Wednesday, May 25, 2011

My Wedding Prep: Idea Photobooth dalam Dewan


Salam, bloggers and all B2B out there...
Kali nie, Ms Red Ribbon nak bercerita pasal wedding photobooth untuk wedding reception nanti,
Actually kan, Ms Red Ribbon dapat idea nie masa pegi attend one wedding kat Jakarta:


hehe tuan punye belog pon nak posing gak ye...
xde kne mengene ngan topic tapi nak enterprem gak :D

Then hari tue kat dewan ada photobooth service from TheAngelFactory (a photobooth company from Bandung, to all B2B kat Indonesia if interested just click on their name)

Their service macam nie:

photobooth kat dewan untuk tamu.
pengantin hanya dalam gambar sahaja
pastue tamu akan bergambar bersama2 gambar pengantin tue :)


nie contoh keje TheAngelFactory (attributes disiapkan TheAngelFactory, cumil jugak kan, kelakar la... tapi I don't think I nak buat yang kelakar2 camnie, mesti mom xbagi hehe...)

Lepas tame bergambar, TheAngelFactory akan printkan gambar tue, sekali ngan tag kat bawah tue, so tamu2 akan simpan gambar tue dan senantiasa ingat yang the pic was taken during the wedding reception.

Dekat Indonesia nie kalau time wedding kat dewan, pengantin memang xsempat nak turun dari pelamin.
The whole 2-2.5 hours, they will stay at the pelamin, full stop.

Tamu akan ramai nak bersalaman ngan pengantin, even dari start wedding tue sampai habis, kemungkinan 'q' tak akan habis. Tue kalau semua jemputan datang yer. Tapi memang definitely xde masa untuk turun dari pelamin, say Hi ngan tetamu, xde masa langsung.

Even sometimes, session photo2 ngan tamu nie terhad je kepada tamu2 yang penting.
Semua tamu yang 'boleh' bergambar ngan pengantin dah ada dalam list, MC akan bacakan nama2 tue dan panggil diorang untuk naik ke atas pelamin.
Pastu kawan2? Kalau tetibe 'q' tengah kosong, bole la minta bergambar ngan pengantin, kalau 'q' panjang tue... terpaksa la balik rumah without having any memory of taking pic together at pelamin.
Memang dah macam tue dah...
Tue la me pon jarang ada gambar with pengantin kat dewan, kalau ada pon sebab group pic.
Kalau gambar sorang2 ngan pengantin memang xde...

So, I was thinking... I want my wedding guest balik rumah bawak kenangan bergambar bersama pengantin kat dewan. Tapi macam mana cara dia?
PHOTOBOOTH nie jawapannya!!!

But, I don't have budget for Photobooth & printing2 gambar semua tue :(

Remember entry pasal My Wedding Decorator kat SINI?
Ok, dalam agreement, selain daripada pelamin ngan meja terima tamu dan console table untuk letak2 gambar2 prewedding, diorang pon akan bagi bende yang macam nie:

 

Bende nie semestinya dipakai untuk letak gambar2 prewedding atau decoration Moroccan.
Contoh macam gambar kat atas tue ada pinggan2 Turki...
Tapi, when I think about the photobooth, I change it into something like gambar photobooth kat atas.
I will put ONE GIANT PREWEDDING PIC of us.
So that tamu yang xsempat bergambar ngan pengantin, bole bergambar kat situ.
Decoration tue for FREE kan? Then pasal printing2 gambar, I rasa xpayah.
Let the guests tangkap gambar using their own camera/hp, moreover I will put one photographer from Malaysia (tengah confirmkan lagi nie, kawan2 je) untuk tolong tamu tangkap gambar. And later on their pic will be sent thru email :)

Yey! I'm going to have a photobooth too! 
Love it!!!

Ada one photobooth cantik nie dapat dari web Merisik Gallery kat Msia.


comel...


so cute...

But this one need some alteration, dan nanti kne tambah duit lagi la untuk decoration.
Pasal backdrop yang berlubang tue mesti kne buat lagi kan.
Huuu xnak... nak yang budget je, manfaatkan apa2 yang dah ada :)




twitstamp.com

2 comments:

salam..

kat mne nk cri photo booth yg hrga ok ok ek..
minta tlg ya..thks
pls email me schaalrahman@yahoo.com atau call 0172939901

Nak pakej photobooth bole cek http://www.facebook.com/RedRibbonTweet

Pakej potobooth backdrop+props+meja guestbook dan deco... :)