Thursday, April 28, 2011

My Wedding Prep: Make Up Test by Indah Salon again :)


Dah baca cite pasal my make up test by Indah Salon kat SINI?
 
Hari tue Indah's mom, the pioneer of the salon, yang make upkan saya...
Tapi macam sikit tak puas hati sebab her mom pon cakap nanti masa wedding, her daughter, Indah, yang akan make up kan...
So, saya nie macam nak tahu juga macam mana kepakaran Indah mekapkan pengantin?

Selepas banyak kali wat temu duga (Indah busy ngan keluarga, on weekend plak dia busy mekapkan pengantin), finally bole jumpe Indah...
 

nie baru letak base foundation & mineral jer...
macam hantu...
dua orang kat belakang tue tengah busy (mom and Indah's mom)
 





 
Sebetulnyer, ada method yang unique from Indah on how she make-up ing her clients...
Since nikah nie selalunyer pagi/tengah hari... selalunyer dari Subuh pengantin dah kne ready, so ramai pengantin yang selalu mengantuk masa di make up kan...
So, Intan buat make up nie sambil BARING!
Sape yang baring? Indah ker?
No laa... pengantin tue yang baring la...
Hihihihi, pelik... tapi hari tue saya cube jugak...


Dah lama lama... siap dah!
Bercermin terus terkejut... huaaaa... seramnyer muka nie...



Tapi my friend cakap gambar yang nie nampak macam saya mirip Rossa...
Aisshh... xde la mirip rossa, rosak kot :D

Tapi kan, sebetulnyer, saya lagi suke make up yang Anto buat kat SINI.
Anto nyer make up looks more natural...
Tapi... tapi... tapi... I tot pengantin kne nampak LAIN on her big day?
Anto tue wat make up macam style untuk shooting kat TV jer...

My mom pernah cakap...

Make up pengantin yang bagus tue make up yang leh wat orang tak cam sape identiti pengantin tue...

So based on what she said... I rasa memang pengantin nyer make up tak bole simpel sangat, nanti sama plak ngan tamu2 yang datang. Belum lagi my family, aunty2 semua dah nak sewa Make Up Artist sendiri2, takkan saya, as pengantin, nanti kalah heboh ngan family kan?? Hehehe

Pastue, selepas deal harga ngan Anto, dia charge almost RM 5k untuk make up resepsi sahaja.
While Indah nie charge sangat murah tau, dalam RM 1k camtuh... 
Dah sekali ngan akad nikah...
It's just, Indah tak pakai cosmetic sangat2 branded macam Anto pakai (MAC/Bobbi Brown), tapi mom cakap kalau nak cosmetic yang bagus (so the make up will stay longer on my face) bole la request, tambah la sikit duit untuk diorang beli cosmetic tue... Probably just need foundation/bedak, selebihnyer bole la pakai brand lain pon xde masalah...

Hmmm... nanti saya update lagi nak pakai MUA yang mana satu yer ;)




 
 
 
twitstamp.com






4 comments:

cantik jugak..tp me lagi suka yg anto nyer make up..hehe...yg anto nyer make up nampak kemas sikit..n natural tp still cantik walaupn xlah beza sgt dr muka asal...hehe..tu pendapat saya jelah..ari tu kakak saya kawin dpt murah je..cover utk all event..upah dalam rm150-200 je..tapi transport sumer kami tanggung la coz ari tu import dia dr terengganu ke kelantan..hehehe..

yes lalink... anto nyer make up memang kemas, mungkin kalau nak 'waahhh' sikit bole la request kat dia jangan la 'light' sangat... tapi masalahnya dia quote huhuuuuu rm 5k :(

dia selalu make up kan artist tue yang harga dia mmg mahal giler... xcukup la budget :(

best kan kat sana mekap murah je, entah la kat sini decoration, make up, tue mmg mahal... kalau beli kain2, door gift, kad jemputan mmg la ok harga :)

dear..mekap RM5kwow!!mahalnye..anyway..
about what your mom says..i know some people think like thht.pengantin mesti nampak lain baru mekap tu consider bagus..
but..
if make up nmpk mcm pocong (terlebih putih dari kulit) or gelap sgt tak best la kan.
i would say go for something yg enhanced your beauty.just highlight without much alteration.in a way,nmpk lain (coz cantik dan berseri2) but at the same time looks natural.as if you're born with face like that :)
I prefer anto's coz die make up you nampak berseri sgt.nmpk ur eyes shining sgt sampai tembus my monitor :P

@HanHan: memang yang Anto tue bagus kan... ikutkan nak engage dia tuk jadi MUA, tapi sebab mahal tue jadi try MUA lain...

will think about it. thanks so much dah bagi advice yer :)