Thursday, March 10, 2011

My Wedding Prep: The Kebaya Design



Memang susah nak pilih kebaya apa yang saya bole pakai time kawin nanti. Sebab tema kawin nie dah out of the box gak, mix traditional and modern, dah tue campur ala2 middle east summore...

Dahla tema rojak camnie, pastu mom pon agak2 'kolot' in designing kebaya for me. Nak betul2 kebaya, dahtue pakai kain batik. Hmmm, memang la that's the adat yang selalu kita buat tiap2 kawin. Tapi it's just adat aper? Lagipon kat rumah masa akad nikah saya akan pakai kebaya adat Sunda dan ada ritual2 adat yang saya akan buat.I think that's more than enough.

I'm not asking to wear white gown macam omputih pakai. I just want to create something different, mixing west and east style, bole x?


Saya ada tunjuk nie dekat mom (jumpe kat majalah2 kat umah Bandung) then mom said ok, coz that's the theme of Moroccan, striking color with the essence of goldish bronze ornament. TAPI mom tak nak buat inner merah tue panjang sampai bawah. Dia nak pendek je macam normal kebaya and bawah tue pakai batik. Hmmm, I tak kesah, but it will be nice if it's gonna be something like this:




Same design. Nie masa model tue duduk, baru nampak la yang kat dalam tue dia pakai sarong. Masa dia berdiri kat atas tue nampak macam dress je. This is interest me. But mom macam tak suke. So, xnak begaduh pasal baju nie, I leave it to mom then. She has more experience than I do, saya just bagi idea jer kan?

Nanti lengan tue akan panjang dan pakai inner tau, seriously xkan nak pakai lengan pendek plak, bole kne tampar my grandma hihihihi...
Mula2 mom nak wat lengan panjang tp kat lengan tue xpayah pakai inner,
Tapi xnak la, nak lengan panjang gak...
Memang nanti kerawang2 tue bole tutup lengan, tapi nak inner gak :)

Bentuk colar macam nie plak:
Kat pundak tue nanti lain la, xopen cam tue...

Semalam mom ada kol, tanya whether I'm okay if we use songket instead of sarong batik? I'm okay, seriously tema nie memang lagi match ngan songket. Sebab for us, batik looks too traditional. If we decided to make a mix modern contemporary design on the kebaya, especially when the theme is Moroccan, it doesn't suit batik so much.Batik too soft untuk tema yang warna warni nie (sebab kebanyakan batik berwarna coklat je, while songket bole dapatkan yang color2 with silver/gold lining). So mom cakap dekat rumah dah wat adat Sunda, kat dewan buat la kebaya, tapi masukkan element melayu gak :)

Huff... xsabar nak cari kain dan tempah!
Harap2 tak mahal :)






0 comments: