Thursday, March 8, 2012

Shopping Barang2 Untuk Baby Part 3 (Tanah Abang Jakarta)


Assalam, bloggers...
Sambung lagi cerita shopping barang2 untuk baby nih...
Seronok memang nak cerita, seronok juga time shopping barang2 untuk si comel :)
First time experience kan? Hehe...

Memang dah ada barang2 yang dibeli kat KL hari tue, tapi memang saje2 beli sikit2, sebab memang nak beli yang borong2 (untuk salin) kat Jakarta & Bandung, nak ajak mom sekali.
She's experienced. I need some advice from mom :)

Lepas shopping kat Pasar Baru Bandung hari tue (cerita kat SINI), sekarang cerita shopping kat Pasar Tanah Abang Jakarta la plak...


Sebelum pergi ke Tanah Abang, sempat survey2 harga barang2 baby kat Tanah Abang nie from internet.
Nampak murah dan berbaloi kalau beli borong.
Macam baju salin, seluar, lampin, etc kan perlu beli banyak, kalau beli retail kat mall mesti la mahal kan?
Lagi pon xperlu yang terlalu fancy dengan gambar2 cantik, me lagi suka yang plain je dengan kaler comel sikit2 :)

Tapi masa dah sampai Tanah Abang tue, adoi malasnya nak berjalan...
Sebetulnye barang2 baby banyak dijual di tingkat B2 - Basement 2 (kalau tak silap yer) tapi sebab dah malas nak cari2 so kat tingkat B1 jumpe satu kedai terus beli la.
Mom plak, sampai kedai tue je terus order nie tue, tak tanya harga dulu, tak tawar harga dulu (satu kesilapan besaaaarrrr) dan masa nak bayar suke hati je org tue letak harga.
Memang masih murah juga, tapi lagi murah lagi yang me jumpe kat internet (kedai online, dia ada kedai kat tingkat B2 Tanah Abang)


So ini la barang2 yang sempat di GRAB dengan PANTAS ahaha...
Kaki dah penat so beli je la apa2 yang belum dibeli masa kat Pasar Baru Bandung hari tue...
One dozen lampin (hari tue baru beli half dozen je), milk bottle pon mom suruh tambah satu lagi, digital thermometer, nasal aspirator, tuala kecik untuk ingus baby kalau dia flu, bekas untuk bedak baby...


Yang nie, me beli kain flanel untuk bedung baby.
Memang banyak kat kedai jual yang dah siap, tapi me xsuka bedung yang bergambar2 cartoon dengan warna warna yang serabutt... adoi, gambar cartoon tue pon bukannya cantik, nampak fake.
Kalau nak beli gambar yang cantik, nampak ori, hargapon mahal :(
So beli la kain flanel nie.
Yang nie pon dah xlarat jalan, so jumpe satu kedai terus tanya ada kaler apa...
Dia ada kaler biru cair and grey je, ok ok bole gak...

Me beli 3 meter kaler biru cair dan 2 meter kelabu = Rp 12,000 x 5meter = Rp 60,000
5 meter tue potong2 jadi 10 helai, jahit tepi = Rp 5,000 x 10helai = Rp 50,000
Jahit tepi tue kat pasar berdekatan ngan rumah ye bukan kat Tanah Abang.
So harga for each bedung Rp 110,000 / 10 helai = Rp 11,000 = Lebih kurang RM4.
Puas hati ada bedung kaler plain :D


Pastue masa nak balik ke rumah, mom ajak me singgah kat Ciputra Mall.
Tak jauh dari rumah... Dia cakap nak tengok harga set tilam+guling+bantal baby.
Selalunye kat mall nie ada discount...
Betul jugak, sampai sana ada discount! Hehehe happy, kat Matahari Dept Store.
Normal price Rp 1,800,000 jadi Rp 780,000 jer...
Disc 60% kalau xsilap.
One set nie dapat : tilam baby, 2 bantal baby, 2 guling baby, 1 cadar tilam baby extra, 1 bag baby, 1 milk bottle bag, 1 selimut hooded baby.
Masa nak bayar, mom cakap nie hadiah dari mom...
Waaaaa thanks mommy... :)

Banyak dah shopping satu hari tue.
Tapi puas hati, banyaknye barang baby :)
Alhamdulillah ada rezeki untuk baby.... 


PS: 1 RM = Rp 2,800 yer...


twitstamp.com

4 comments:

wahhhh...no shopping sakan nih! hehe

alang2 dah kat sana, shopping je apa2 yang bole di shop hehehe...

This comment has been removed by the author.

bestnyew!! klu Lid preggy nnti nk shopping kt sini gak lah...hihi