Tuesday, April 26, 2011

Off to my kampung, Tasikmalaya, today!


Waaa, me sangat teruja yang pagi nie me bole pegi Tasikmalaya, MY KAMPUNG!!!
Laaa... kampung bukan kat Jakarta ke? Bukan kat Bandung ke?
Nope, this is my REAL KAMPUNG, bandar kecik kat West Java Island, called Tasikmalaya.

Kat sini, sama jer kat Bandung, kami bukan orang Jawa, kami orang Sunda...
So, we don't know how to speak Jawa language, kita cakap bahasa Sunda.
And we all called Sundanese :)

Entah berapa tahun me xpernah balik kampung.
Both of my parents came from Tasikmalaya, masa masuk kolej tue yang my dad pindah ke Bandung dan my mom pindah ke Jakarta...
Usually balik kampung nie tiap2 Raya, but since my family nie duduk kat bandar2 lain, negeri2 lain, dan negara2 lain, so dah jarang dah balik kampung...

Macam mana rupa kampung me nie?
Hmmm.. macam kampung2 korang la kot... betul2 kampung kot... hehe...
Yang bagus dari kampung nie, banyak handicraft tau, and also famous as the best sulam kat Indonesia.
(tengok la Rumah Kebaya Malaysia punyer workshop kat Tasikmalaya)

Dulu kan, me xpernah terfikir ada yang pelik dari bandar Tasikmalaya nie, tapi...

TASIK = danau = lake
MALAYA = Malaysia???

Hufff... kampung saya kat Tasikmalaya, jodoh saya (insyaallah) orang Malaya :)
Hehehe tunggu cite me pasal kampung saya nie yer selepas balik esok!





twitstamp.com