------------------------------------------------------------------------


CAFEs WITH CITY LIGHT VIEW @ DAGO ATAS
check kat SINI

STRAWBERRY FARM @ KAMPUNG GAJAH
check kat SINI


KIDS PARK @ KAMPUNG GAJAH
check kat SINI

TANGKUBAN PERAHU CRATER @ LEMBANG
check kat SINI


FOOD : RABBIT SATAY @ LEMBANG
check kat SINI

FOOD & LEISURE : KAMPUNG DAUN REST @ LEMBANG
check kat SINI

KOLAM AIR PANAS @ CIWIDEUY HIGHLAND
check kat SINI

KAWAH PUTIH @ CIWIDEUY HIGHLAND
check kat SINI

CANDI DAN TASIK CANGKUANG @ GARUT
check kat SINI

-------------------------------------------------------------------------------------------

TRANS STUDIO THEME PARK
check kat SINI

 


TESTIMONIALS


-Abang Farid- February 2011
check kat SINI

-Abang Azri- April 2011
check kat SINI

-Cik Aida- November 2011
check kat SINI

- November's Customer- November 2011
check kat SINI

- Nur Hasanah- January 2012
check kat SINI

- Nizam and group- March 2012
check kat SINI

- Zahriani and family- April 2012
check kat SINI

- Azuin Zakaria- May 2012
check kat SINI




CUSTOMER'S PHOTO/STORIES GALLERY

-Norfiza-
Foto2 dan cerita jalan2 kat Bandung
check kat SINI

-Abang Farid-
Cerita pasal homestay dan jalan2 kat Bandung
Check kat SINI

-Kak Ella & Hanis Zalikha's family-
The pretty lady stay at the homestay
Check kat SINI

-Review dari mamaLUV-
kat SINI






JAKARTA ENTRIES

image taken from Google


JAKARTA FAIR 2011
check kat SINI dan SINI

PORTICO CAFE, SENAYAN CITY MALL
check kat SINI

SOP BUAH
check kat SINI


BOGOR/PUNCAK ENTRIES


PUNCAK PASS DAN MASJID ATTA'AWUN
check kat SINI




Monday, October 27, 2014

Mariah Carey: The Elusive Chanteuse Concert, Kuala Lumpur


Diantara kesibukan mengurus orderan customer di bulan2 terakhir di 2014, Rabu malam kemarin daku sempat menerjang kemacetan lalu lintas Kuala Lumpur demi bertemu dengan idolaku...
Seorang DIVA dengan oktaf suara yang tertinggi, kebolehan dalam mencipta lagu, ditambah lagi dengan wajahnya yang cantik.
She is Mariah.
 

Nggak rela rasanya ngelewatin satu konser bertahap internasional dari seorang biduanita bersuara emas yang legendaris...
Well, she's my favourite singer since I was a child, sampai sekarang emang ga ada yang bisa menggantikan posisi Mariah Carey, she's always be the one.
Dan malam itu beruntung sekali bisa datang ke konser "The Elusive Chanteuse" Show Tour yang digelar apik oleh IME Productions dan didukung Malaysia Major Events (dibawah naungan Kementrian Kebudayaan dan Pariwisata)


Malam itu, sekitar 12,000 penonton ber-jas hujan memadati Stadium Merdeka dan ga peduli dengan guyuran hujan dari petang lagi.
Semuanya terlihat antusias sambil membawa atribut2 idola kesayangan.
Beberapa tembang favoritku dengan indahnya dinyanyikan; Shake it Off, My All, Honey, Hero, dan Always Be My Baby. 
Teriakan histeria penonton tidak kunjung surut bahkan makin bergema saat tune tembang "Hero" dimulai...


Beberapa lagu lain yang diambil dari album terbarunya memang kurang familiar di telinga, tapi keramahan dan kepawaian Mariah dalam memikat hati penonton memang patut diacungkan jempol!
Hummingbird, satu keistimewaan spontanitas dari Mariah Carey, didominasi oleh kata2 "lightning", "pouring", "thunder", "fire".
Seakan2 semua itu adalah faktor2 pendukung meriahnya konser.
Bukan sekali dua kali Mariah ber-hummingbird ria, tapi berkali2 diantara derasnya hujan membasahi stadium malam itu.
Walaupun malam itu hujan tidak juga reda sepanjang konser berlangsung, diriku tidak sedikitpun gentar untuk terus berdendang bersama, untuk membayar kerinduanku pada sang idola.


Malam yang indah itu diakhiri dengan alunan Always Be My Baby, satu tembang manis yang memang sudah kunanti2kan...
Walaupun Without You tidak hadir malam itu, tapi keseluruhan konser ini memang sangat fabulous! Ngarep konsernya bisa berlangsung sepanjang malam sampai pagi hehe...
Thanks so much Mariah Carey for your awesome performance, I'm soooo entertained.
Thanks to IME and Malaysia Major Event!


PS: as usual, concert tag menjadi oleh2 buat my babyboy tersayang yang terpaksa mama tinggal di rumah menunggu mama yang lagi dating sama papa :)