Monday, June 10, 2013

My Baby Rafi dah 1 tahun!


Assalamualaikum, bloggers...

Mesti ada yang bertanya2, dah jarang sangat saya menulis blog.
Yes, memang jaraaaanng sangat,
Draft entry dah banyak dah, banyak yang separuh jalan, banyak post yang xsiap.
Rindu berblogging datang selalu.
Tapi kesibukan memang menjadi penghalang, huhu sedehnya...

Hari ini memang dah berniat nak menulis, cerita pasal my baby Rafi.
Rasanya baru je kemarin menulis pasal my pregnancy, watching the countdown ticker everyday...
Hari ini Rafi dah 1 tahun 1.5 bulan.
Anakku dah besar!!!


Buffday hari tue diraikan 2 hari lagi awal sbb masa tue ada my uncle, my grandma, my mom, dan my niece datang ke KL selepas diorang singgah 2 malam kat Singapore utk tengok my sister's baby.
Oh ya, my sister dah deliver baby boy (omg banyak sangat stuffs yang saya xcite lagi to my blog, feels like neglecting this used-to-be-fav-space for years)...



So, back to the story, malam tue celebrate la buffday si kecik nie, dengan small cake yang comel.
So happy to see Rafi surrounded by his family yang jauuuhhh dr Jakarta...
I was also happy to have this moment together with my family
:)



Masa my sister delivered the baby, a week after that I went to Spore, stayed there for about a week.
Rafi 11 bulan lebih masa tue, dah ada 8 gigi, tp xpandai berjalan lagi.
Masa kat Singapore tue xberenti2 kawan2 my sister dan our family datang tengok baby.
Ada jgk yang bawa baby/bdk kecik, dan masa tue la Rafi rasa seronoookkk sgt leh jumpa kawan2, ye la kawan dia sape lagi kat KL, mak bapak dia je hihihi...
During that time, kekadang dia cuba untuk berdiri, jalan, macam yg kawan2 dia buat.
Tapi 2-3 langkah, jatuh lagi...
But he's doing that over and over again...


Masa balik KL dan ngam usia dia 1 tahun, Rafi terus pandai jalan...
Uppps not only jalan, lariiii... Eventho dia xpandai lagi, tp nak jugak lari :D
Tiap2 pegi mall mesti nak berjalan, kejar kanak2 lain yang ada kat mall...
Pastue balik rumah nak tido nangis2, papa dia la yang kne entertain picit2 kaki Rafi yang kepenatan.


Rafi pon suka sangat berkawan...
Daripada kecik lagi, daripada baby dulu... Rafi memang suka sgt tegur kanak2 lain.
Kalau dulu dia tegur "Hoo", "Aoooo"...
Sekarang nie dia menjerit2 utk cari perhatian, nak sangat ajak kawan dia main...
Kekadang saya risau xcukup bagi masa untuk dia berkawan dengan orang.
Rasa macam nak masukkan dia ke tadikaaa je, heee lambat lagi la...
Maksudnya play group ke ape...
Tapi tah... xjadi2 pon...


Rafi nie jenis yang suka berkawan dengan kanak2 yang lagi tua/besar.
Dengan baby, memang la xpayah bagi dia dekat2, nanti kang dia garuk baby tue, habeeess mak dia marah kat kita hihihii...
Dia suka sbb kanak2 yang dah besar akan jaga dia, dia suka dijaga dan diajak main2...
Tapi kekadang ada juga terjumpa kanak2 besar yang sama dgn Rafi, diorang pon nak berkawan dengan kanak2 yang lagi besar, so masa Rafi 'offer' utk berkawan, kanak2 tue reject Rafi, kekadang tolak Rafi camtue je huhu pernah gak sampai Rafi terjatuh sbb kanak2 tue xselesa Rafi ikot2 je kemana2 dia pergi.

Paling sedeh tengok muka Rafi kalau dah kena reject. 
Dia akan diam tengok kanak2 tue, bagi muka sedeh, tp xnangis, kekadang dia terus SHAKE dia punya kepala, terus berpaling ke arah lain dan tinggalkan budak tue.
Mcam dia bercakap dalam hati, "Ok, Rafi, move on. He/she doesn't want you, you can do it on your own, cmon be strong, Rafi..."
Seyes, sedih...
Dalam hati kan, "Dah la Rafi main ngan mama la... Xyah main ngan budak tue."
Rasa macam nak marah je, bukan marah kat budak tue, tp marah sbb keadaan je huhu


Tapi so far, Rafi sangat la baik utk saya.
Memang la usia2 dia nakal, nak pegang nie tue, nak ke sana sini, xleh duduk diam.
Kekadang kita panggil xnak dengar, suka ati je nak buat pape pon.
Macam dia asyik tgk TV dr dekat, pegang2 kipas angin, tutup lubang aircond, pegang2 sume bende yang dia xsemestinya pegang, main2 kat dapur, that sort of things...
Tapi ya Allah, Rafi is the most patient kid for me.
Mamanya tiap2 hari bz je ngan kerja dia, kekadang kalau tgh banyak keje huhu xdpt la main sangat ngan Rafi, tapi he will still be next to me, tengok movie kat tablet sama2 :)
Sampai satu masa yang dia dah bagi masa kat saya tapi saya asyiikkk je dgn kerja2 sendiri, dia akan nangis la, as a reminder for me to manjakan dia.
:)

Sabarnya lagi, Rafi sangat sporting dengan kerjaya mamanya...
Sering sangat dia ikut mama papanya buat keje2 deco kahwin kat rumah customer.
Kekadang sy bagi Rafi kat sister in law, utk jaga dia kejap selama saya keje, tapi seringnya Rafi ikot je...
Kalau ada kanak2 dia sukaaa sangat leh main sama...
Kalau xde kanak2, dia akan kacau2 gak la hehe tapi everything still under control.
Dan saya rasa, errmmm, this is good for Rafi.
Saya nak dia tengok macam mana mama papa nya keje cari duit.
Saya xnak macam diri saya yang dulu xtahu susahnya parents cari duit for raising their children.

And I hope this will make Rafi appreciate us, as his parents, more...

Ohh Rafi, Mama loves you so...
Sangat sayangkan Rafi sampai geram nak tepek gambar Rafi tengah boring, nangis, penat, ngantuk, haus, or tah pape la cari perhatian semua org:


Muka Rafi dah marah xsabar nak balik, boring tunggu mama pasang pelamin dahtue sambung tunggu mama kat belakang tue sembang2 ngan customer la plak...
Hehehe maaf syg mama xingat nak balik hihi....

RAFI MAMA LOVES YOU
PAPA LOVES YOU
WE LOVE YOU SOOOOO....



twitstamp.com

0 comments: