Wednesday, May 4, 2011

My Wedding Prep: Kain for My Bridesmaids :)

Bridesmaid?
Ape tue bridesmaid???

Jom tengok apa kata Wikipedia:

The bridesmaids are members of the bride's wedding party in a wedding. A bridesmaid is typically a young woman, and often a close friend or sister. She attends to the bride on the day of a wedding or marriage ceremony. Traditionally, bridesmaids were chosen from unwed young women of marriageable age.

The principal bridesmaid, if one is so designated, may be called the chief bridesmaid or maid of honor if she is unmarried, or the matron of honor if she is married. A junior bridesmaid is a girl who is clearly too young to be marriageable, but who is included as an honorary bridesmaid.

Normally, all bridesmaids wear a clothes/dress that are same color with the wedding theme.
For example, camnih:

waaa.. blue... i like!

Actually, I'm not that familiar with this bridesmaid term.
Tapi, memang ada culture where our closest friends will be wearing the same color for their dress on our wedding day.
Selalunyer, pihak perempuan la yang buat acara kenduri kahwin/resepsi nie,
So kawan dari perempuan yang selalunyer pakai seragam sedondon :)
Kebanyakan plak, kawan dari perempuan tue ialah perempuan juga...

So, that day me and mom dah decide nak bagi kaler apa untuk kain bridesmaid ni:


Pinkish red (satin) and two-toned-chiffon kaler Carlsberg green!
Amek ko, kaler rojak hehehe...

Me memang notice yang my wedding colors nie kan macam a lil bit radical.
Kalau orang2 tua kan, selalunye nak kuar kan satu kaler je, cam cream, gold, soft pink, etc la kaler2 yang soft. Kalau nak dua kaler pon mesti cari combination yang xberapa striking.
While my wedding nanti, betul2 semua warna ngejreng ada.
*ngejreng* tue makna diaarna2 yang bole merosakkan mata kalian hehehehe...
Sila baca kat SINI pasal kain seragam untuk family.

Me dah ada list kawan2 yang akan jadi bridesmaid masa wedding nanti...
Sebetulnyer akan lagi banyak yang masuk list, but unfortunately they couldn't attend my wedding at Jkt.

1. Theresia (my very best friend, was at KL now at Jakarta) - dah bagi
2. Cecilia (my best friend since I studied at Bandung) - blm bagi
3. Novita (my best friend's wife, also my closest girl friend at Bandung) - dah bagi
4. Sisca (my best friend's wife at Bandung) - dah bagi
5. Edna (my girl friend at KL) - dah bagi
6. Qiela (my girl friend at KL) - blm bagi
7. Khairil's wife (Mr Red Ribbon's best friend) - blm bagi

My ada "my best friend's wife"?
Sebab me tak bagi kain untuk lelaki, only perempuan.
So kalau berkawan ngan lelaki, me bagi kain tue untuk gf/wife dia jer...

Memang tema wedding nanti Moroccan wedding (baca kat SINI), 
tapi it's up to them nak jahit camne...


dulu selalunyer pengantin bagi kain untuk wat kebaya (brokat/lace)
so semua buat kebaya...


nie trend sekarang2... satin...


nie pon satin...

Maksud me buat seragam untuk bridesmaid nie...
Diorang jadi 'wakil' untuk sambut tamu2...

Contoh: 
- tugasTheresia untuk welcome guests dari kolej2 kat Malaysia
- tugas Edna & Qiela untuk welcome guests dari Malaysia (yg diorang kenal)
- tugas Novita (and hubby) untuk welcome guests dari Bandung.

Dahtue diorang kne siap kumpulkan/organize semua kawan2 untuk photosession.
So, bukan sekadar just bagi kain camtue jer ek... hehe...

Hope they all will look beautiful on my wedding day :)






twitstamp.com


*gambar2 from Google and Wikipedia*





3 comments:

kaler2 yg menarik..lain dari yg lain..ehehe

now kebaya dah ditukar kepada gaun tp still ada ciri2 kebaya kan..

hehe memang kaler yang sedikit 'gila' :D
ada la ciri2 kebaya, tp i'm also waiting for all my friends nanti diorang jahit camne... they will surprise me :)