Thursday, January 23, 2014

Ada salji kat Indonesia?


Assalamualaikum...


Ramai kecoh pasal salji turun kat Indonesia these few days. 
Ramai yang share video kat Youtube pasal nie, xnak letak link kat sini la sbb xnak sebarkan news yang belum pasti kesahihannya.
Sempat nak tahu cite sebenar, sbb dulu masa duduk kat Bandung sering jgk hujan batu ais. 
Terfikir mungkin je kan salji turun, mungkin la, walaupon rasa pelik.
Saya xpandai pasal bab2 cuaca mcm nie, scientifically, tp ketentuan Allah sape yg tahu?
 
Tapi dengar drpd kawan, dan browsing around memang ramai kata video salji tu HOAX. 
Saya pon xpercaya video tu masuk dalam berita, newscaster tu mcm buakn betul2 newscaster je, pastu xde interview ke drpd saksi kat sana.
Xde plak bagi tahu exact location kat celah mana.
Indonesia tu BESAR, LUAS, xtahu celah mana pulak turun salji ni.
So setakat nie saya isytiharkan video tu as HOAX (til further announcement kalau ada bukti2 yang menyatakan video tu real ye hehe)

Tapi, pernah dengar Yahoo Indonesia memberitakan pasal badai salji kat Padang, Sumatera Barat? Boleh cek kat sini utk berita HOAX tu:




Possibility if betul video tu betul ada salji kat Indonesia, mungkin taken at Papua.
Kalau rakan2 nak tengok salji kat Indonesia, boleh datang ke pegunungan Jayawijaya kat Papua sana ketinggian 4884m). 
Kat sana sepanjang tahun pon bole tengok salji, thats why it's called salju abadi.
Tapi saya nie bukan hikers sejati, mana bole sampai ke gunung yang tinggi2. 
Masa duduk kolej pernah naik gunung satu kali je, tu pown yang rendah2 je, sampai puncaknye terus loya sbb masuk angin, sejuukkk sgt... 
Puncak Jaya ialah sebuah puncak yang menjadi bagian dari Barisan Sudirman yang terdapat di provinsi Papua, Indonesia. Puncak Jaya mempunyai ketinggian 4884 m dan di sekitarnya terdapat gletser Carstenz, satu-satunya gletser tropika di Indonesia, yang kemungkinan besar segera akan lenyap akibat pemanasan global.
Puncak ini pernah dinamai Poentjak Soekarno dan merupakan gunung yang tertinggi di Oceania. Puncak Jaya adalah salah satu dari tujuh puncak dunia.

Nama Lain Puncak Jayawijaya :

  • Ngga Pulu (“Ngga” berarti gunung)
  • Gunung Carstensz
  • Piramida Carstensz
  • Puncak Carstensz
  • Puncak Jayakesuma
  • Puncak Piramida Carstensz
  • Ndugundugu

Keistimewaan Puncak Jayawijaya :

Mendaki puncak jayawijaya setinggi 4.884 meter dpl merupakan cita-cita bagi para pendaki sejati, apalagi pendakian ke Puncak Jaya merupakan penaklukan terhadap gunung yang berselimut salju. Berbagai rintangan akan dialami oleh pendaki dalam pendakian, seperti kondisi alam yang terjal, suhu yang sangat dingin, angin kencang dan hujan, serta minimnya oksigen di daerah ketinggian merupakan tantangan yang harus ditaklukkan oleh para pendaki.
Salju abadi Puncak Jayawijaya diperkirakan mencapai 5 persen dari cadangan es dunia yang berada di luar Benua Antartika. Menurut salah satu website kawasan bersalju di Jayawijaya masuk ke dalam tipe Alpine Glaciation jika dilihat dari tipe gletsernya.

Akses Puncak Jayawijaya :

Mengingat medan pendakian yang berat, proses perizinan yang rumit, serta jaminan keamanan ketika proses pendakian, sebaiknya para pendaki memanfaatkan jasa agen perjalanan yang berpengalaman. Berbagai agen perjalanan yang memiliki reputasi internasional telah menyediakan dua pilihan jalur pendakian, yaitu jalur klasik melalui Desa Ilaga, atau jalur kedua yang lebih nyaman dengan menumpang helikopter menuju base camp Bukit Danau (Danau Valley).
- See more at: http://www.btravindonesia.com/puncak-jayawijaya-dan-carstenz.html#sthash.b96Tnpud.dpuf


Puncak Jaya ialah sebuah puncak yang menjadi bagian dari Barisan Sudirman yang terdapat di provinsi Papua, Indonesia. Puncak Jaya mempunyai ketinggian 4884 m dan di sekitarnya terdapat gletser Carstenz, satu-satunya gletser tropika di Indonesia, yang kemungkinan besar segera akan lenyap akibat pemanasan global.
Puncak ini pernah dinamai Poentjak Soekarno dan merupakan gunung yang tertinggi di Oceania. Puncak Jaya adalah salah satu dari tujuh puncak dunia.

Nama Lain Puncak Jayawijaya :

  • Ngga Pulu (“Ngga” berarti gunung)
  • Gunung Carstensz
  • Piramida Carstensz
  • Puncak Carstensz
  • Puncak Jayakesuma
  • Puncak Piramida Carstensz
  • Ndugundugu

Keistimewaan Puncak Jayawijaya :

Mendaki puncak jayawijaya setinggi 4.884 meter dpl merupakan cita-cita bagi para pendaki sejati, apalagi pendakian ke Puncak Jaya merupakan penaklukan terhadap gunung yang berselimut salju. Berbagai rintangan akan dialami oleh pendaki dalam pendakian, seperti kondisi alam yang terjal, suhu yang sangat dingin, angin kencang dan hujan, serta minimnya oksigen di daerah ketinggian merupakan tantangan yang harus ditaklukkan oleh para pendaki.
Salju abadi Puncak Jayawijaya diperkirakan mencapai 5 persen dari cadangan es dunia yang berada di luar Benua Antartika. Menurut salah satu website kawasan bersalju di Jayawijaya masuk ke dalam tipe Alpine Glaciation jika dilihat dari tipe gletsernya.

Akses Puncak Jayawijaya :

Mengingat medan pendakian yang berat, proses perizinan yang rumit, serta jaminan keamanan ketika proses pendakian, sebaiknya para pendaki memanfaatkan jasa agen perjalanan yang berpengalaman. Berbagai agen perjalanan yang memiliki reputasi internasional telah menyediakan dua pilihan jalur pendakian, yaitu jalur klasik melalui Desa Ilaga, atau jalur kedua yang lebih nyaman dengan menumpang helikopter menuju base camp Bukit Danau (Danau Valley).
- See more at: http://www.btravindonesia.com/puncak-jayawijaya-dan-carstenz.html#sthash.b96Tnpud.dpuf
Masa muda memang masa paling best, ada kawan ajak naik gunung pagi, petang tu jgk terus naik. Sekarang nie nak naik cable car kat Genting pon kne kumpulkan semangat dan keberanian... Huhu... 


0 comments: