Tuesday, October 16, 2012

Her Wedding: Deco, The Family, Wedding Singer, dan Door Gift


Assalamualaikum bloggers...
Salam hari Selasa...

Alang2 tengah belek2 CD gambar2 kahwin my sister hari tue, rasanya Ms Red Ribbon nak sambung la cite kahwin nie...
Hari tue dah bercerita pasal solemnization my sister kan?
Sekarang nak cite plak pasal wedding receptionnye...

Ok, bermula dari locationnye kat GRAND SAHID JAYA HOTEL.
Hotel nie hotel lama, dah femes sangat, siap diorang dah ada kolej utk bisnes pelancongan
Mungkin kat KL macam Berjaya Hotel Group kot...

My sister dah usha2 banyak dewan, agak payah nak dapatkan dewanutk tarikh wedding dia 3hb 3 tahun 2012... Jadinye kat sini la jodoh dewannya...

Ok let's check out my sister's wedding deco...


Masuk main entrance terus je jumpe tangga/escalator utk naik ke tingkat 2.
Sebab hall tue memang kat atas...
So memang diperlukan decoration for tangga nie (scallop) untuk mempercantik tangga tue :)


Nie suasana kat tingkat dua...
I really love the deco!!!
My sister's husband is Javanese, dan kami xnak tinggalkan kebiasaan untuk memakai deco kayu2 jati dalam deco wedding nie.
So we requested untuk tetap pakai perabut kayu jati, tapi dalam warna putih.
So sesuai ngan tema yang my sister nak, Bohemian-French Wedding
BLUE-WHITE-PEACH :)


Lepas masuk entrance tue, jumpe la ngan gazebo nie.
This is common in Indonesian wedding, selalunya pakej deco kahwin dah masuk bende nie...
Gazebo untuk welcoming guests dan letak gambar2 prewedding pengantin.
That time was my first time I went to the dewan, my sister and mom je yang usha2 dewan nie coz I was pregnant that time couldn't come to Jakarta that often to help out my sister.
So I'm very happy and excited sgt2 tengok dewan nie, sangat cantik, dan cat dinding dan deco dewan tue sendiri memang kayu2 putih, so ngam sangat la my sister pilih dewan tue for her wedding :)


Satu prewedding pic on canvas dalam dewan...
She had lots of prewedding shoot session, and all done in Singapore.
Since she's staying in Singapore rasanya memang senang nak bergambar kat sana.
Pegi mana2 naik MRT je, then the country sooo bersih...
Bergambar kat mana2 pon cantik...

Ok, cut the crap pasal prewedding shoot...
Next!


This is the pelamin look like.
Similar what she had at home on her solemnization day, the difference is that kayu stelsel (we called it this) daripada kayu jati tue kaler putih.
Ahhh I love this so much.
Sangat teringat dulu nak kawen this is my first dream wedding theme, tapi akhirnya bertukar pada Moroccan theme.
So I was like turning a year back, feeling like this is actually my wedding day.
Ahahaha bermimpi jew kan?


Bestnyer sesi bergambar bersama pengantin kat pelamin
Tengok 2 orang perempuan sebelah kanan tue, me and my sister in law...
Dua2 tengah preggy 7.5 dan 8 bulan, besar dah perut...
Bertambah satu ahli keluarga.
Bertambah ramai dah family nie :)

 So, that's about it pasal decoration.
Xberapa mood untuk snap pic.
So these is all I got from the photographer...
Hope bole bagi idea untuk bakal pengantin yang nak tema camnie...
Simple color and sweet kan?

Now move on to the wedding entertainer...
My sister hire a jazzu vocal band.
Sesuai utk tema yang a bit to modern macam nie...


The singer is FAR BETTER than my wedding singer.
Actually that time, saya tertipu.
Saya dapat contact daripada orang lain yang menyatakan this girl is a manager of banyak band2 muslim, even dia nie ada kene mengene ngan Maher Zain la kalau Maher Zain tue datang ke Indonesia.
So that time I hired her dan she promised dia akan siapkan penyanyi2 yang best2!
Tengok2... huff hampeehhh rasanya dia main ambil orang dari tepi jalan ke ape yang betul2 xtahu menyanyi langsung!
Geramnye my family nasib baik I have one cousin nie memang suaranya sedap, so selang seling la my cousin nie menyanyi.
Saya pon yang hari tue kat pelamin tengah busy bersalam ngan tetamu bole rasa ya Allah sape nie yang nyanyi? Macam orang xreti nyanyi je...

Ok cut the crap, past is past dan itu pengajaran untuk saya dan keluarga.
Untuk my sister wedding, kami sanggup datang ke satu mall yang diorang cakap diorang ada perform kat sana, so kami tengok how good they are then after that baru we hired diorang.
Dan hasilnya.... PUAS HATI!

And oh... Tertinggal pasal reception desk plak...
Hehehehe

 

This is the reception desk.
Oh sangat cumil masa nak masuk hall, dah bersiap my cousins 3 orang yang comel2 nie for greeting and smiling to all guests...
Lepas we all sign the guestbook, dapat la door gift yang sangat cumil juga...


Dan nie door gift yang super cumil dan sangat GO GREEN...
Nie pokok betul yer.
Kne bawa balik rumah and let it grow :)
This flower could describe their LOVE... 
It will grows each day in their life... Aamiin...


twitstamp.com

0 comments: