Wednesday, March 23, 2011

My Wedding Prep: Dah Tempah Kebaya Kahwin!


Story about my Kebaya Design Plan is HERE and the kain I found HERE.
So after I bought the kain and songket for my wedding kebaya, I went to this one kebaya tailor at Pasar Slipi. My mom pernah tempah buat kebaya few times kat sana. Kedai dia kat pasar jer, tapi when I went there, memang kat 1 tingkat tue almost semua kedai adalah penjahit baju. Any kind of baju but most of them buat baju kebaya untuk kahwin :)

Kalau nak cari kedai tempat saya wat kebaya nie (mana tahu la korang pegi Jakarta then nak cari penjahit baju kebaya kat Pasar Slipi, Jakarta Barat) cari and tanya jer kedai Pak Mumus. Mesti semua orang tahu saper dia. Kat sana banyak kedai2 kecik buka yang diorang nie student Pak Mumus gak. Pak Mumus nie pandai gambar and design baju. But you have to be cerewet mintak nie tue, if not dia akan design baju korang mengikut hati dia jer... aBagus bawa contoh gambar dari magazine atau pilih2 dari magazine2 yang ada kat sana...


Kat sana jumpe gambar nie kat magazine, cantik... Suke sangat... 
Sayang la bukan kaler2 natural macam nie tema kebayaku :(
My kebaya will be this color:


Kain kebaya : dark brown with golden sulam...
Lining dalam : pinkish red menyala (sorry lupe tgkp gambar)
Songket : pinkish red campur blue

Silap sikit, I bought stretchable kain kebaya tue (net brokat). Kalau nak buat yang fit ngan badan memang cantik beli yang stretchable, tapi saya nak buat yang agak besar sikit, pakai lining dalam plak tue, so xada maknanyer beli yang stretchable. 

Lagi satu kekurangan beli yang stretchable nie untuk kebaya pengantin ialah: akan xcantik kalau pakai beads dan labuci yang banyak2. Nanti terlampau berat kain tue jadi 'turun'. Alaaa sedehnya nie mesti susah masa time letak beading. Kne betul2 exact berat beads2 tue, kalau tak nanti berkedut2. Nak beli kain baru tapi cian mom hari tue nampak dah penat jer... I suke kain tue sebab ada glitter2 then tokei kedai tue bagi discount so amek je la. Saya beli kat PASAR BARU Bandung, harga:

Kain kebaya : RM42/meter
Kain songket : RM8/meter
Kain lining/satin : RM4/meter
Kain nett : RM4/meter

Kain nett nie untuk buat kebaya berjuntai panjang ke bawah. Kalau semua buat dari kain kebaya mesti mahal kan cost dier, so since kain kebaya tue macam nett juga, so saya beli kain nett yang warna dia coklat and mirip2 la...

Pak Mumus tue terus gambarkan design baju yang saya nak:


Huff entah macam mana jadi dia...

Harga tempah baju nie dalam RM700
Dah masuk beads, jahit songket, jahit corset.
Memang la mahal tempah baju tapi fikir2 lagi sewa pon mahal kan?
Mana tahu nanti ada bloggers nak kawin bole sewa my baju :)
Harap2 cantik ye jahitan Pak Mumus nie...

9hb April nanti saya akan balik Jakarta amek flight pagi bersama Mr Red Ribbon. Hari tue juga saya akan buat first fitting untuk baju nie... Mr Red Ribbon plak kne wat fitting kat kedai sewa baju...
Harap2 kebaya nie bole jadi cantik... Huhuuu hope hope hope...



0 comments: