Friday, July 26, 2013

Jom Bayar Zakat!


Assalamu'alaikum bloggers...



Today I would like to touch this issue, regarding zakat, especially zakat fitrah.
As a daughter yang sangat manja, during my stay with parents, memang xpernah fikir pasal zakat.
Even when I already work dulu kat Indonesia.
Well, I didn't earn much, keje sambil2 study kat kolej kan...

My first zakat was when I work at KL, that was around 2010.
Ingat lagi, bayarkan zakat fitrah kat Masjid Asy-Syakirin KLCC malam takbir sebelum esok paginya sembahyang Raya kat sana sorang2.

Lagi satu jenis zakat ialah zakat mal (harta) (penghasilan, perniagaan, atau simpanan) selalu saya cuba sisihkan 2.5% drpd gaji yang xseberapa, tp masa tue memang xsusah nak kira, sebab dari gaji tue la satu2nya sumber income saya.

Selepas berkahwin, en hubby yang selalu uruskan pembayaran zakat fitrah.
Dan sekarang ada hubby yang bekerja, dan saya eventho I'm consider a full time housewife, but my hubby always said I'm a full time business woman.
Ye la tue, bz sangat ke wife u nie ngan bisnesnye? Hehehe...
Year by year, the business is getting bigger, alhamdulillah...
So, tahun ini, terfikir untuk mengira zakat mal, my mom pon dah sibuk cakap pasal zakat mal nie.
Mom keep reminding me yang my sister has always done her part every year, zakat tue disalurkan ke pesantren kat Indonesia.
Ye la, she's working kat Spore, gaji besar tue...
Masa me berenti keje, terus sambung belajar, pendapatan kerja freelance just cukup2 utk makan, bayar sewa bilik, dan minyak gi kolej :)
Zakat penghasilan nie berhenti sementara.

So anyway, teringin sangat untuk dapat membayar zakat mal lagi.
Tapi kalau nak ikutkan perkiraan zakat nie, agak payah, sbb xbiasa lagi...
Too complicated sbb my income sekarang bukan fixed income macam masa keje dulu.
Monthly expenses pon xmacam dulu, just makan, minyak, baju keje 1 helai 1 bulan, top up hp, duit sewa bilik, and that's all... Tak macam skrg dah berumah tangga, macam2 ada :)


Untuk kalkulator zakat bole cek kat sini:


First of all is zakat penghasilan hubby, dan secondly is zakat our perniagaan.
Tambah lagi zakat wang simpanan (kne cek is it dah sampai nishob mas sbyk 85gram?) dan zakat emas.
Still need to learn much untuk kira berapa banyak zakat kami kne keluarkan tahun nie.
Akan cuba diskas dan kira sama2 dengan hubby soon... :)

Yang belum start berzakat mal walaupun harta dah sampai nishob, jom kita mulakan berzakat.
Yang zakat fitrah tue, jangan sampai terlupa ye...
Memang xbesar, kira sebesar 3.5liter beras, insyaallah mampu, cuma kekadang ada yang lupa, atau buat buat lupa. Zakat fitrah nie wajib tau.
Para isteri2 bole ingatkan suaminya ye, sudahkan abang bayar zakat? :)

Bersihkan rezeki yang Allah sudah limpahkan pada kita, ada sebagian harta Allah turunkan untuk kita as middleman sahaja, sebetulnya bukan milik kita dan mesti dibahagikan pada orang yang lebih memerlukan.

Insyaallah :)



0 comments: