Wednesday, April 18, 2012

My DIY Project: Brown Bandana & Veil with Beads and Sequins :)

Assalamualaikum, bloggers...

Hari-hari menunggu bersalin duduk kat rumah je ngan mother in law.
Dah 2 minggu rasanya my MIL kat rumah.
Alhamdulillah ada orang teman, kalau x, nanti mesti boring.
Dahtue seronok ada MIL selalu masak kat rumah :D

My MIL nie tengah seronok ngan hobbynye buat bonzai dari manik2.
Hari2 duduk buat bende tue, sambil tengok tv dan sembang2 ngan me.
Me plak, ada keje juga tengah buat...
Hahaha biase la, perempuan... memang seronok buat bende2 cam ginih...

So, my DIY project sekarang nie yang alhamdulillah dah mencapai kejayaan sebanyak 75%, ialah tengah siapkan veil untuk set kebaya kahwin yang kaler brown.
Nak tengok yang mana stu? KLIK KAT SINI.

Dulu masa kebaya tue me pakai, xsempat buat veil bagai, so sewa veil daripada mak andam, kaler gold, and me rasa xberapa kene ngan baju tuh...

Since this dress nak ada yang pakai, so dengan hati riang gembira, ada la semangat untuk siapkan veil yang seiras dengan kebaya. 
This is the FIRST TIME saya buat full project DIY.
Kalau buat manik camnie dah beberapa kali dah, tapi just betulkan dan tambahkan ape2 yang tukang jahit manik xsiapkan...
Kalau buat dari scratch memang kira first experience...
Dan harap2kan bole menjadi...

STEPS TO DO DIY BANDANA & VEIL...

PART 1 (BANDANA)


1. Mula2 saya siapkan bandana... Bandana pon nak pakai manik juga hehe... 
Buat kecik je xbesar, ye la kan untuk bandana je.
Buat bandana nie supaya pengantin leh pakai inner ikut kaler sesuai ngan yang dia nak. Kan kebaya tue lawa juga kalau nak pakai inner cokelat ke, gold ke, merah ke, atau biru.
So leh pakai la inner tudung plain yang dia nak, then letak bandana nie untuk aksesori...


2. Gunting2 pattern daripada kain lace (mine using cornelli lace) yang susah sangat didapat.
Ye la buat kebaya tue dah last year, baru nak cari kain untuk veil dia bulan lepas je...
Cite KAT SINI la macam mana slipar jepun saya sampai putus sbb kepenatan mencari kain dan warna yang betul2 sebijik.
Dan banyaknya projek DIY saya yang buat projek nie tertunda :D


3. Lepas tue tampal la jahit jelujur tepi kain net tue, bagi dia diam.
Pastu jahit jelujur juga pattern bunga lace tue kat kain net. Kalau bole pakai warna benang yang lain dan striking. Sebab ape? Nanti senang masa dah siap kita nampak benang yang mana satu yang benang jelujur dan mesti kita remove.


4. Pastu letak la beads dan manik semua tue yer... 
Tak tunjuk gambar plak sbb lupa nak snap dan sekarang dah siap...
Nak tengok result? Nanti la... tunggu cik Shafika yang nak pakai veil nie bagi gambar :)


 PART 2 (VEIL)


1. Ok, dah terlepas dah masa kain net nie masih 'naked' dan me and Mr Red Ribbon berjuang untuk membuat bentuk macam huruf "D". Sebab tengok2 kat DIY nyer blog memang kne buat bentuk macam "D" tue.
Tapi disebabkan lace cornelli nyer pattern yang sangat kaku dan besar2 nie, me kne peras otak putar peluh, eh silap kne peras peluh, putar otak, macam mane la siapkan bende nie sebab pattern lace tue tak leh wat curve. Sangat kaku!!!

2. Lepas tue as usual, tampal2 la pattern bunga yang saya dah gunting dari kain lace tue.
Jelujurkan pakai benang putih, so nanti leh senang nampak, lepas letak manik semua benang putih tu kne buang.
Eh jangan lupa nak letak beads tu plak jangan pakai benang putih, pakai la benang yang sama ngan warna kain net tue ye...
Saya pakai benang warna dark chocolate.


3. Nie last pic yang saya ambil semalam...
Dah 75% siap la. Insyaallah jap lagi siap...
Nie bahagian depan, yang belakang tue, biar lah rahsia hehe...
Kalau nak pakaikan kat muka saya yang tengah tembam dan bulat nie mesti xlawa haha...
Biar la pengantin yang pakai nanti yer :)

Tak tahu la pengantin berkenan tak...
Tapi alhamdulillah leh siapkan bende nie sambil2 menanti hari bersalin :)


twitstamp.com

0 comments: