Wednesday, May 23, 2012

Baby plak kne masuk wad...

Assalamualaikum, bloggers...

Menjadi seorang ibu bukannya senang...
Banyak bende kne belajar.
Dan dalam masa2 sebulan lepas nie, banyak juga cabaran...
Satu cabarannye ialah: me cepat sangat mengantuk, sebelum ada baby nak tido lambat pon bole je, dah ada baby rasanya nak tidooo je, rasa kepenatan...

Semalam usia baby dah 1 bulan...
Lama plak xbercerita pasal baby...
Last story cerita pasal bersalin kan?
Ingat lagi x? Leh baca kat SINI...

Hari nie nak sambung cerita, selepas 2 malam me admitted kat wad HPJ, dan selepas bersalin, my baby Rafi plak yang kne masuk wad...


Baru je tengah hari on 21 April 2012 tue baby selamat dilahirkan.
Pukul 1 camtu balik ke bilik wad dari bilik bersalin...
Ada kawan dan sedara yang datang tengok baby.
Dan me xnak discharge hari tue juga, rasa nak tido lagi satu malam kat hospital.

The next day happy2 kemas2 nak balik ke rumah, doc cakap baby kne admit kat wad kanak2...
Huaaaa knape???
They said ada kemungkinan baby terjangkit penyakit coz hari tue air ketuban bocor, risau ada bacteria masuk...
Lagipon they said darah putih baby banyak sgt :(

22.04.2012

Tengah hari masuk wad kanak2 kat HPJ, me teringat lagi dah berjalan ke bawah, xpakai wheelchair...
Dahtu kne marah sis in law xleh pakai seluar, kne pakai kain batik, xleh berjalan, kne pakai stocking.
Huaaa as first timer memang xtahu bende2 camtu, coz me tengok sedara mara macam xde aper2 je... Lepas bersalin elok je pakai seluar (janji xketat)...
Dengan pantas anak buah Mr Red Ribbon belikan stocking (thanks, dearie)

Kat wad kanak2 HPJ nie la kesedihan bermula...
Sebab baby's mom je yang leh overnite kat situ.
Then family xleh masuk nak tengok baby, husband je leh masuk.
Can u imagine?
My family tengah berkumpul, mak mertua dan sis in law dari JB, sedara mara kat KL, mommy dari Jakarta, my sis and her hubby dari Spore, semua xleh tengok baby...
Kesian org2 yang dah ambil cuti saje dtg KL nak jumpe baby :(

Baby start kena inject kat sini kat sana.
Nak breastfeed pown susah sbb nurse ajar camtu je, air susu pown xkuar sangat...
Cian baby... Tapi berusaha sabar...

23.04.2012

Pagi Mr Red Ribbon datang, take turn ngan me tuk jaga baby.
Me balik rumah nak mandi ngan selesa, alhamdulillah rumah xjauh sangat...
Masa petang tu nak balik ke HPJ tetibe hubby cakap kne pindah ke wad lain, bukan kat HPJ, tapi kat Putrajaya jugak... Tak ingat apa nama tempat tue...
Macam apartment/condo, tapi government wat jadi wad...
Alasan pindah: sebab sakit baby xteruk, so wad kat HPJ tue ramai baby yang sakit beratur nak masuk.

So selepas membayar bil hospital satu malam RM32, pindah la baby and me ke tempat baru.


Kat tempat nie pulak, xsangka... xada aircond!
Serba salah, nak buka tingkap tapi banyak sangat serangga, sebab tepi kanan kiri ada hutan lagi...
Malam2 sangat panas, so pintu bilik xtutup...
Tidur xlena sebab risau serangga dan nyamuk masuk.
As usual, me kne stay sorang2 kat situ.
 
23.04.2012

Subuh time, ada doc yang masih muda lagi datang nak ambil darah baby.
Baby nanges kuat2, doc tue cucuk sana cucuk sini dah darah terpancut sana sini.
Ya Allah, sedih sangat tengok baby camtu...
Sedeeehh, sampai lepas tue me sembang ngan my baby sampai nangis2...


Baby Rafi tengok me je... Comel dia... Mcm dia paham yang me tengah sedeh...

Morning, nurse datang dan dia tanya knp semalam me menangis?
Heee xperasan pon ada nurse kat situ *blush*
Me cakap la sedeh coz baby kne masuk wad lama sangat...
Semalam tue me bole berdoa je nak baby balik, nak baby sihat... tue je...
Alhamdulillah, tengah hari doc datang dan cakap baby dah leh balik umah, sebab xde sebarang penyakit pon, blood test result semua ok...

Alhamdulillah...
Sangat happy selepas me ada kat HPJ for 5 days, dan baby masuk wad for 3 days, finally both of us balik rumah... HOORAY!!!
Selepas membayar bil RM5, terus balik umah dengan hati happy...

2 orang nenek yang happy sebab baby dah bole balik umah!

Wow xsangke me bercerita panjang sangat ye...
Lama xblogging, seronok pula leh tulis blog :)



twitstamp.com

3 comments:

alhamdulillah semoga baby terus sihat membesar..

tahniah atas kelahiran..semoga membesar menjadi kebanggaan ayah dan ibunya..

kesian baby...cepat sihat k baby :)

hai hai....
So sorry. Makbed dah tukar link few months ago. TApi, terlupa nak add awak. Congratulations ! sudah jadi parents. semoga dipermudahkan urusan.
Hugs and kisses to baby yg kiut.