Sunday, March 13, 2011

My Wedding Prep: Choosing Wedding Invitation Card

Semalam dah sempat survey kad jemputan kahwin. Happy happy happy... 
Even ada juga masa2 tension. Entah la these few days mom macam tension...
Sikit2 marah, xnak dengar idea me yang nak betulkan idea dia yang 'sedikit pelik'
Time me dah nak terima idea dia, tetiba dia ckap lak dia sadar yang idea me lagi bagus...
Heeeee tension tension tension...

So as kad jemputan kahwin... Susah sangat nak satukan kepala...
Dah la mungkin mom penat, kitaorang dari Bandung xbalik umah dulu terus cari kad nie pegi Pasar Tebet kat Jakarta Timur.
Pasar Tebet nie memang dah famous as centre of kedai2 print kad jemputan.


banyak sangat kedai kat sana buat print kad jemputan...
memang peniiinnggg nak pilih kedai yang mana satu...


Dari first time masuk pasar nie, me and mom dah janji:
Nak masuk 3-4 kedai sahaja then decide,
Taknak masuk banyak kedai nanti pening...

Lepas tue taknak tengok semua design yang cantik2, mula2 kne tanya kad mana yang masuk budget then choose dari design2 tue... Nak cari yang harga from 2,000 rupiah sampai 20,000 rupiah pon ada. Tapi me memang cari yang hard cover. Normally memang kat sini pakai yang hard cover.
Hard cover nie harga starting 3,500 rupiah (without emboss printing) dan start from 5,000 rupiah with emboss printing.


yang kaler pink tue cantik, but not really formal...
dahtue print xbole emboss...
k, cari design lain...


nie comel, simple but just nice...
cover tue emboss printing...
me and mom decided to take this one... with 1 layer ribbon only...


Color of the card will be glitterish brown (gambar atas)
Nanti ada ribbon gak macam ribbon gold tue.
Kat kedai sana diorang bagi 7,500 rupiah, but finally manage to get cheaper price at 6,000 rupiah je at one kedai nie... dah siap bagi small thank you card for door gift :)
Mahal x RM2 tue yer?
2 years ago my brother pon buat kad jemputan dalam RM2 jugak, tapi kad tue lagi cantik dari nie sebab hard cover dia 3 pages, while me only 2 pages.
So, me nak jimat sikit la sebetulnyer, sebab harga2 kertas dah naik dah :(
Sekarang RM2 bole dapat 2 pages hard cover je...

Kedai yang paling murah yang me dapat tue:

KARTU KRYSTAL
Jalan Tebet Barat (Pasar Ramayana/Pasar Tebet) - Basement
Blok B No. 13 Tebet - Jakarta Selatan
Telp. : (021) 83785695

 
and
Google


Talking about the ribbon color, since the wedding theme has confirmed to be a Moroccan Wedding Theme, so, kne fikir warna ribbon tue apa yer?
Warna ribbon tue akan sama ngan my kebaya pengantin.
So far, me dah beli kain kebaya kaler brown (baca: SINI) but since jenis kain nie see through, I need to buy kain untuk inner.
So, ribbon untuk wedding invitation nie will be the same color with my inner tue la...
We'll see how it goes yea :)





0 comments: