Thursday, September 22, 2011

Commenting www.jomrileks.com nyer entry :)

Saya ada satu opinion mengenai apa yang saya tengok kat Malaysa.
Opinion je, perlu saya highlight kan lagi, OPINION.
Sebagai satu 'orang asing' yang datang ke negara Malaysia for the very first time.

Why I never bring up this topic?
Coz I've been staying at Malaysia for more than 6 years, and I get used to it.
So xpernah2 nak tulis pasal bende nie...

Yesterday I bumped into jomrileks.com nyer entry kat SINI.
Case rompakan kat Shah Alam tue.
Memang dah basi sikit, tapi untuk kita semua berjaga2, there is such thing called BASI.

Saya nak bahas point:
MAKAN DI RUMAH & KELUAR/BALIK LEWAT MALAM

First time I came to Malaysia, to be precised saya datang ke Cyberjaya.
I was there for study.
Jarang sangat pegi KL ke area mana2 kat luar Cyberjaya.
Melepak makan pon, selalu dekat bawah apartment je, memang area student pon, melepak samapai tengah malam dah biasa, kedai printing dan photostat pon buka sampai tengah malam.
Kekadang turun cari makan selepas siapkan assignment, sekali nak print/photostat.
Tak pernah gi mana2...

I had few Malay friends yang duduk kat rumah sewa juga, once a while they asked me to join them having dinner outside. Outside Cyberjaya for sure.
I remembered tempat2 yang diorang bawa saya pegi are Asia Cafe kat Subang Jaya, gi Rasta Cafe kat TTDI, xpayah la cite yang jauh2... Diorang sering ajak makan kat resto melayu/kedai mamak kat area Sri Kembangan. 10 minutes drive.
Kekadang tempat yang menurut saya sangaaatt la jauh, area Bangi.
Always at nite. Sometimes lewat tengah malam.



That was the moment I feel so shocked, a bit cultural shock actually.
Even when my mom visited me, then me ajak melepak la makan kat luar dia pon terperanjat.
Xpayah la cakap budak2 kolej, anak muda, we are used to see them back home at Indonesia, melepak malam2, jumpe kawan2... Tue pon xde la sampai pagi nak masuk subuh time.
But at Msia, I saw makcik2 ngan hubby ngan budak2 dia, makan malam kat luar.
Then sometimes lewat tengah malam pon diorang ade.
Makcik2 bertudung camtu la...

Maybe I was raised in a family yang memang selalu makan kat umah.
Mom always cook for us.
Kalau ada sesiapa yang buffday ke, celebration ke, that's the only time we will eat outside.
Kalau pon kita makan kat luar rumah, we always go after Maghrib then have to return home latest 10.30pm coz we think by that time restaurant2 pon dah nak tutup.
We barely see 24 hours restaurant, except McDonald's or KFC at certain places.
Kedai2 tepi jalan banyak la, tp diorang pon kul 2 pagi camtu dah kemas2...

Everybody was scared to go out very late, kalau xtakut pon at least trying to avoid bad things happen kan?
Sememangnye bende nie dah melekat kat family to not eat outside sampai lewat malam.



Me as 'orang asing' sometimes terfikir, is Malaysia that safe til everybody, even makcik2 yang selalunye kan sangat takut untuk kuar malam2, kat Msia nie senang je nak melepak sana sini.
Then it comes a time yang me always rasa sangat safe pegi mana2 sorang2 kat KL.
Lagi masa bujang dulu, xde bf, xde kenal ramai orang.
Tapi sekarang memang selepas dengar banyak cerita nie, dah xberani dah kuar malam2 sorang2.
I don't think Malaysia is as safe as I thought before.

Renung-renungkanlah...
It's not too late yet.
Yang sering keluar malam2 tue, kurangkan lah...
Sering2 la masak kat umah, cuba recipe2 baru, mesti seronok kan??

Well, this is my opinion only... :)



twitstamp.com

5 comments:

if keluar g clubbing tu wa pun xsetuju..but if keluar with all the fmly member for dinner or supper wa ok...

yes... maybe kene pilih location2 yang ramai sikit n safe sikit kan? jangan ke tempat2 yang belum pernah pegi or sepi... just to prevent bad things happen :)

saya kalau keluar sorang2 akan pastikan ada di tempat kediaman before 7pm.. my bf and mydad sama je syarat diorg..pukul7pm mesti dah ada kat bilik.. if I keluar malam2 dengan kawan2 pun before 10pm I biasa dah balik tu pun tak boleh pergi jauh2 sgt...just area yang dekat dgn UPM.. i kalau keluar dgn bf pun kalau malam just utk tgk wayang..by 10pm just drove back..takde dah nak singgah mana2.. kalau duduk kat rumah parent sendiri..lagila takut nak keluar malam2 sebab dah diajar takboleh keluar malam unless kalau ayah ajak ziarah rumah sedara or kawan2 dia la,..which is a safe place la kan.. skang ni manusia yang jahat makin bertambah2..duit diperlukan utk beli dadah la..macam2..kerja malas..duit nak senang..tu yang merompak tu..semoga org2 jahat camni diberikan hukuman yang setimpal..

Pendapat yg tidak dapat dinafikan lagi..

betul lalink, every part in the world skrg ni banyak orang jahat, jgn harap gi tempat2 kat uk ke aussie ke atau mana2 tempat yang nampak safe kat movie/tv tu pon belum tentu lagi selamat... kita kne pandai berjaga2 :)