Thursday, April 21, 2011

Travel Bandung : Rabbit Satay @ Lembang, Bandung


Korang suka makan?
Kalau suka, pegi Bandung memang xrugi!
Makanan apa2 je kat Bandung ada, sedap plak...
Huaaaa, besides shopping heaven, I can say that Bandung is also heaven for food lover!

Few days ago, me ada hantar tamu dari Malaysia pegi Tangkuban Perahu crater.
On the way pegi crater tue, kat tepi2 jalan banyak orang jual arnab sekali ngan satay arnab!
Comel2nyer arnab tue... betol, taktipu...
Me suke kucing, tapi arnab pon suke, sbb comey :)

Btw, tamu tuh cakap nak try satay arnab nie...
So, me berenti la kat satu kedai satay...


Sebelum makan satay, me tengok2 arnab2 dia... comey2 belaka...
Ada perasaan sedih yang kita nak makan daging diorang...


Tokey kedai tue cakap diorang selalu amek daging arnab dari arnab yang dah besar,
sangat2 besar...
Dah besar macam kucing garfield tau! Hihihi...
Me tanya, why? Why not yang muda lagi? Mesti daging dia sedap & lembut.
Tokey tue cakap daging dia sama jer, kalau potong yang besar bole dapat daging banyak...
Hmmm... ok...


Sambil tengok2 arnab nie, ada rasa seronok...
Ada rasa kesian... :(


Tapi nak macam mana lagi?
Daging arnab nie bukan haram pon...
Just kesian kan tengok haiwan comey macam nie kne jadi satay :D


Then after that kita order...
Xnampak pon diorang potong arnab tue,
nampak2 diorang dah tengah bakar satay arnab nie...

Tapi selepas satay nie siap, me xnak makan sikit pon...
2 orang tamu tue jer yang makan...
Last time me makan dah lama, mungkin dah lebih dari 10 tahun lepas...
Tue pon sikit jer, just nak rasa.
Me tahu yang rasa dia macam daging kambing...
Dah tue low cholesterol (or even non cholesterol)
Tapi seyes, xbole hapus image arnab dari dalam minda masa me makan...
Xnak makan huhuuu kesian...

Korang berani makan???
Kat situ pon ada satay kuda gak!
If you join my tour or any Bandung tour, be sure to stop by untuk try satay arnab nie kat kawasan Lembang...

Happy trying, peeps!







0 comments: