Thursday, March 31, 2011

My Wedding Prep: Mas Kahwin 75% Ready!


Mas kahwin oh mas kahwin... Tak settle2 lagi...
Hari tue my dad dah bagi advice kat Mr Red Ribbon:
"Jangan pening pasal belanja perkahwinan, yang paling penting ialah siapkan mas kahwin, itu yang wajib."
 
Mas kahwin yang dah disepakati ialah satu set perhiasan (rantai, gelang, subang, dan pendant).
Kalau kat Malaysia nie ada amount yang berlainan antara tiap2 negeri, kalau kat sana selalunyer kalau tak satu set alat sholat, satu set perhiasan, dan selalunye tambah wang. More info, me dah pernah cite pasal nie kat SINI.

Sebetulnya, untuk kawin nanti, mas kahwin nie nak 1 set perhiasan je. Alat sembahyang tue masuk hantaran. Kalau duit, tue nanti Mr Red Ribbon settlekan ngan my family, xmasuk hantaran or mas kahwin so nobody will know how much dia bagi untuk sumbang belanja kahwin.


And the latest one Mr Red Ribbon bought was bangle, from Wah Chan!
Actually sedikit berbeza in design with the earrings and ring, tapi dah la... janji cun!
Hehehehe...

Alhamdulillah dah terkumpul 3 items, sekarang just nak settlekan pendant jer...
Me dah tanya kat Jakarta, nak tempah sebab dah pusing2 cari yang design sama ngan ring and earrings xjumpe, so nak tempah jer...
Dah kira2 harga tempah kat Jakarta kan memang lagi murah...
Tunggu Mr Red Ribbon ke Jakarta la nak tunjuk kedai yang mana satu.

Suker suker suker...
Part mas kahwin dah almost settle... :)







0 comments: