Tuesday, October 8, 2013

Travel Bandung: Museum Geologi Bandung

Assalam, bloggers...
Hari nie nak tulis pasal Bandung tau, lama dah xtulis pasal Bandung kan?

Untuk peminat benda2 yang berkaitan dengan sejarah ataupon science, berjalan2 kat Bandung pon bole menjadi sumber pengetahuan baru.
Satu tempat untuk mendapatkan pengetahuan baru nie adalah MUSEUM.

Bandung boleh dikatakan banyak menyimpan nilai2 sejarah, some of them ada kat dalam museum, and some ada kat merata2 tempat macam statue, old buildings, etc.

Satu museum yang cukup besar dan famous kat Bandung ialah MUSEUM GEOLOGI.


Museum nie ada kat bandar Bandung, dekat dengan Gedung Sate.
I remember when I was a kid, my dad brought me here.
Jarang2 seorang ayah bawak anaknya ke museum kan?
Asyik pergi theme park ngan mall je kan?
But my dad is a geologist, so kira dia nak memperkenalkan barang2 yang berkaitan dengan kerjaya dia tu kat anak2nya, tu alasan dia bawak kami kesana. 


Ini lah gambar museum tu pada satu kala...
Bangunan nie memang dah tua, xde sebarang major renovation.
Mmg masih nampak macam tue jgk.


The Museum Geologi (Geological Museum) was opened on 16 May 1929 under the name of Geologische Museum and is closely associated with the research in Indonesia that began in the 1850's by Dienst van het Mijnwezen, a mining official based in Bogor. Hosting a collection of rocks, minerals, meteorites, fossils and artifacts, visitors can discover through its various exhibits when and how the earth was formed, important epochs, geological phenomena in Indonesia, and the relationship between geology and human life. Major attractions of the Museum Geologi include the fossils of Homo erectus, the prehistoric elephant Stegodon trigonocephalus, and the biggest known species of carnivorous dinosaur Tyrannosaurus rex that existed during the Cretaceous period. (wisatamuseum.com)



 

Museum Geology nie buka everyday except on Friday and public holiday.
Isnin sampai Khamis buka 09.00am - 03.00pm, tapi on Saturday and Sunday buka sampai pukul 01.00pm sahaja ye...


Cerita2 Bandung lain bole anda dapatkan kat 
SINI


0 comments: