Tuesday, December 18, 2012

Our First Trip to Kuching - Part I


Assalamualaikum,

Geram xsempat tulis blog, this time mmg xnak lewatkan sesi berblogging sebab ada cerita special nak dikongsi dengan rakan2 blogger semua.
Special sgt ke? Yes, sebab nie cerita pasal our first trip to Kuching ever!
Me, first time. Hubby, first time. Baby, of course la first time :)

Trip nie dah kami plan 3-4 bulan sebelum.
Sangat penting sebab: 1. our best friend nak berkahwin kat Kuching, 2. kawan2 geng yang 1-2 tahun lepas dah start berpindah ke negeri lain drpd Selangor akan berkumpul kat Kuching untuk reunion, so memang semangat dan seronok menunggu hari nak ke Kuching tue.

It was 30th November 2012, Mr Red Ribbon has applied for last cuti tahun nie, sebab dah banyak sgt cuti hehehe, ada 1 hari je cuti untuk gi Kuching nie...
Sebelum Subuh, kami (me, hubby, baby dan family kawan yang semalam tumpang tido kat 'hotel Puchong' sebab nak gerak sama ke airport) gerak ke LCCT.
Abang taxi driver dah tunggu since 2am, tido dalam kete kat depan rumah (bagus la abang nak pastikan yang  kami xlambat gi airport yek...)

All went so smooth...
Sampai kami tiba di airport kat Kuching!


Alhamdulillah...
Dengan muka2 happy, dan baby Rafi yang belum mandi pagi :)
Baru je dia bangun tue, kat flight tidooo je...


Ok, selepas dr airport, kawan2 kami dah ambil kami so early dlm pk 9am masa Kuching.
Terus diorang bawak gi kedai nie, Rujak Kucei utk bfast :)


Nie la rupa Rujak Kucei nie, macam pasembur tp dia letak satu ketul ayam...
Kuah kacang tue ade la perbezaan sikit.
Lidah memang xbiasa lagi... Kalau makan pasembur Penang dah sering...
Agak pelik sikit, tp memang datang Kuching dah plan nak makan pape makanan sana hehe
So, berjaya sudah makan 1 jenis makanan khas Serawak :)


Selepas breakfast dan berpusing2 bandar Kuching kejap, kami terus check in hotel, sebab hari Jumaat lelaki2 sume kne pegi sembahyang Jumaat.
Tune Hotel pilihan kami sebab hari tue ada promo, kami hanya bayar RM177 untuk 3 malam, dah masuk toiletries dan aircond 12jam...
Not bad kan harga tue?


Haa nie barang2 yang kami dapat dalam toiletries bag.
Bag tue bole bawak balik. Tapi towel masa check out kne pulang ke reception desk, if not diorang caj macam kita beli towel la :)

Selepas berehat dan menunggu para lelaki balik drpd sembahyang Jumaat, kami pon bersiap nak kuar, nak jalan2 kononnya...
Lagi satu, me and my fren xbeli lagi tudung untuk baju tema kenduri, tema kaler PEACH!
Memang xde tudung warna nie... So mmg plan nak bersiar2 dan shopping2 tudung la :)

Sebelum berjalan2, kat belakang Tune Hotel Waterfront Kuching tue ada kedai nie:


Kami semua lepak2 kat sana sambil tunggu kawan2 lain bersiap2...
Ramai kan geng kami nie?
Belum kumpul sume tue, dah kumpul lagi ramai... Hehehe...

Dah masuk dalam restaurant ape lagi kalau xcuba makanan Sarawak?
Naaahhh, sesi jalan2 cari makan bermula kat sini:


Menu nie yang saya pilih dari banyak2 menu...
Terliur tengok kawan makan Mee Kolok nie, dan lagi satu, I was a bit familiar with this...
Kalau kat Indonesia, kat Bandung, jenis makanan nie namanya mee ayam.
Well, okay maybe xsume kedai mee ayam jual mee macam nie, I just remember one restaurant, one of my favourite restaurant kat Bandung untuk tgk city light dari atas bukit, namanya Warung Lela...
Warung Lela nie buat mee ayam pakai mee jenis macam nie, rasanya lebih kurang sama dengan Mee Kolok, bezanya mee kolok hari tue pakai beef, dan mee ayam of course pakai ayam :)

Taste sooo gooooddd Mee Kolok nie, rekemen makan kat sini!


The next one is this pisang goreng, siram dgn susu pekat dan keju...
Arrgghh so tempted! 
Rindu dengan Bandung kalau makan makanan camnie...
Best kat Sarawak ada makan2 camnie, feels like home :)

Selepas makan, kami terus pergi rumah pengantin dan lepak2 kat sana dengan family bride.
Sangat happy...

Tunggu cerita Part II ye :)

twitstamp.com

0 comments: