Wednesday, July 13, 2011

My Wedding Prep: Adat on My Wedding | 10 days left



Well, OK...
Adat2 yang masuk dalam itinerary my wedding dah ditetapkan:

AKAD NIKAH KAT RUMAH:

Kumpulan Rebana/Kompang


Calon pengantin lelaki datang ke rumah calon pengantin perempuan dengan rombongan group kompang. Memang xberapa sesuai ngan adat Sundanese, but me rasa nak hormat kat adat Melayu je.
Kan Mr Red Ribbon dari tanah melayu, so datang pon dengan adat melayu la :)

Lengser

 
Calon pengantin laki2 akan disambut oleh Lengser dan tari2an Sundanese.
Quite simple I guess, sebab kat rumah je, xnak wat heboh2...
Penari pon maybe 2 orang je...

Akad Nikah


Yes, akad nikah mesti ada...
Kalau x, xjadi nikah la :)

Sungkeman


Selepas ijab kabul, adat di rumah start...
Pertama2 will be Sungkem time, meminta maaf orang tua dan memohon doa restu karena akan keluar dari rumah, dan pengantin laki2 akan meminta izin untuk membawa saya keluar dari rumah dan berjanji akan menjaga saya sebaik2nya...

Pabetot Bakakak Hayam

Nanti ada masa mak andam dah siapkan 1 ekor ayam (dah masak ye...), pengantin perempuan pegang paha ayam sebelah dan lagi sebelah pengantin lelaki.
Lepas tue tarik sama2 dan tengok sapa dapat part ayam lagi banyak.
Yang dapat lagi banyak tue nanti akan jadi 'penyumbang' nafkah lagi banyak dalam keluarga... So selalu diharapkan si lelaki la yg dapat banyak.
Masalahnye, ramai orang risau si perempuan la yang dapat banyak, so ramai mak andam memang dah potong bahagian perempuan tue sikit, so senang nak tarik n dapat part sikit.
Me xtahu lagi yang me punye camne...
Entah nak potong ke x ye???
Sebab hari tue gi kahwin sedara, si perempuan dapat banyak.
Tengok2 baru berkahwin setaun dua taun, suami dia berenti keje, dahtue xada keje apa2 lagi,malas nak cari keje, then si perempuan la yang cari duit...
Waaa serammm gak...

Huap Lingkung


Lepas tue kne saling suap makanan. 
Selalunye menu nasi kuning (pulut kuning) atau nasi putih biasa yang mak andam dah bentuk bulat2... 
Kne suapkan macam kat gambar atas tue, tangan ikut ke belakang hehe...
Bagi susah sikit, so seronok orang tengok :D

Saweran


Saweran nie part yang paling best hehe...
Pengantin akan duduk ngan memakai payung (ada orang pegangkan),
Dari depan, dua parents akan 'sebarkan' beras+gula2+ribbon2+syiling+etc depends on creativity dari pengantin.
Maknanya, parents akan shower those pengantin supaya banyak rezeki di masa depan, beras tue yang paling penting.
Nanti tamu2, especially kids, akan berebut syling dan gula2 tue..
Ahahaha akan kecoh sekejap keadaan kat rumah nanti.
But it will be fun :)
Sebetulnye banyak lagi adat bole wat, tapi me xnak wat banyak2...
Xnak xnak xnak...
Penat nanti hehehe...
Nak cepat2 makan :D


RESEPSI KAT DEWAN:

Lengser


Macam kat rumah, ada lengser kat dewan.
Lengser nie pakcik tua yang berpantun dan mengiring pengantin beserta penari2 ke pelamin. A bit 'wajib dalam adat' to have this lengser.


Banyak jenis tarian Sunda, but I chose this one!
Tari Merak...
Sebab dari kecik lagi me suka tari Merak nie.
Pastue costume diorang ber warna warni, sesuai ngan tema wedding...
:)

Ok, thise plan dah settle ngan mak andam yang akan arrange kan talent2 untuk tarian and all..
Harap2 semua berjalan lancar...


twitstamp.com

1 comments:

agak unik adat kat sana..
pasal ayam tu..no need to worry dear..
dalam islam kan dah cakap suami kena bagi nafkah untuk isteri.. ape2 pun kena suami..isteri layan suami aje n jg anak2..hihi
jangan terlalu terikut pada kepercayaan adat takut nanti bidaah plak..
just ikut aje hukum sebenar dalam Islam..kalau sesuatu adat tu di lakukan tetapi melanggar hukum dalam Islam, akan jadi bidaah tau.. so just buat je tanpa ada ape2 maksud n jangan terlalu percaya kerana semuanya Allah yang tentukan kan..kita tak tau masa in future cmn kan..yang penting dalam hati tu..kena sentiasa kuat untuk ikut hukum Allah yea..

p/s: tak sabar nak tengok majlis kawin u...mesti cantik ngan kebaya brown and inner merah tu..mesti naik seri..wwahh..tak sabar2 xsabar..