Thursday, June 16, 2011

My Wedding Prep: Urusan Kahwin kat Pejabat Agama @ Jakarta | 37 days left

image taken from Google


Salam, blogger...
Semalam dah berjaya mendaftarkan perkahwinan nanti kat Kantor Urusan Agama (kat Msia Jabatan Agama nyer ofis...)
Gambar kat atas tue hiasan je, KUA yang me datang semalam tue cawangan kat Jakarta Barat, me xnak sebut yang mana satu, sebab agak2 kecewa sikit ngan service diorang :(


So there's the ambience of the office.
What ambience? Sepi. Sunyi.
Only few couple yang beratur, but I guess not much people working there.
Agaknya dalam max 10 orang je yang keje dalam ofis tue...

Menunggu bukan dalam 10-15 minit, tapi sampai 2 jam!
Soo sakit hati. They said orang yang akan handle my case was there, and he asked us to wait,
Tapi sampai lama camtuh last2 dia cakap jap lagi orang tue sampai!
And before orang tue cakap orang yang akan uruskan perkahwinan campur (lain negara) orang tue asyik je kuar masuk bilik ofis dia, jalan2, on the phone, relax je tengok ramai orang beratur kat luar...

Hellooooo... this is what I hate about people working in government office (please, no offence, I'm not saying all but this has become a common thing there, no argue) xbole ke cakap awal2? I mean we all have our own things to do kan? So semalam tue plan nak pagi sana sini jadi CANCEL.
Let say the person memang cakap orang tue ada kat luar, we all bole pegi dulu kan settle kan bende lain then we all come back later.
Haissshhh sabo la sabo...

Then, memang agak susah nak kahwin ngan bukan orang local.
I hate it yang diorang manfaatkan that moment to get extra income.
We didn't even know how much is the official rate for making buku nikah + panggil penghulu kahwin, but I heard from other case dari other couple yang tengah beratur, diorang habiskan around RM200. 
While my case, they asked for RM800!
Sedeh tengok bende2 camnih... Pejabat agama pon bole buat camnih...

Since for me and mom, this amount is quite high, compare to my cousin yang hari tue baru kahwin ngan Malaysian habiskan RM300-400, so we tried to bargain la...
They said bagi je seikhlasnyer, tapi kalau bole amount tue la RM800.
Apa yang kne ikhlas, tue sama je minta and kita kne bayar...
Hufff... belum lagi nanti penghulu tue kne bagi duit lagi kat umah selpas majlis, dah cakap dah nanti nak minta lagi duit...
Finally, me and mom bagi seikhlasnya jer, tak sampai RM800.

Duit duit duit...
Macam mana orang2 yang nak kahwin nie bole berkahwin.
Tengok2 duit untuk register kahwin je dimain2kan camnih...
Macam mana orang2 bole senang kahwin?
Banyak case sampai dah tua, dah ada cucu, baru dapat tahu belum rasmi berkahwin depan penghulu (diorang kahwin sendiri ngan saksi & wali) sebab duit untuk kahwin nie mahal.
Huuu I wish I could do something about this, but this thing macam dah jadi common kat sini.

But whatever it is, nama me and Mr Red Ribbon dah disenaraikan dalam list diorang.
Just kne tambah photostat my dad yang tertinggal and pengantin nyer gambar...
Me dah siapkan passport sized, they want the small one, 2x3 photos.
Alhamdulillah, satu bende dah settle lagi :)



twitstamp.com

2 comments:

mak aiiihh..mahal nyer..ni cekik darah namanya... kat malaysia pun kena bayar mahal cam tu ke?

xpasti la kat msia lalink... u have to find out.... jap lagi kan? hehe