Sunday, April 17, 2011

My Wedding Preparation: Malaysia Embassy & Polis Indonesia


Salam, bloggers...
Masih bz siapkan document2 untuk nikah July nanti.
Hari tue Mr Red Ribbon datang Jakarta untuk uruskan surat2 nikah.
Sebetulnyer dah research pasal dokumen apa yang perlu untuk nikah nanti.
Tapi macam xpuas hati.
So we decided to directly check ngan embassy & polis Indonesia pasal nie...

Hari Isnin tue, both of us pegi Malaysia Embassy at Jakarta.
Sorry to say but memang parking xade kat sana, so kita kne jauh2 parking kat Mal Ambassador, terpaksa berjalan kaki, hujan gerimis, agak2 dalam 1km gak kita berjalan.


I love the ornament on the wall kat embassy nie, biruu...

Sampai kat sana kne register kat guard, then pegi the other buliding untuk jumpe jabatan agama.
Xde tunggu lama sebab we were the only person yang tunggu.
Ofis tue sepi, macam xde orang, ingatkan tutup...
Dahtue jumpe la diorang then diorang bagi check list yang mesti Mr Red Ribbon siapkan.
Quite simple :

- Copy passport lelaki.
- Copy passport perempuan.
- Surat Izin nikah from Jabatan Agama kat Malaysia.

That's all....
Surat2 dah almost complete, tinggal Mr Red Ribbon kne jumpe Pak Imam jer...
Dahtue bawa 2 orang saksi borang. Harap2 bole cepat settle...

Then after that kita pegi Balai Polis kat Jakarta.
We went to the one yang dekat ngan rumah, but they said I had to go to ofis yang lagi satu, lagi besar, jauh sikit from my house, but still consider kat West Jakarta jugak (where I live).
We went there and kita just bagi:

- Copy passport Mr Red Ribbon.
- Copy IC Ms Red Ribbon (as a person yang bertanggung jawab during Mr Red Ribbon stays at Jakarta)
- Copy surat kelakuan baik dari Malaysia (hari tue dapat dari Ministry Foreign Affairs kat Putrajaya, kne bayar RM 20)



Nie la surat tue...
Kne bayar RM 50 kat polis.

Alhamdulillah, dah ada surat2 yang dah settle...
Siapkan sikit2 insyaallah bole siap cepat :)


1 comments:

moga Allah permudahkan segalanya...Amin