Thursday, May 3, 2012

Cahaya Mata Kami, Rafisqy Khaliq...


Assalamualaikum, bloggers...

Lama dah menghilang dari dunia blogging.
Ingat sangat, my last entry pasal me tengah wat DIY veil kat SINI.
Hari nie baru ada masa lagi untuk menulis.
Nak berkongsi berita bahagia...

Alhamdulillah,


Cahaya mata Ms & Mr Red Ribbon telah selamat dilahirkan ke dunia.
Pada 21 April 2012
 Berat 3.08 kg
Panjang 53 cm
Dengan, Alhamdulillah-nye, sihat :)



Kalau ingat masa2 nak bersalin, sangat2 terharu....
Boleh menangis kalau ingat2 lagi...
Tapi memang me nak berkongsi saat2 nak bersalin hari tue...
 

Alarm untuk bersalin belum berbunyi lagi masa tue sebab due date dalam 1hb May 2012.
My mom datang ke KL pada 18hb April, 
So saje wat appointment 1 hari selepas mom sampai.
Nak mom temankan satu kali pegi check up :)


19.04.2012

Appointment kat Hospital Putrajaya, saje pilih tarikh nie coz Mr Red Ribbon xbole hantar gi hospital, ada mom yang leh drivekan.
So pergi la me, mommy, dan my mother in law.
Dari rumah dah plan, lepas wat check up kami nak gi berjalan2 shopping kat KL hehe.
Masih sempat terfikir nak shopping :D

Tak sangka, doc cakap kne admit masuk wad hari tue juga.
Dia bagi masa me balik umah amek barang2 dan baju je.
Doc risau ada leaking sebab air ketuban berkurang sikit.
Dengan sedih hati (sebab xjadi shopping hehehe) balik rumah.
Tak berharap lagi baby lahir masa tue coz my dad belum datang lagi ke KL, sebab memang masih ada lebih kurang 2 minggu lagi ke due date 1 May 2012.


Ok, petang tue datang ke hospital terus masuk wad 5A.
Doc cakap induksi esok pagi, nak bagi perut mulas supaya cepat bersalin.
Laaa esok ke doc? Then knapa kne admit skrg? Huhuhu
Memang xberapa suka duduk kat wad...
Sape la yang suka duduk kat wad? Sepi, sunyi, sejuk...

20.04.2012

Esok hari nye, Subuh time dalam pukul 6, dah ada doc datang.
Induksi. Something I'm so afraid of. Tapi for the sake of baby, taknak dia kekurangan air ketuban kat perut, takpe la doc, buat je la...
Hari nie pulak, my youngest brother's birthday.
So dah terfikir kalau hari nie bersalin, my baby boy's birthday bole la sama2 dengan my brother every year :)

Tengah hari.
Doc datang, tanya macam mana ada mulas2 x? Atau contraction?
I said, "No".

Petang
Doc dan nurse dah banyak kali datang buat CTG (kalau xsilap ye, lupe dah ape nama dia) dan cek nie cek tue, tanye, "Camne? Dah rasa apa2 x?"
I said, "No".
Me rasa Ok je... sampai dorang sempat cakap, "U ada minum jamu2 ke?"
Heee sebab I'm Indonesian doesn't mean me nie suka minum jamu,
Xde apepon.
Memang xrasa apa2...

So petang tu diorang induksi saya for the 2nd time...
And this is the beginning of rasa sakit contraction...

Nie malam ke 2 my mom tido situ temankan me...
Dalam pukul 10-11 malam camtue rasa sakit dah mulai datang, makin kerap, dan makin kerap.
Bersyukur ada mom yang bole teman, picit2, bagi kasih sayang untuk me...

21 April 2012

Tengah malam, me dah xtahan dan tolong nurse tengokkan dah terbuka ke jalan untuk baby? Sebab me dah rasa macam nak bersalin dah...
Seluk2 sikit (and it hurts!), they said baru je bukaan 1.
Lemaasss sgt dengar kenyataan tue, I said nak bersalin dan mereka xbagi.
Sampai pukul 2 pagi, dalam 2 jam tue asyik berteriak2 sakit je.
Ya Allah, me dan Engkau je yang tahu sakitnye...
Pukul 2 lebih tue, nurse datang dan dia cakap kesian ngan me...
Nampak dah sakit sangat so dia nak make sure, apekah bole dia panggil doc?
Dah siap bersalin ke? Eventho baru bukaan 1?
Ready ke masuk labor room?
I said, "Yes."
Tak tahan dalam keadaan macam tue terus.

Then mom bacakan doa untuk me, cium dahi dan pipi...
Sampai situ je mom leh jumpe me, sebab kat labor room husband je yang bole teman...

Masuk labor room dengan sakit contraction, baru la bersalin 21hb April nie pukul 11.44am.
Mom tunggu bersendirian kat luar labor room malam tue.
Sejuk,mengantuk, cian dia...
Dia cakap dah nak minta tolong doc utk wat czer je sbb cian ngan me yang dah berpuluh2 jam sakit kerana induksi tue...
Tapi alhamdulillah, I went thru all those pain...
Dan baby selamat dilahirkan :)
Hubby, Mr Red RibbonN dibolehkan masuk bilik bersalin and he's my motivator too.
Kalau dia xde, mungkin me tak cukup kuat untuk terus mencuba normal delivery.
Thanks, sayang...


Alhamdulillah, alhamdulillah...
Baby yang comel dan sihat :)
Nie my mother in law dan my mom yang dah dengan sangat sabar temankan me selama hari2 sebelum bersalin... Thanks so much :)


Dua orang wanita yang banyak bagi advice kat me...
Sabar melayan kerenah me yang dah tak larat nak buat ape2 during that time...

Now, is the beginning of a NEW PHASE of my life.
Rasa nya masa cepat berlalu...
Dari single... Bertunang... Berkahwin... Pregnant...
And now, I have a cute lil son and...
I CAN'T BELIEVE I'M A MOTHER NOW!

Doakan baby akan selalu sihat, menjadi anak yang soleh, hormat dan sayang kepada orang tua, menjadi kebanggan bangsa dan negara, be it to Malaysia or Indonesia...

I LOVE YOU, BABY RAFI...

 
twitstamp.com

4 comments:

dear....congrats!!!!
alhamdulillah..selamat semuanya..
enjoy your confinement moments dear :)

21.4.12 what a nice date sis....tahniah yerrr sis...anak yg comellll!!!! semoga menjadi anak yg soleh...aaammmiiinnnn :)

- Eimy -

thank u... aammiiiinnn...
a very happy mother here :)

hi lalink.. tahniah dapat baby baru.. semoga both of u sentiasa sihat i dah ade blog baru,,hehe ni blog I..

http://lisneasy.blogspot.com/

bestnyer dapat baby,, so happy for you.