Friday, June 24, 2011

FOOD & RECIPE: Bandung/Jakarta: Sop Buah :)


As Salam, bloggers...
Lama xcite pasal makanan yer.
Ada satu jenis makanan, which is more likely to be called as "drinks" rather than "food".
Nama dia Sop Buah (in English: Fruit Soup)

This is one of my fav tau!

Street hawker sop buah area Depok, Jakarta 

Haaa nie la sop buah...
Mixture of buah2, bagi ais, bagi susu, bagi sirap sikit...

Another version of sop buah camnie:

 Street hawker sop buah area Jalan Panjang, Jakarta

tak cukup buah, so separuh tue dia tukar ngan agar2...
nice too :)

Kalau kat Bandung, yang paling femes kat area belakang Gedung Sate.
Selalu ramai dan beratur, harga pon bole tahan mahal gak.
Tapi rasa macam samaaa jer...
Normally me beli dalam 6,000 ke 7,000 rupiah (RM 2 jer) tp kat Gedung Sate tue hari tue beli RM 4.
Tapi terpulang la, tiap2 penjual rasa dia lebih kurang, just how they mix the fruit, lagi banyak yang manis ke yang masam ke yang pahit ke (ada ke buah pahit? hehe)


Me and mom loves sop buah!
For us, compare to es campur (a.k.a ABC) sop buah nie lagi bagus.
Coz dalam soup tue kan ada buah2an, susu, sihat sebab leh bagi banyak vitamin :)
Tul ke tak betul?
Actually sennag nak buat kat umah, but leceh kne beli banyak jenis buah.
Unless kita memang nak wat family gathering ke, nak jamu ramai tamu ke, bole la beli macam2 buah, sesuaikan ngan selera memasing, then wat sop buah nie... 
Tapi kan, BEST SANGAT2 UNTUK BUKA PUASA!

RECIPE:

Senang jer, amek buah dan potong kecik2...
Nak tambah agar2 pon bole...

Taruh campuran semua buah di dalam mangkuk.
Masukkan air kelapa, tambah sirap (sirap yang dah manis ye bukan sirap plain rose yang macam pewarna tue), creamer/yoghurt (sesuai selera), susu pekat.

Tambah ais then there you go!
Sop buah!







twitstamp.com

0 comments: