Sunday, August 7, 2011

My Wedding Story: Pengajian Sebelum Akad Nikah

Assalamualaikum...
Cerita berikutnya pasal pengajian sebelum nikah.
Me nak cerita dan review sikit, also share gambar2 masa pengajian.
Hari tue, 23 Julai 2011, pengajian start pukul 9am sampai 11.30am
Kalau korang ingat cerita pasal first family meeting of my family and Mr Red Ribbon's family satu masa dulu, mesti ingat baju cokelat seragam nie mom sengaja jahitkan untuk meeting tue.
And this time, mom cakap nak pakai lagi baju nie :)


Pengajian nie biasa diadakan sebelum akad nikah.
Ada orang buat few days sebelum nikah, sehari sebelum nikah, tapi me buat betul2 pagi hari sebelum akad nikah.
Why? Honestly, xnak buat banyak sangat kenduri.
Kalau buat sehari sebelum, kne double penat kan?
Kalau satu hari ngan akad nikah, bole penat sekali dari pagi sampai petang...
Caterer pon bole sekali, xpayah panggil caterer untuk 2 hari...


Inti dari pengajian ini ialah pembacaan ayat2 Al-Qur'an especially semua yang ada dalam buku pengajian yang me dah tempah hari tue.
Macam Surah Ar-Rum, An-Nisa, Asmaul Husna, etc
Hoping dari pengajian ini, kehidupan rumah tangga me and Mr Red Ribbon akan selalu diberkahi dan dalam lindungan Allah.
.

 Me nampak serious je kan?
Of course la serious... Sape yang xnak khusyuk berdoa?
Dah tak ingat dah kat kanan kiri ada photographer :)


Selepas mengaji, tibalah masa untuk sungkem...
Me pegang tangan mom, dan ustazah bagi narration pasal kasih sayang mak ke anaknya.
Sangat touching... You know I LOVE MOM SANGAT2...
Mengalir air mata macam sungai, sedih sangat ingat masa2 kecik mom besarkan me.


Selepas mom, dad's turn plak...
Ustadzah pon bacakan syair2 sedih pasal sayangnye my dad kat me...
Dah la menangis tersedu2 selepas bersalaman ngan mom, tambah lagi air mata tumpah...
Nasib la xpakai mekap tebal2, mekap sendiri je, kalau x mesti dah comot :D


Cantik kan ibu2 pengajian tue pakai seragam?
Seragam tue memang mom bagi kat semua kawan2 pengajiannye.
Mom ikut group pengajian camtuh, satu minggu dua kali.
Rapat sangat ngan diorang, so mom decided to create seragam untuk group mengaji tue.
Kalau tudung biru tue, ada orang lain yang sponsor.
Entah sape... Lupa la plak :)

So that's about it, the story of pengajian sebelum nikah hari tue...
Semua lancar je, ada problem sikit pasal mic rosak, xkuar suara...
Then uncle2 yang semestinye stand by semua asyik sembang2 je, almaklum ramai family datang.
Tapi alhamdulillah, semua bole dibaiki dalam masa sekejap je :)

Tunggu cerita pasal persiapan pengantin lelaki, Mr Red Ribbo,n nak datang ke rumah plak :)




twitstamp.com

5 comments:

sedihnya yang masa lepas pengajian al-quran tu..bukan setakat sebak..macam air je air mata keluar kan?
semoga berbahagia selalu..

i suka tgk indonesian pakai tudung mcm tu. kawan2 kat sini ada yg pakai kdg2

thanks semua dah singgah, baru sempat online tul2 kat laptop hari nie :)

http://tiefazatie.blogspot.com/