Friday, May 6, 2011

My Wedding Kebaya : 20% FAILED! Pegi tailor lain mintak betulkan!


Oh kebaya kahwinku...
Mula2 aku bahagia melihatmu...
First time fitting (baca kat SINI), everything looks OK.
Tapi sekarang... huhuhuhu....

so sorry gambar kat atas tue sexy sikit... :(

Look at the embroidary, yang kaler purple tue ialah tambahan, request dari me yang me rasa tak cantik kalau hujung bawah tue straight jer (tengok sulam yang kaler coklat) me nak bentuk V kat belakang tue.
So me request la untuk tambah sulam sikit, tapi sampai the day me amek kebaya nie (sebab dah banyak kali dah ulang alik pegi tailor tue) tapi diorang tak betulkan lagi sulaman tue!

Sakit hati nie...

Lepas tue tengok bawah sikit (kat area bawah pundak).
You see yang kiri dan kanan macam xsama kan...
Yang kiri tue ada banyak space kosong ke samping, while yang kanan space tue xberapa lebar...
Unsymetric!



Take a look at this picture above....
Tengok pundak tue sangat bawah sangat...
Me xpercaya, kan tailor nie dah ukur2 sebelum start jahit...
Why oh why semua nie happen to me???
To my wedding kebaya???

Cemas.
Ade la rasa cemas.
Dari jauh memang nampak OK.
Dari depan memang yang belakang tue xnampak...
Tapi, this is for my wedding!!
Takkan on the day me rasa xconfidence...

So, yesterday my 'mak andam' Aunty Etty bawak me and mom gi satu tailor,
 

 then the tailor cakap dia boleh fix kebaya tue.

Why xnak balik my previous tailor? suruh diorang betulkan?
Masalahnye camnie, my previous tailor sebetulnyer is the designer, and also orang yang buatkan sulam+beading... tapi tailor tue orang lain. Orang nie ialah pekerja baru kat situ. Mom dulu sering jahit baju kat the tailor tu macam OK xada problem. Tapi tukang jahit yang biasa buatkan baju untuk mom dah balik kampung, so tukang jahit baru ni lah yang mungkin baru2 je start menjahit kebaya camnih.

So, me xnak silap untuk ke-2 kalinyer and decided to just bawa kebaya tue ke tailor lain.


Lagipon, me sekali nak jahitkan kain songket GOLD nie...
Songket untuk me and Mr Red Ribbon (as kain sampin)
Kain songket yang sebelumnye dah beli (bole tengok cite time tempah kebaya kat SINI) xjadi pakai. Sebab? Sebab? Sebab jenis kain sama dengan kain seragam sedara mara...
Hehehe takkan pengantin xpakai yg spesel?
*start bermimpi*
Tengok2 mom punya kain songket, dulu beli kat Palembang...
Dah lama dah... masa me kecik lagi...
Maybe 20 years ago???
Dia still simpan...

DAN FINALLY AKAN DIPAKAI UNTUK MY WEDDING!

9hb nanti kebaya dan songket akan siap...
Yay!



Photo session oh my mak andam, mom, and me...
Til then....




twitstamp.com

7 comments:

sabor je le..tukang jahit ni pon.. cmn bleh jadi lain ...kan dah fitting ari tu..huhu..sabar yea lalink...don't worry..jgn panik..hehe

moga semua berjalan ngan lancarrr. amin!

sy rs jadi mcm tu sbb kain berat ngan sulam.sebab tu jadi cam gitu...tp sbg tailor sepatutnyer diorang tau apa yg patut buat...

bila tarikh kahwinnya... sungguh meriah..buat baju sendri...tk payah sewa2...

teringat balik my big dig 7 years back ;)

mmg xsangka jadi camnih, tp alhamdulillah masih boleh alter :)

hehe ye jahit je x sewa, sebab kekadang nak sewa harga dia sama ngan jahit, baik jahit je hehe... nanti akan pakai satu minggu sebelum puasa, lambat lagi :)