Saturday, February 25, 2012

Shopping Barang2 Baby Part 2 (Pasar Baru Bandung)

Assalamu'alaikum....
Lama tak update cerita kat blog nie...
Sekarang nie Ms Red Ribbon ada kat Jakarta, balik kampong untuk wedding my sister dalam 7 hari lagi nie... Tak rasa masa berjalan sangat cepat...

Last week sempat singgah ke Bandung, teman my sister untuk print gambar2 prewedding dan beli frame (family kami selalu gi Bandung kalau nak buat bende nie, ada satu kedai murah, nanti bila2 masa saya buat reviewnye yer...) lagi satu, dah lama tak check my HOMESTAY KAT BANDUNG. Nak tahu apa yang rosak, apa yang kurang mesti dibeli, mana yang mesti dibaiki, etc...

Satu malam je duduk kat Bandung, coz my sister ada banyak bende lagi kne settle untuk her wedding kat Jakarta. Tapi alhamdulillah sempat singgah ke Pasar Baru Trade Center untuk shopping :)

Jom tengok shopping barang baby ape je?


Sorry gambar terbalik2 :D

Sape2 yang nak tahu berapa harga barang2 baby nie saya beli kat Pasar Baru Bandung, saya akan cuba ingat2 yer... Ada receipt yang saya simpan, ada yang entah letak kat mana... :D

- Towel (kaler putih tue gambar bee) RM 11.
Nak cari towel yang murah ada, plain, kaler banyak bole pilih tapi kain dia kasar sikit, harga dalam RM 5. So decided beli yang kaler putih nie lembut je :) 
Baru beli satu je towel nie, dah xlarat berjalan...

- Hand wash towel (satu square shape, lagi satu hand glove shape) RM 1.80 & Rp 2.70.
Of course yang kain lagi lembut yang lagi mahal tu la. Saje nak beli lagi satu untuk spare :)

- Seluar pendek kain towel (gambar atas banyak kaler biru, gambar bawah warna kuning) RM 0.90.
Beli 1 dozen... :)

- Seluar pendek kain cotton corak teddy bear (xnampak dalam gambar) RM 1.50.
Beli 6 pcs je, saje untuk extra sebab seluar kain towel tue dah banyaakkk :)

- Seluar panjang tutup kaki, RM 2.30.
Beli 6 pcs je... Untuk extra kalau pergi tempat sejuk.

- Baju putih corak cartoon, beli kat satu kedai ngan satu corak je, beli borong lagi murah kan?
Lengan panjang RM 2.40, lengan pendek RM 2.25, no lengan RM 2.00.
Total beli dalam 18 pcs.

- Barut baby RM 1.20 each.
Mom cakap barut ni pakai 10 hari je sampai tali pusar tertutup. 
Bole pakai terus supaya perut baby hangat.
Kalau x, bole pakai jadi lampin je :)
Beli dalam 12 pcs.

- Lampin kain washable baby RM 1.20 each
Baru beli 6 pcs, kedai tu out of stock dan dah malas nak jalan.

Sebelum nie kan dah shopping barang2 baby part 1, cerita kat SINI, baju2 yang beli masa tue untuk baju jalan2 je, me memang dah plan nak beli baju2 untuk kat rumah kat Jakarta atau Bandung je beli yang borong2, beli yang plain2 je, janji banyak baju untuk salin.

Entah harga tue murah ke tak ye, kalau tengok kat Jusco ke Parkson camtuh one pair bole cecah belas2 ringgit juga, RM10 lebih la... Even yang plain2 pon harga camtuh...
Tapi harga tue memang harga borong, kalsu beli retail memang harga akan lain.
So me rasa shopping kat Pasar Baru nie ok la berbaloi juga. 
Lagipon xde la spend time lama2 hari tue gi Pasar Baru sekali nak cari barang2 lain untuk kahwin my sister, masih banyak lagi barang2 baby belum beli :(

Wait for my next story shopping barang baby lagi kat Tanah Abang Jakarta :)
Insyaallah...




twitstamp.com

1 comments:

salam sis, boleh tau shopping baju baby kat pasar baru tu tingkat berapa yer?