Monday, April 20, 2015

Oh My Boutique - Part II - Oh My Back!

Alhamdulillah,
Ada kesempatan untuk menaip lagi dan bercerita pasal sejarah bukanya butik pengantin Red Ribbon Wedding Works ini...
Entry dan cerita sebelumnya ada kat sini:

So selepas "sakitnya ku disini..." period tu, I realize...
Maybe, ini memang jalan yang mesti kulalui...
Ku ambil iktibar dan berusaha terus pandang ke depan, sbb pandang ke belakang kang terlanggar tiang, kah kah, memang kne pandang depan benda dah nak jadi...
Takkan plak xbagi bibik kahwin, sape la saya ni? Mak dia pon bukan...

So, bermula la edisi hectic bulan April 2014 tu.
April 2014 yang sangat memenatkan.
Memang dah plan lama dah nak buat bday party Rafi ke 2 taun 20 April 2014, jemputan dah disebar, family semua dah confirm nak datang, bajet dah flushed down the toilet har har...
Tapi bulan tu jugak kne mula mencari lokasi nak sewa butik.
Sempat tgk bajet, plan lagi, kalau dapat butik yang jauh (sebab cari yang harga murahh), sanggup la nak pindah rumah dalam 1 bulan tu jugak... Adessshh... rambut terus gugur tahap maksima.

Seri Kembangan, Subang Jaya, Puchong South, Puchong Kinrara, Puchong Jaya, dah berpusing2 mencari lokasi butik yang paling selesa dan dengan harga yang berpatutan.
Nak yang murah, mana la ada zaman sekaang yang murah.
Nak tingkat bawah? xyah bermimpi... sewa satu bulan RM 6000-10000 shoplot biasa jek!
Tabungan kat bank xbanyak, hari2 kne withdraw daripada sekian sekian sekian sampai la ZERO.
Itu je yang ada kat tangan.
Masa bday Rafi, masih boleh tersenyum lagi untuk buah hatiku yang manis, sebetulnya kepala ni macam benang kusut...
Hari-hari cakap ngan hubby "Nape ye, jadi macam nie?"
Tapi hari-hari juga cakap kat dia, "Mungkin ada hikmah disebalik semua ini..."
Ku berusaha kuat.

Sampai la finally we found our place!
Dari bajet utk sewa kedai RM500 (bermimpi la dpt harga camnie)
Naik terus ke RM750 (xpe la kalau ada orang nak share)
Pastu naik lagi jadi RM1000 (xnak share la, barang banyak, tapi mana la ada harga camnie...)
naik lagi
naik lagi
naik lagi...

sampai la dapat deal utk sewa kedai nie...



Naaah, map nye je ye...
Bayar nie tue, sewa la, deposit la... total habis 80% daripada our saving, ada 20% je untuk renovation...
Kedai tu kosoooong, with nothing, no lights, no tiles, no nothing!
Nak panggil orang renovate pasang ni tu memang xde bajet...
Alhamdulillah, sayangnya Allah ngan kita, my uncle siap nak datang KL tolong2 buat kerja2 renovation.
So, it was me, my hubby, my uncle, dan my bibik yang bertungkus lumus buat kerja2 tiap2 hari.
Pagi, siang, malam, my hubby akan tolong tiap2 habis balik keje.
TARGET LOCKED: 10 DAYS TO 1 MAY 2014
Owner bagi masuk 10 hari lagi awal utk buat keje2 renovation nie, alhamdulillah...

Macam nie la keadaan hari2, duduk melepak buat keje2 bangunan.
My job mostly on kemas2, dan buat painting!
Hari2 penat, tapi semangat, demi menyiapkan kerja2.


Sedih juga sampai one day my baby boy jatuh sakit, kepenatan atau hari2 terkena habuk kot...
Nasib la ada my mom datang KL, boleh tolong tengok2an si comel ini...


Masa sewa kedai nie, this place is sooo huge... I cant imagine nak sewa kedai besar mcm nie...
Ingatkan nak kicik2 jer... Yer lah, bajet kecik je...
Tapi kalau tengok harga sewa kedai mahal2 (even kedai kecik)
Then you only top up for RM100-200 untuk dapatkan yang sangat besar, so why not amek yang nie je...
Since besar sangat, kne ada partition, untuk buat bilik, dan stor untuk barang2 pelamin.
Kan kan kan?
Tengok tu dinding partition yang biru2 saya yang cat tau!
Heheheh...
And that is my uncle yang sangat berbaik hati menolong saya...
Pelaburan utk my uncle: RM400 return flight ticket+all his expenses kat KL+belikan hadiah+oleh2 untuk anak istri+bagi duit peluh dia selama kat KL nih... = jauh lagi murah daripada hire pekerja.
Summore, if it's my own uncle, saya selesa buat kerja sama2 hari2 duduk kat butik.
Can't imagine kalau hire orang lain, ish, takut dan xselesa...

Half of butik tu dah letak karpet eventho masih belum fully siap.
Alhamdulillah rezeki, selama renovation nie adaaaa je customer datang.
So kat part yang dah berkarpet ni la, kitaorng duduk dan layan customer, dan baring2 kalau kepenatan :)

 

Exactly 10 days, my uncle kne balik Jakarta dah.
Kesian dia dah tinggalkan keje, bini, dan anak2...
Sedih jgk masa dia balik, apatah lagi masa tgk butik xsiap lagi...
He left me and my husband alone... kne siapkan butik ini berdua sahaja.
Ya Allah, kekuatan itu datang macam tu je...
We are helpless, tapi we are strong... 
Baki 20% saving kami dah habis untuk my uncle, beli barang2 bangunan, karpet, aircond, simen, dan lain2.
Badan rasa sakit2 selama almost 2 weeks buat kerja2 berat...
Oooohh my back so hurt!
Huhuhuhu

Masa tu,
Every single cents yang customer bayarkan kepada kami sangat bererti untuk penambah baik butik ini...
Almost dropping a tears when writing about it.
Alhamdulillah, Allah help us...
We keep on going, membeli sikit2 barang2 untuk keperluan butik.

Wait for my next and final chapter of this story :)

0 comments: