Wednesday, April 13, 2011

My Wedding Prep: Shopping Barang Hantaran Kat Tanah Abang, Jakarta

Salam all,

Last Saturday me datang Jakarta wit Mr Red Ribbon, but different flight.
Look stupid kan? Tp memang silap beli ticket.
His flight was on 7am...
Mine 9.50am....

Sampai Jakarta, mommy dah ada kat Soekarno Hatta Airport and first thing first yang we all want to do was.... SHOPPING!!!
Tempat yang kita kunjungi ialah: TANAH ABANG!
Tanah Abang nie Ahad tutup, so we all memang kne pegi sana on Saturday gak...

 

Banyak sangat bende2 yang kita nak beli kat sini, tapi banyak sangat pilih2 la, masa tak cukup...
Tapi alhamdulillah banyak bende leh beli (barang2 untuk hantaran)
Kalau nak tahu Tanah Abang nie camne, fyi info, more or less macam Pasar Baru.
If you a Pasar Baru Bandung lovers, 
BE PREPARE TO GET MORE SHOPPING EXPERIENCE HERE!
Coz for me, Pasar Baru is just 50% of Tanah Abang.
Tanah Abang lagi best, lagi murah, lagi banyak variety, lagi bole menggila saya kalau pegi Tanah Abang, huuhuu...


Mr Red Ribbon yang start pening tengok banyak barang kat sana...


Me berposing bersama telekung2, yeay I finally bought one (Mr Red Ribbon was actually bought one for my hantaran) eventho kaler dia bukan yang saya nak, tapi beli gak and me like it too :)


Mommy, my very best guidance for choosing stuffs for my hantaran...
Thanks so much for being so patience and understanding...

So, kita dah berhasil dapatkan:
- Telekung (dalam RM100)
- Sarong untuk Mr Red Ribbon (dalam RM15)
- Sajadah kembar for me and him (each RM30)
- barang2 lain yang xde kne mengene ngan kahwin sajer2 beli hehe...

Kalau nak compare ngan Pasar Baru Bandung, memang shoppping kat sini lagi best.
Tapi gileeerr ramai orang.
One time me pernah nak balik dari Tanah Abang nie, takes one hour drive dari tempat parking lantai 8 sampai ke tepi jalan kat ground floor... Hadeeuuyyy sesak giler...
Belum lagi jalan kat depan memang confirm selalu JAM!

Tapi, me ada tempat parking rahsia tau!
Dah lama me and mom selalu parking kat situ, xpernah kena jam, hehe

Tertarik nak pegi shopping kat Tanah Abang gak?
Tau kat Pasar Baru Bandung?
Tengok pakej percutian ke Bandung kat SINI.

Lagi satu, ingat tak last month me ada cari kaftan untuk photoshoot macam kat bawah nie:


me ada cite kat SINI and SINI.
Masa kat Tanah Abang nie, so surprising, banyak sgt kedai jual bende nie!
Let say from every 5 kedai, ada 1 kedai yang jual. Imagine banyak sangat2...
Tue dekat floor yang jual barang2 perempuan yer...
Then me notice that now many Indians jual baju2 India gak.
Sebelum nie kat Indonesia me just nampak India2 jual kain jer, so skrang diaorang dah expand their business jual baju2 punjabi, dahtue kaftan2 nie semua dari India.
Accessories pon ada, xpayah gi Jalan Brickfields lagi.
Seriously kat Tanah Abang nie lagi cantik2 dan murah :)

Hooo rembang mata memang...
Tapi setakat nie dah cukup dah shopping untuk hantaran nie...
Nanti2 lagi yer shopping barang2 lain.
Kne save budget untuk kahwin :D

Jom update MY WEDDING CHECKLIST :)






0 comments: