Thursday, September 20, 2012

Jom ajar baby berenang!


Assalamualaikum, bloggers...

Dan juga para ibu2 muda hehe...
Ibu2 yang baru sahaja jadi seorang ibu, macam Ms Red Ribbon nie :)




Entry nie nak bercerita pasal baby Rafi nak belajar berenang.
Kat gambar atas tue bukan my baby Rafi yer, tue encik Google yang bagi hehe...
Mula2 dulu masa my anak buah masih kecik lagi, my brother dah ajar dia berenang.
My brother memang terapkan pengajaran mat salleh kat anak dia, almaklum dulu sempat duduk lama gak kat Germany.
Was thinking mengajarkan berenang was too early since the baby baru usia 2-3 bulan.
Lagipon hellow? Tak risau baby drowning ke?

Tapi selepas mendapat maklumat dari my brother tu, plus... googling around, saya pon dah tahu sekarang yang mengajarkan bayi untuk berani berenang awal2 sangat la bagus.

Ok, mula2 jom kita ingat2 lagi ada satu Hadist yang berkaitan dengan berenang:

“Ajarilah anak-anak kalian berkuda, berenang dan memanah” (Riwayat Sahih Bukhari/Muslim)

Rasanya masa my baby kecik lagi nih, dia belum dapat berkuda dan memanah.
So try la ajar dia berenang dulu...
Untuk permulaan, bole ditemani ibunya atau ayahnya.
Tapi kalau dia bole buat sendiri, then why not?
Tapi jangan lupa to keep our eyes on the baby :)


Merujuk pada tulisan kat atas, usia 1.5 bulan pon baby bole diajak berenang.
Wow awal sangat yer!
Hari tue my baby Rafi nak sangat saya ajar berenang, but too bad we don't have proper portable swimming pool for him, nak beli mahal gak.
Swimming pool utk baby nie yang agak dalam camnih:


So that dia bole melatih pernafasan dan bole tendang2kan kaki dia,mom cakap biar baby cepat tinggi heh, whatever it is I think this is look good for baby's lung health.
Lain daripada tue memang nak biasakan baby Rafi untuk tak takut air.

Different case ngan mandi yer, some babies nampak ok dan happy masa mandi dengan air, tapi when it comes to swimming pool, tengok air banyak dan agak dalam, baby2 tue takut.
So saya nak dia berani berenang.
Sebab mak dia suke berenang... 
Tapi since berhijab nie belum sempat lagi berenang, beli BURKINI pown belum :)
Hehehehe...
 

Ok another thing to take note, untuk baby yang masih kecik, jangan lupa untuk letak air hangat/suam dalam baby pool tue yer...
Jangan la letak air sejuk, kang dia masuk angin kesian kan?
Public pool yang bercampur dengan orang2 dewasa selalunya air sejuk, lepas tue who knows banyak kuman2 yang merbahaya utk infant or new baby born, that's why I prefer private baby pool.

Alhamdulillah, rezeki memang xkemana...
Masa Raya hari tue balik Jakarta, my auntie belikan baby pool nie untuk Rafi! Yay!
Sangat berat pool nie, tapi dah excited sangat, bawa je la ke KL.
Hehe...
Dan finally Rafi berenang!

 

He was soo active, kicking here, kicking there...
Tergelak2 pon ada... Hehehe...
I'm glad he likes to swim :)

How's your baby?
Dah cuba ajar baby korang berenang?

Oh ye, nak tambahkan sikit pasal pape yang perlu disiapkan utk 'majlis' baby berenang nie:


Simple2 jer, barang2 yang memang selalu dibawa.
Tapi I need to highlight baby toys (mesti dia tambah happy lagi berenang, contoh duck kuning2 tue bole berenang dengan baby sama2 atau bola2 ringan berwarna warni), lagi satu is food. Like us as adult, lepas berenang selalu je lapar kan? Hmm jangan lupa siapkan extra food untuk your baby yer... :)

Masih ragu2 nak ajar baby berenang?
Nothing to worry about :)


Few things I can advice you:

- Like me, do it at home with your personal baby pool.
- Use baby pool float (tayar yang kat leher baby), pakai yang betul2 untuk baby dengan safety beltnye yer, jangan pakai float untuk adult k?
- Keep your eyes on him
- Don't let your baby swim with only you on his side, do it while your husband around. Mungkin ada masanya kita nak jawap talipun, nak buka pintu sbb ada tamu datang, nak siapkan bende2 lain, so ada lagi satu orang yang bole tengok2an baby.
- Don't let your baby swim for more than 30 minutes if he's still under 1 year old yer. Dah tengok tangan reput je dah bawak naik, nanti masuk angin.


Orait itu je yang bole saya cadangkan...
For your info, one time baby berenang nie akan habiskan air yang banyak sangat2... So make sure untuk bersiap2 bil air naik hehe...
Nie pon dah rindu nak ajar Rafi berenang lagi, tapi belum ada masa yang tepat :)
 
 
 
Good luck all mommies...


 Some pics printscreened from http://www.babycentre.co.uk/baby/development/swimming/

twitstamp.com