Thursday, November 17, 2011

My 15weeks-old Baby :)


Oh memang sememangnya saya tak cukup tegar sebagai seorang blogger.
Dah beberapa hari ini tak menulis langsung :D
Alasan? Ada keje2 freelance kat rumah kne buat, dan alhamdulillah, memang focus dan cepat siap.

Few days ago wat pregnancy routine check up which was quite make me happy coz Mr Red Ribbon bole hantar gi hospital pakar :)
Rasanya sangat sedeh kalau wat pregnancy check up sorang2 (or is it me je yang ngengada manja??? hehehehe)

Anyway, cam biasa urine test and result glucose normal.
Checking the baby yang sangat teruja... BABY KEEP ON MOVING!
No wonder, I read somewhere that at this stage kita bole panggil baby the breakdancer.
Baby bergerak2 je susah sangat nak snap gambar dia dalam angle yang cantik.
Hehehe quite relieving seeing the baby sangat active.

Then doctor pon tanya if me ada amek susu mana2.
"Yes", I said "Milo", hehehe...
One second thought I felt like sooo childish, mengandung tapi minum susu Milo ahahha...
Itu je susu yang leh masuk perut, atau x, HL, tapi I love Milo, tak berbau sangat...
Then, she gave me some samples of momma milk:


Something like this (Enfamama A+ - pic taken from Google)
Dah cuba tapi memang can't stand the smell!!!
I guess I'll just stick to Milo then.
Lagipon doctor tue yang hari tue cakap any kind of milk will do, doesn't mean pregnant you have to take milk for pregnant mommy.
So yeah, a lesson to learn.

Nausea pon dah berkurang.
Ade la muntah2 tue dah jarang.
Sekarang dah bole siapkan makan sendiri, gi dapur, bangun pagi2 dan wat keje, dah xselalu kne chew gula2, while before me kne bedrest je hari2 yang sangat memboringkan...

Btw ada TIPS:
Sebelum nie mulut selalu pahit dan produce saliva yang sangat banyak.
Of course bende nie sangat annoying kan?
I used to have gula2 before, but you know what?
I found out myself yang gula2 nie lagi merangsang saliva makin banyak dan once gula2 tue habis, mulut rasa pahit balik, then you have to take another gula2, teruuusss je sampai perut kembung :(

So, I tried to consume kismis! 


Kismis emas yang lagi sedap dari kismis hitam...
The story was when me pegi rumah kawan, dia offer la makan kismis, then I felt okay, so balik dari rumah dia terus beli kismis Ligo nie:


It works!
Saliva berkurang, pahit pon xpahit sangat mulut nie...
Satu hari leh habis 1-2 packs, terus berkurang since mulut nie dah xpahit sangat.

But when I googled here and there kismis Ligo nie xde tanda Halal ow ow I was soooo late knowing this!!!
Selain brand nie pon ada juga amek brand Carrefour, depends la berhenti kat pasaraya mana, kalau kat Giant ke pasaraya lain selalunya aad Ligo je or Sunsweet.
Kalau gi Carrefour (sekrang nie paling sering gi Carrefour Puchong la) beli la yang brand Carrefour.
So lepas nie xnak beli Ligo lagi.

Tapi tue sememangnya berjaya mengurangkan saliva dan mulut pahit.
You should try!
Orang ada cakap bagus juga kismis nie untuk minda :)



twitstamp.com

3 comments:

sekejap aje dah 15weeks kan...
if i tak miscariage..rasanya dah 12weeks my baby now.. :(

jaga diri baik2 yea .. semoga sihat2 selalu..

thank u lalink... u too, semoga sihat selalu jangan diet berlebih :)