Thursday, February 2, 2012

Shopping Barang2 Untuk Baby Phase 1

Assalamualaikum, bloggers...
Tak terasa dah lebih dari 6 bulan kandungan ku ini.
Alhamdulillah, so far so good, sihat jer...
Tak ada acara mengidam2...
I eat anything (kecuali chicken sebab xtahan bau), kalau nak satu jenis makanan pon xde la yang susah sangat, paling2 nak ABC, Ais Cendol, rojak buah, bakso, hehehe...

Sekarang nie tengah berusaha nak kurangkan makan nasi.
I read and I heard kalau dah lebih 6 bulan nie jangan banyak sangat makan nasi, nanti baby besar sangat, gemok sangat, susah nak bersalin.
Well, ok ok, tengah diusahakan :)

By the way, sesi shopping barang2 baby dah bermula dari 2 minggu lepas.
Takde la dalam satu hari tue saje2 nak kuar rumah untuk shopping.
Kekadang ada kesempatan pergi mall ke giant ke carrefour ke then ternampak ada barang baby yang ok, offer yang ok, then beli la...
Sebab rembang mata nak pilih barang...
So xnak paksakan untuk beli satu barang dalam masa tue juga.
Tup tup esok2 jumpe yang lagi cantik kan???


Mula2 kami dapat baby cot nie dari kawan kami, nanti baby panggil dia uncle Rahman :)
He and his mom sangat berbaik hati bagi baby cot nie untuk kami, memang second hand tapi good condition lagi. Lagipon I was thinking nak sering2 bawa baby baring2 kat katil biasa je dengan mama papa nye, hehe, so memang terfikir banyak kali untuk beli baby cot yang harganya ratus2 hengget juga.
Alhamdulillah, rezeki baby, dapat juga baby cot dari uncle hehe...
It's just the tilam dah takde, seeing this baby cot is slightly bigger than any baby tilam sold outside, so we think that we need to make one, customized.
Harap2 bole siapkan cepat2 :)


Look at that stack of stuffs!!!
Banyaknya  barang kan? Most of them tak beli pown...
Masa balik kampung CNY hari tue ke Mersing, mother in law and sister in law bagi kami 'oleh2' barang2 baby terpakai yang masih elok lagi.
Waaa sukenye hati nie... :)

Ada baby bath tub, baby bath seat, tilam kecik (entah apa org Msia panggil, xingat plak) dalam gambar baby cot kat atas, pastu kelambu IKEA (yang nie beli online, secondhand juga tapi macam masih baru je), selimut baby, etc...


Laci plastik 5 tier nie la yang akan jadi wardrobe baby...
Harap2 bole muat semua barang yer....
Yang kat atas (plastik merah) tue baju2 baby yang dah basuh dan iron.
Saje masuk dalam plastik sebab xnak kena habuk lagi, dah wangi softlan wooooo... :)
Most of baju baby untuk usia 0-6 bulan dan bergambar Pooh.
Entah la memang berjodoh dengan Pooh kot, yang kene dengan taste kami semua Pooh.
Total dalam 6-7 set baju.
Set mittens and booties ada 4 set.
Baju untuk salin2 yang plain2 semua belum beli lagi...
Mungkin separuh akan beli kat Jakarta kot masa nanti pegi Jakarta for my sis wedding.

Yang laci bawah tue Pureen breast pump, bottles bag, 2 pcs babymilk bottle besar2 (dr Brown), dan ada alas salin waterproof untuk baby warna hitam, heee sebab Ms Red Ribbon xsuke sangat yang colorful, beli la yang hitam plain :)
Rasanya 80% barang2 nie beli online je.
Manfaatkan berukband yang ada sebab jarang2 juga ada kesempatan bole berjalan2 ngan hubby keluar, dia tengah super busy, kesian nak ajak kuar untuk shopping...


Sempat beli polo shirt Benetton nie tengah SALE 70% jadi RM23 je each kat Parkson.
Beli dua, satu untuk my baby, and satu untuk my sister inlaw yang tengah preggy and nak deliver juga this coming April 2012.
Bagi dua2 baby tue pakai baju kembar :)

Rasanya banyak lagi barang baby belum beli...
Well, I haven't write any checklist... yet...
Insyaallah,minggu depan nak cuba buat list, sekarang nie nak survey2 dulu kat blog2 mom-to-be, barang apa2 je kne siapkan untuk kedatangan baby ke dunia :)

And as usual, saya bagi gambar bonus:


Current me, yang dah nampak gemok sangat2...
Masa pegi berjalan ke Spore CNY hari tue hantar Wedding Gown for My Sister.
Owwhhh can't wait to become a real momma :)


twitstamp.com

2 comments:

wahhh bestnye ada org bg baby cot...mmg rezeki la u :)

alhamdulillah nana.... rezeki baby nie :)