Wednesday, August 29, 2012

Beraya kat Malaysia, beraya kat Indonesia... Apa beza?

Assalamualaikum,

Belum sempat lagi nak story mory pasal Raya kat kampong tahun nie.
Tahun lepas me and Mr Red Ribbon beraya kat Johor, kampung Mr Red Ribbon, so tahun nie beraya kat Indonesia, kampung Ms Red Ribbon.
Ramai dah orang2 tanya macam mana Raya tahun nie?
Best x? Seronok x?
Tu la nak menulis tengah kumpulkan gambar2 dulu :)

Tapi Ms Red Ribbon nak cerita pasal satu bende yang agak berlainan masa beraya kat Malaysia (dah few times dah Raya kat Msia nie) dan Raya kat Indonesia...

Nie la satu perkara yang terasa beza to me...

Kat Malaysia, first time jumpe orang, nie la yang diucapkan:


Lepas tue baru la sambung dengan Maaf Zahir Bathin, tapi rasanya family terdekat je yang selalunya ada sesi bermaaf2an... Entah dengan kawan ke atau family yang lain2 kekadang xde sesi ucapan "Maaf Zahir Batin" tue. Kat mana2 dengar orang cakap pon lagi ramai orang cakap just "Selamat Hari Raya" that's all...


Kalau kat Indonesia, first time jumpe orang, nie la yang diucapkan:

Selepas tue baru sambung dengan "Selamat Lebaran ya..." atau "Selamat Idul Fitri"
Kekadang ade gak yang ucapkan selamat lebaran terlebih dahulu, tapi mesti seudahnya bersalaman sambil mohon maaf... Be it muslim atau non-muslim, coz my friend yang non muslim pon mmg xlepas dari memohon maaf zahir batin, maybe coz dah terbiasa dengar atau nak menghormati hari raya.

So, tue la satu perkara yang me rasa berbeza sikit dengan perayaan kat Malaysia dan Indonesia nie.
Mungkin tiap orang lain cerite ye, ini hanya based on my experience sahaja.

SELAMAT BERAYA ALL!
Masih dalam bulan Syawal, masih ada Raya mood.
Weekend niepon saya baru nak gerak gi beraya kat kampung hubby :)



twitstamp.com

0 comments: