Welcome Everyone... Assalamualaikum...

Feel free to follow our Twitter. Like our Facebook. Or drop your comments :)

Introducing us, Red Ribbon Team, behind the scene...

A solid and loving team... Delivering everyting with love...

Hope You Enjoy Your Time Here

Come visit our blog everyday if you like. But please stay away if you don't...

We are a loving couple...

Please pray for the mommy and baby, also the hubby to stay healthy :)

We are NEWLY-WED!!!

One happy new family. Love everything about wedding. We also renting out few stuffs for your upcoming wedding! Please do check WEDDING-TO-RENT section :)

Saturday, July 25, 2015

PAKEJ TOUR MURAH KE JAKARTA dan BANDUNG

Assalamualaikum,


Selepas kenaikan harga petrol sebanyak 25% kat Indonesia bulan Jun 2013 lepas, kami terpaksa mereview semula rate pakej bajet ke Bandung dan Jakarta kami.

Rate nie berkuatkuasa mulai hari nie ye...
JAKARTA TRIP



BANDUNG TRIP


Nak tahu apa yang masuk dalam pakej nie?
Bole cek kat sini:


Any enquiry, bole terus message kami kat FB atau email travellyaMY@yahoo.com
Nak kami tolong quotekan, sila message FLIGHT DETAILS dan BERAPA RAMAI PESERTA yang nak pergi bercuti.


Thanks and have a nice day :)

 

Tuesday, June 23, 2015

JAWATAN KOSONG : RRWW Crews (4 position available)


Assalamualaikum and hellow semua...
Red Ribbon Wedding Works is expanding!
And we need more people to be part of our team :)


Jawatan kosong ni untuk kemasukan selepas Raya 2015 (start Ogos 2015)
Sesi temu duga selama bulan Ramadhan sahaja.
Preferably tinggal kat area Puchong ye...
 
So sesiapa berminat untuk bekerja di bidang wedding/event management sila terus hantar resume ye.
Sila share dan spread the words mana la tahu ada rakan atau family yang tengah mencari kerja.

Thank you dan selamat berpuasa ;)


Sunday, June 21, 2015

Ipoh Station @Puchong


Assalamualaikum, bloggers...

Lama xreview2 pasal restaurnt or movies kn...
The past 2 yers memang still focus untuk membangun empire sendiri hehe...

Tapi hari ini nak share sikit pasal Restaurant Ipoh Station kat Puchong.
Maybe many of you have heard about them, memang sangat famous.
Pasal masuk TV dan media tue, xyah tanya lagi dah, sering dah...
Tapi me, yang duduk kat Puchong nie xpernah pergi lagi tau.
Sampai la hari tue finally ada kesempatan untuk datang ke Ipoh Station.


Deco kat restaurant nie memang dibuat macam ala2 zaman dulu la.
Boleh panggil ala2 klasik atau vintage.
Tengok la poster2 iklan tu, design yang dah sangat lama hokey...
Saya belum lahir lagi la kot poster2 tu dah ada :)


Classic betul la...
Seronok tengok poster2 tue...
Menarik... especially during this time memang teruja dengan barang2 classic mcm nie...


Sesuai dengan nama tempat nie, kalau dah ada nama2 station nie mesti la restaurant jenis kopitiam kan?
It's always like that, btw...
Meja2 mar mar kopitiam memang menjadi ciri khas.



Too bad Rafi tido je masa tu (uuppss ni gambar Rafi masih suka duduk stroller ye... late post)
Kalau time baby tido maka time nie la boleh bergambar2, boleh enjoy the meal hehe, many parents mungkin rasakan hal yang sama hehe
So that's why hari tue boleh enjoy the atmosphere of the vintage look of the restaurant.
Banyak barang2 menarik untuk dilihat, diserap memorynye...
Jom tengok2...



Terlmpau taksub dengan barang2 unik dan vintage nie sampai la tak sedar makanan dah sampai.
Kebetulan datang untuk brunch dan tengah xde mood sangat untuk makan.
Tapi berjaya untuk grab nasi goreng nie...
Nyummm nyumm...
Jemput makan everyone :)


Untuk info sila layari;

pic source; Ipoh Station blog

Friday, June 19, 2015

FOR SALE: Petticoat/Underskirt for Wedding Gown

Hi Bride to Be....
Thinking of having wedding gown ala2 princess for your big day?
Nak buat gown or dress kembang2?
You can use petticoat as the inner skirt below your gown...

img source: Pinterest

Xsemua baju gown dah termasuk innerskirt, dan xsemua tailor nak jahitkan attached petticoat.
Next reason to not having attached petticoat is that the dress boleh pakai in another occasion, mana la tahu nak pakai masa dinner xyh la berjalan dengan gown kembang macam pengantin kan...


So... nampak kan perbezaan with or without petticoat?

img source: Pinterest

img source: Pinterest

Having the petticoat is important to make sure your bridal gown look gorgeous. 
Betul2 ikut shape yang b2b nak...
Nak kembang, atau mermaid shape pon boleh...
Contoh pemakaian petticoat, image from Google

So anyone yang mencari petticoat pelbagai jenis, Red Ribbon Wedding Works ada sediakan ye...
Kami men jual petticoat atau skirt dawai atau underskirt pelbagai jenis untuk wedding gown atau dinner gown anda.
Mostly ready stock but pls contact us first untuk check stock ye...
Memang payah kat Malaysia nie nak cari, ramai customer datang butik dan lega finally boleh jumpa petticoat yang diorang nak. Yup insyaallah kami boleh tolong anda untuk mendapatkannya.


Untuk aksesoris pengantin lain sila masuk SINI ye :)


Wednesday, April 22, 2015

FOR RENT: Set Tanjak Songket Pengantin (Pelbagai Warna)


Assalamualaikum, bloggers...
And all bride to be especially yang ada kat Selangor dan KL ye...
Ada sesiapa perlukan tanjak pengantin, kain songket bunga penuh design Pakistan.
RRWW ada sewakan set tanjak ini untuk sesiapa yang dah ada baju melayu/pengantin sendiri tapi belum ada kelengkapan ini.



Set terdiri daripada :
Tanjak + Bengkung + Samping.
Percuma sewaan Keris+Brooch.

Lain dari warna2 tue sila tanyakan pada kami.
Nanti kami cuba carikan :)
Harga sewa: RM40/set
Deposit RM50 diperlukan (akan dikembalikan selepas barang dipulangkan dalam keadaan baik)
SELF PICK UP ONLY


Kalau berminat, sila email kami di redribbonboutique@yahoo.com
Whatsapp atau PM kat FB pon boleh
Bagi maklumat nama, tarikh penyewaan, dan lokasi.
Thank you :)

Monday, April 20, 2015

Oh My Boutique - Part II - Oh My Back!

Alhamdulillah,
Ada kesempatan untuk menaip lagi dan bercerita pasal sejarah bukanya butik pengantin Red Ribbon Wedding Works ini...
Entry dan cerita sebelumnya ada kat sini:

So selepas "sakitnya ku disini..." period tu, I realize...
Maybe, ini memang jalan yang mesti kulalui...
Ku ambil iktibar dan berusaha terus pandang ke depan, sbb pandang ke belakang kang terlanggar tiang, kah kah, memang kne pandang depan benda dah nak jadi...
Takkan plak xbagi bibik kahwin, sape la saya ni? Mak dia pon bukan...

So, bermula la edisi hectic bulan April 2014 tu.
April 2014 yang sangat memenatkan.
Memang dah plan lama dah nak buat bday party Rafi ke 2 taun 20 April 2014, jemputan dah disebar, family semua dah confirm nak datang, bajet dah flushed down the toilet har har...
Tapi bulan tu jugak kne mula mencari lokasi nak sewa butik.
Sempat tgk bajet, plan lagi, kalau dapat butik yang jauh (sebab cari yang harga murahh), sanggup la nak pindah rumah dalam 1 bulan tu jugak... Adessshh... rambut terus gugur tahap maksima.

Seri Kembangan, Subang Jaya, Puchong South, Puchong Kinrara, Puchong Jaya, dah berpusing2 mencari lokasi butik yang paling selesa dan dengan harga yang berpatutan.
Nak yang murah, mana la ada zaman sekaang yang murah.
Nak tingkat bawah? xyah bermimpi... sewa satu bulan RM 6000-10000 shoplot biasa jek!
Tabungan kat bank xbanyak, hari2 kne withdraw daripada sekian sekian sekian sampai la ZERO.
Itu je yang ada kat tangan.
Masa bday Rafi, masih boleh tersenyum lagi untuk buah hatiku yang manis, sebetulnya kepala ni macam benang kusut...
Hari-hari cakap ngan hubby "Nape ye, jadi macam nie?"
Tapi hari-hari juga cakap kat dia, "Mungkin ada hikmah disebalik semua ini..."
Ku berusaha kuat.

Sampai la finally we found our place!
Dari bajet utk sewa kedai RM500 (bermimpi la dpt harga camnie)
Naik terus ke RM750 (xpe la kalau ada orang nak share)
Pastu naik lagi jadi RM1000 (xnak share la, barang banyak, tapi mana la ada harga camnie...)
naik lagi
naik lagi
naik lagi...

sampai la dapat deal utk sewa kedai nie...


Naaah, map nye je ye...
Bayar nie tue, sewa la, deposit la... total habis 80% daripada our saving, ada 20% je untuk renovation...
Kedai tu kosoooong, with nothing, no lights, no tiles, no nothing!
Nak panggil orang renovate pasang ni tu memang xde bajet...
Alhamdulillah, sayangnya Allah ngan kita, my uncle siap nak datang KL tolong2 buat kerja2 renovation.
So, it was me, my hubby, my uncle, dan my bibik yang bertungkus lumus buat kerja2 tiap2 hari.
Pagi, siang, malam, my hubby akan tolong tiap2 habis balik keje.
TARGET LOCKED: 10 DAYS TO 1 MAY 2014
Owner bagi masuk 10 hari lagi awal utk buat keje2 renovation nie, alhamdulillah...
 

Macam nie la keadaan hari2, duduk melepak buat keje2 bangunan.
My job mostly on kemas2, dan buat painting!
Hari2 penat, tapi semangat, demi menyiapkan kerja2.


Sedih juga sampai one day my baby boy jatuh sakit, kepenatan atau hari2 terkena habuk kot...
Nasib la ada my mom datang KL, boleh tolong tengok2an si comel ini...


Masa sewa kedai nie, this place is sooo huge... I cant imagine nak sewa kedai besar mcm nie...
Ingatkan nak kicik2 jer... Yer lah, bajet kecik je...
Tapi kalau tengok harga sewa kedai mahal2 (even kedai kecik)
Then you only top up for RM100-200 untuk dapatkan yang sangat besar, so why not amek yang nie je...
Since besar sangat, kne ada partition, untuk buat bilik, dan stor untuk barang2 pelamin.
Kan kan kan?
Tengok tu dinding partition yang biru2 saya yang cat tau!
Heheheh...
And that is my uncle yang sangat berbaik hati menolong saya...
Pelaburan utk my uncle: RM400 return flight ticket+all his expenses kat KL+belikan hadiah+oleh2 untuk anak istri+bagi duit peluh dia selama kat KL nih... = jauh lagi murah daripada hire pekerja.
Summore, if it's my own uncle, saya selesa buat kerja sama2 hari2 duduk kat butik.
Can't imagine kalau hire orang lain, ish, takut dan xselesa...
 

