Wednesday, January 19, 2011

Travel Bandung : Cafe2 ala-ala Look Out Point KL

Lagi apa tempat yang best kat Bandung? 
Cam boring jer dengar orang pegi Tangkuban Perahu. 
Lagipon saya dah pegi sana dah...

I heard people saying this couple of times. Ye la, if going for second or third time to Bandung, takkan nak gi Tangkuban Perahu je. Tapi kat mana lagi ye yang bole rasakan sejuk udara gunung selain kat Tangkuban Perahu. Ada tempat lain lagi tak? Yang lagi dekat, perhaps?

Hmmm, jawapannya... ADA!

Tempat nie dekat jer. 
Dekat dengan tempat korang shopping2 kat factory outlet tue. 
Mana lagi kalau bukan Jalan Dago.

Eits, Jalan Dago sejuk ke?



Ok, nama area nie : Dago Atas, some people called it Dago Pakar. 
From Jalan Dago, you just go straaaaiiigghhhttt all the way up, then you'll start finding hotels, resorts, cafes, restaurants, etc. Kalau nak senang, cakap je ngan tour guide tue mintak hantar pegi restaurant2 kat Dago Atas hehe...

Ms Red Ribbon bole rekomen korang pegi sana untuk dinner. Sooo romantic with candle light, sambil tengok city light Bandung city. Last time me pergi sana dalam kul 9.30 malam. Me dah pakai jacket dah tapiiii freezing giler!!! Tue la jangan sampai silap yer, pakai baju ngan seluar tebal k? Bawa jacket sekali. Cardigans bole? Xcukup hangat kot hehe...

Kat Dago Atas nie banyak cafe2 tau. Harga dia pon lain2. Me tak berapa sering cuba restaurant2 kat sana sebab takut harga dia mahal. So, yang paling me rekomen (harga ok sikit la, tapi still mahal compare ngan makan kat restaurant biasa) is Neo Calista Cafe.


Haaa nie la appearance cafe daripada luar...


Hari tue Neo Calista masuk magazine...


Ini gambar kat dalam...

 
nie dari angle lain plak, snapped by me...
(cam biasa, gambar without watermark RRB dapat dari en.Google)



Nie gambar my best friend kat Bandung (kiri),
lagi satu my friend dari Sabah tgh gi jalan2 kat Bandung (kanan)


And this is me and my best friend tue la...


Lagi satu, tempat nie best. Ada hotel sekali, is The Valley.
Tempat tue macam nie:


Kalau Neo Calista Cafe tue ramaja pon bole pegi n sanggup bayar bill,
The Valley nie lagi ramai dikunjungi orang2 yang dah bekerja.
Sebab harga makanan dia a bit expensive compare tu Neo Calista Cafe


nie entrance masuk hotel


nie time tengah hari...
petang datang sana lepas hujan pon best...
seejuuuukkk......

Untuk family function?
Memang terbaeekkk...


Me pernah pgi kat sana dulu masa belajar kat kolej di Bandung. Then my dad came visited me. So me and him went there together with my bestfriend time kolef dulu, Silvieta. The place was very packed! We had to wait in a quite long Q until we get our table. Masa tue cafe nie baru buka lagi, so ramai orang nak datang. Kalau sekarang nie entah masih ramai lagi ke tak. But from what I heard, memang still ramai.

Makanan kat the Valley nie, in my opinion, quite expensive. Then you know laaa style2 masak kat hotel kan pelik sikit. Me biasa makan kat kedai mamak jer hehe... So xberapa suka. Macam that day I had a beef steak then sauce nyer bukan sauce BBQ. The chef used lemon+black grape untuk sauce. Seyes beb... peliiikkk... But I think my dad was really enjoying it. Mungkin dah biasa kot makan bende2 camtu. So for you yang memang suka makan western food, then nak taste macam kat hotel, sila la singgah kat The Valley yer...


So, 2 tempat tue la yang Ms Red Ribbon bole rekomen untuk korang berjalan2 kat Bandung.
Mana tau nak cari tempat untuk romantic dinner?
Bole try pegi cafe2 kat area Dago Atas :)


NAK PEGI BANDUNG JIMAT?
CLICK KAT BANNER YANG MACAM NIE:

KAT SIDEBAR SEBELAH KANAN YER...




3 comments:

cantikk..kalao dapat pergi kan best..huhu

insyaAllah..nnt ade rezeki pergi sana..I gtau ek..