Tuesday, September 6, 2011

My First Raya As a Wife 1432 H - Day 1



Assalamualaikum dan Selamat Raya, kawan2 bloggers...
Lama dah xblogging kan? 
Alhamdulillah, hari nie ada la masa sikit untuk menulis.
Eventho taktahu nak tulis apa, but seems everyone still in Raya mood.
So, me nak cite pasal MY FIRST RAYA AS A WIFE, beraya kat kampung hubby :)

Kami sampai 28hb, sempat sahur the next day, puasa hari terakhir.
Everything went well, family2 hubby mulai datang ke kampung.
Ramai je rumah ngan anak2 buah :)

I supposed to call mom on first raya but then tetibe malam tue gomen Indonesia umumkan yang Raya bukan 30hb, tapi 31hb, so time me tengah beraya kat Msia, diorang puasa lagi.
But my big brother Raya on 30th, xnak ikut apa cakap gomen hehe...
Nak perbincangkan pasal Raya yang lain2 hari nie memang penat, so let it be, dah lepas pon...





Macam biasa la, time beraya nie we all berjalan ke rumah2 sedara mara, after sebelumnye ramai juga yang datang singgah ke rumah my mertua&sis in law...
Seriously first day nie sangat2 FOOD FESTIVE!
Makan xberhenti2...
Dah la tahu me nie 'orang baru' dalam family, tapi relax je main amek kuih nie kuih tue :D
Tak tahu malu!!!
Perut rasanya buka 24jam macam kedai mamak, tak pernah nak tutup :)
Hehehehehe


Oh ye... ada satu pengalaman baru...
Gambar makanan kat atas nie saya masak sendiri tau untuk menu Raya kat mersing.
Sayur nie sebetulnye kat Indonesia namanye lontong sayur.
Tapi family kat Mersing cakap lebih kurang cam lodeh.
Tapi lodeh kat Indonesia xmacam nie :( ada la kelainan...
Alhamdulillah, semua suka.
Me buat sikit je agak2 untuk 10-12 orang.
Tengok2 satu hari habis dan bapak mertua minta buatkan lagi :D
The next day me masak lagi bende yang sama :)

Makanan tue signature dish untuk raya kat Indonesia.
Tak pernah2 pon me masak, mom selalu dah siapkan...
So, satu malam sebelum Raya tue asyik texting je ngan mom minta recipe lontong sayur hehe...
And it works!!!

Orait, nanti sambung cite lagi pasal Raya hari ke 2 plak... 
Macam mana Raya korang?
Best x??? :)




twitstamp.com

3 comments:

cmne 1st time beraya as wife...mesti seronok kan... wah..lontong sayur..sedap tu..

best best... suke sangat beraya ngan family baru :)