Thursday, February 3, 2011

Hantaran Balas Untuk Lelaki, Lagi Penting Ker?


Me ada rasa pelik sikit. Been meeting few people and some of them tanya "Berapa balasan hantaran untuk lelaki?" Tapi tak tanya "Berapa dulang hantaran dari pihak lelaki untuk pihak perempuan?"

              image taken from Google

Heee, knp plak hantaran untuk lelaki lagi penting daripada hantaran untuk perempuan?

Me memang xberapa paham adat Melayu. Yang me paham cuma adat Padang jer. Kalau dkt Indonesia Padang tue dah kira Melayu dah. Tapi memang lain juga. Sebab kat adat Padang tue, perempuan la yang meminang lelaki (hehehe...). So lain la ngan Melayu kat Malaysia nie kan? Kalau adat2 dari Riau ke Palembang me xberapa paham juga :D

Tapi adat dari kampung me ialah: perkawinan yang datang melamar tue lelaki, so lelaki yang kne tunjuk dia nak kawin ngan perempuan tue. So lelaki la yang sepatutnya bagi hantaran kat pihak perempuan. Kalau dari pihak perempuan nak balas hantaran tue, hukumnya sunnah, tak wajib. Kalau mampu, bole balas. Kalau xmampu, xpayah balas. Ucapkan terima kasih jer, pastue senyum sikit :)

Untuk adat dari pihak Ms Red Ribbon

Selalunya hantaran dalam jumlah ganjil. Dahtue untuk perempuan kene lagi banyak. Rationally, barang2 untuk perempuan memang lagi banyak, contoh untuk hantaran kawin dari pihak lelaki kene bawa satu dulang untuk cincin/perhiasan, dahtue kalau nak asingkan ada dulang lain isi duit mahar, dahtue ada dulang lagi untuk barangan make-up (of course la perempuan, lelaki xada barangan make up nie hehe) etc etc yang memang nampak sangat kalau barang2 untuk perempuan lagi banyak dibandingkan barang2 untuk lelaki. Even in some cases perempuan will only balas dengan makanan sahaja.

Tapi to respect adat dari pihak Mr Red Ribbon (Melayu), we finally decided to make it even. Tak lagi banyak untuk Mr Red Ribbon, xlagi banyak untuk Ms Red Ribbon. Pastue me pun ada letak barang2 juga la untuk Mr Red Ribbon, bukan makanan sahaja. Untuk bertunang nie nak berbalas TUJUH dulang. Adil. Xnak kecoh2.

Even dalam condition macam nie, me pun dah pening dah apa lagi bende nak bagi untuk Mr Red Ribbon? Hufff... List barang untuk perempuan dah panjang dah (ahahaha) tapi nak beli barang untuk Mr Red Ribbon? Susah. Sampai finally I bought him 2 shirts. Nak bagi beg/kasut dah kira macam 'over' for hantaran tunang in our adat. Tapi for him giving me bag/shoes kira normal la pemberian lelaki to perempuan. So last2 decide bagi 2 shirts ngan seluar jer. Maybe me nak tambahkan belt juga. Kang merajuk Mr Red Ribbon baru tahu hehehe...

Duit Hantaran


Untuk bertunang, tengok2 kene ada duit hantaran. Kat adat Melayu ada duit untuk hantaran tunang tak? Ini kira duit DOWN PAYMENT untuk lelaki melamar perempuan, so that perempuan nie dah booked by the guy. Ada cerita lain duit tue untuk pengganti susu ibu masa kecik. Huuu susu ibu mana ada harga kan? Ada harga mesti mahal giler :D So, duit hantaran nie me pernah sembang ngan my dad, Mr Red Ribbon bole bagi seikhlasnya. Agak2 berapa tue? My dad said dalam RM500 pun OK. Alaaa down payment jer :D Tapi last night sembang ngan my mom on SMS, tetibe cakap kne RM1k plak. Adooiii bukan aper, kalau berubah2 macam nie kan malu juga ngan family Mr Red Ribbon. Harga mengikut harga barangan kemas semasa ke? Atau mengikut harga petrol dunia semasa?

So, terpaksa sembang balik ngan Mr Red Ribbon. Rasa hati memang xnak menyusahkan dia. Tapi... hufff xpe la kot. Nak bagi parents happy juga. RM1k tue sikit compare dengan air susu yang my mom dah bagi dkt me masa me kecik. So, biarla my parents happy kan.

Tapi me masih xpaham duit hantaran tu nanti goes to parents or goes to me? Sebab duit down payment tue kira untuk 'jajan' the girl sebelum sampai masanya kawin. Kira duit untuk happy2 la. Jangan dating ngan lelaki lain disebabkan xada duit, tetiba ada lelaki hensem ajak tengok movie berdua main belasah jer, so duit tue untuk duit makan ke tengok movie ke beli barang ke, xbole ada alasan lagi sebab ada lelaki nak belanja makan terus kene kuar pegi dating lak ngan lelaki tue...

Kalau alasan macam tue, kira duit tue untuk me la *hehehe, senyum happy*
Kira confirm la nie me buat makan2 untuk kawan2 blogger semua yer lepas bertunang?
*weeekkk, kne sepak Mr Red Ribbon baru tahu keh keh*





2 comments:

ishh!! mane bleh guna duit tu utk enjoy2 lalink..guna duit tu utk persiapan kawin nnt laa..hehehe..
kalau kat kelantan sume duit hantaran dapat kat pengantin perempuan..ada certain negeri tu bagu sume kat parent sbb utk tampung majlis kenduri.. tapi mas kahwin mmg utk pangantin perempuan je..yg tu mak ayah tak boleh sentuh..lau nk bagi kat parents boleh guna duit hantaran je.. cube tanya adat negeri mr.RRB cmn?..adat setiap negeri berbeza..hehe

@waalllaa!
hehe, xde la duit tue untuk enjoy2, main2 je la lalink. kemungkinan me bagi untuk parents untuk persiapan kawin.

hmmm... so kat malaysia juga ada duit hantaran time tunang ke? sebab selalunya duit hantaran yang banyak2 tue time kawin kan? kat indonesia pun duit hantaran yg banyak tue masa kawin, nie baru je dengar ada duit hantaran time tunang...

tanya mr red ribbon mmg xada duit hantaran time tunang. tue la yang jadi pelik. entah memang duit hantaran tunang mmg ada kat indonesia atau nie pandai2 my mom jek minta duit hantaran tunang hehehe...