Wednesday, April 27, 2011

Travel Bandung : Tangkuban Perahu Crater @ Lembang

Salam all,
Lately kan, me tengah rajin nak update blog ngan citer2 pasal Bandung nie.
Bukan aper, sebetulnyer cite pasal Bandung nie banyak tau, tapi selalu malas nak type.
Dahtue memang tengah busy siapkan kahwin nie...
Padahal me sangat2 nak share ngan korang semua, cite2 pasal Bandung.
Mana tahu korang nak pegi Bandung and tengah cari tips2 dan cite2 pasal Bandung kan? 
Bole la singgah my blog baca2 cerita :)

Memang 80% of Malaysian yang datang Bandung, semua nak pegi shopping.
Tapi ramai juga yang nak gi shopping BUT teringin pegi 1 tempat bukan untuk shopping yang best.
Tahu x tempat ape tue?

As stated dalam tajuk entry nie, tempat tue ialah:
TANGKUBAN PERAHU CRATER.
Tempat nie macam jadi tempat wajib untuk tourist yang datang ke Bandung...
Selain Pasar Baru dan Factory Outlets...


Ini lah Tangkuban Perahu Crater yang sampai sekarang STILL ACTIVE
Still keluarkan gas berbau belerang (sulfur)
Berapa lama from Bandung to Tangkuban Perahu Crater nie?
Jarak lebih kurang 20km, kalau xjam bole la sampai dalam 30-40minit
Kalau jam, lain cite yer :)



Udara kat sana sangat sejuk, so it's better for you to bring jacket or sweater yer...
Suhu tengah hari dalam 17 degree Celcius, dan malam 2 degree Celcius (believe it or not, Ms Red Ribbon pernah camping kat hutan Tangkuban Perahu nie tahun 1998. Memang malam sejuk giler, sampai Ms Red Ribbon mengigau tak sedar sbb sejuk sgt!)


Kalau tengah hari udara best, hangat matahari + sejuk betul2 best as a relaxation gateaway...
Just datang kat sana, hirup udara segar, tengok the beautiful scenery...
Kalau ada masa bole lepak jap minum air hangat, coffee ke, coklat ke, bandrek ke...


Jagung bakar dan pulut bakar pon best, memang udara sejuk selalu buat lapar. Kalau makan dan minum yang panas2 memang best!


Ada masa lagi bole pegi Sari Ater Hot Spring, xjauh dari sana untuk mandi air panas.
Air panas kat sana ada sulfur gak tau, bagus untuk kulit :)


Nie la gambar Ms Red Ribbon hari tue ada hantar kawan dari Malaysia jalan2 kat Bandung.
The place looks totally natural, even pagar dia pon dari ranting pokok...
Looks unproper, but trust me it looks so natural in beauty.

Tengok banyak sangat kedai jual barangan handicraft, oleh2, etc...
Harga kat Tangkuban Perahu nie can consider cheap tau, tapi... kita kne pandai bargain.
Nak tawar harga kaw kaw? Tawar jer, jangan takut!
Diorang pon sering buka harga sangat sangat tinggi...
If they ok, they will give it to you.
If you walk away then they still not calling you back, so try turunkan harga yang you nak...
Be sure bagi muke tak nak beli yer so diorang bagi turun harga hehe :)


Teringin nak pegi tour to Bandung?
Sila klik kat logo:
kat SIDEBAR sebelah KANAN :)







 
 
 twitstamp.com 
 





3 comments:

bestnyer sejuk2...nak jugak dtg cni..

best2... i've been there twice...! bandung is d best...!

hehe mmg best, sejukk... datang la nani... :)