Half of butik tu dah letak karpet eventho masih belum fully siap.
Alhamdulillah rezeki, selama renovation nie adaaaa je customer datang.
So kat part yang dah berkarpet ni la, kitaorng duduk dan layan customer, dan baring2 kalau kepenatan :)

 

Exactly 10 days, my uncle kne balik Jakarta dah.
Kesian dia dah tinggalkan keje, bini, dan anak2...
Sedih jgk masa dia balik, apatah lagi masa tgk butik xsiap lagi...
He left me and my husband alone... kne siapkan butik ini berdua sahaja.
Ya Allah, kekuatan itu datang macam tu je...
We are helpless, tapi we are strong... 
Baki 20% saving kami dah habis untuk my uncle, beli barang2 bangunan, karpet, aircond, simen, dan lain2.
Badan rasa sakit2 selama almost 2 weeks buat kerja2 berat...
Oooohh my back so hurt!
Huhuhuhu

Masa tu,
Every single cents yang customer bayarkan kepada kami sangat bererti untuk penambah baik butik ini...
Almost dropping a tears when writing about it.
Alhamdulillah, Allah help us...
We keep on going, membeli sikit2 barang2 untuk keperluan butik.

Wait for my next and final chapter of this story :)

Monday, April 13, 2015

Pelamin untuk customer Bentong, again...

Assalam,
Lambat sangat memang nak update post, kali nie memang dah niat nak menaip lagi.
Nak cerita travelling minggu lepas sebetulnye, lambat eh, sebab ni kali kedua ke Bantong tp belum pernah story mory lagi...
Oh yea, kali ke dua ke Bantong, dua2 pasang pelamin customer pny pasal :)

Last trip to Bentong and Lanchang was earlier last year, that was my first time gi Bentong. Xsangka plak rezeki dapat customer lagi kat Bentong. Since these few weeks a lil bit hectic and tiring so trip to Bentong kali ni just semata2 nak pasang pelamin sahaja while previous trip sempat bawak Rafi ke mini zoo dan Elephant sanctuary kat Lanchang (belum sempat story mory hehe)

 
Ok, majlis kahwin nie kat Dewan Perdana Kompleks Penjara Bentong, customer nak pelamin simpel yang sebetulnye sesuai utk majlis kat rumah. Tp memang customer ni nak simple je so to award customer2 yang sempoi dan xcerewet ni, saya suka wat experiment and summore give them more than what they've paid.
So kami buatkan bigger pelamin, more deco, dan buat lagi exclusive, seeing the dewan stage pon quite big... so memang lagi sesuai buat pelamin yang besar ckit...

Alhamdulillah pasang dan kemas pelamin lancar.

Saturday night tu hunting hotel, kali nie tgh penat memang xsempat dan xcukup mood untuk browsing2 cari hotel sebelum pergi. Main redah je terus cari kat Bentong. Sebelum ni duduk kat hotel Kristal, ok la cukup syarat untuk berehat, tapi kali ni nak try hotel lain plak. Usha2 hotel kat Bandar Bentong tu je, area lain mcm xde hotel, especially kat area penjara Bentong tu. Spent half an hour jgk untuk sampai bandar.

As usual, sebab kami xreti pasal Bentong atau ape, tapi belum jumpa makanan sedap kat Bentong.
Dan kalau kuar pukul 10pm dah jarang kedai makan buka.
Makan pon makan biasa2 je, ape ye yang menarik dari culinary Bentong?
Ada mana2 warga Bentong bole bagi cadangan utk makan?
Kot kot la ada can pegi Bentong lagi in future... :)

 
Btw, kami bermalam di EV World Hotel.
Last time gi Bentong, EV World Hotel xmenjadi pilihan krn dlm Agoda nampak mahal je.
Ok mahal tu subjective, it was just aritue xmasuk bajet kami.
So last trip kami duduk kat Hotel Kristal.
Kali ni kami try singgah kat EV World Hotel sbb dalam Agoda harga bilik RM65, very reasonable untuk just berehat coz we need to be back to KL esoknye early morning.
Walk in kat hotel, rate was RM98, the lady said kalau nak harga Agoda kne booking via Agoda jgk, so merajinkan diri la masuk kete semula dan booking Agoda. DONE!
Dapatla merasa diskaun hotel daripada Agoda, Tq AGODA!
Masuk je bilik terus tertidur kepenatan hihi...


Early morning kami sempat bfast nasi lemak kat hotel, sedaapp tp a bit pedas, my husband okey jee... memang dia suka pedas :)

Pastu kemas pelamin dan balik ke KL...
Fuuh short trip to Bentong again alhamdulillah semua lancar :)