Thursday, January 26, 2012

Suatu Masa di Danau Toba, Medan...

Assalamualaikum...
*intai2 blog*

Lama dah xupdate blog nie, dari sebelum cuti CNY...
Sampai sekarang... Hehehe...
Apa cite?
Sama la dengan korang semua, enjoying long holiday...
Lagi satu, xada idea nak tulis apa, xbanyak snap gambar juga *mood malas*

So, lepas korek2 hard drive yang lama, terjumpe la banyak gambar2 'old school' and I think I wanted to share some with all bloggers here.
Nak bercerita pasal memory masa kecik :)

Masa duduk kat Sumatera Utara dan pergi bercuti ke Danau Toba.

pic source: google

Danau Toba/Lake Toba memang famous as one of tourist destination at Indonesia.
Danau Toba nie ada kat North Sumatera province, dekat je ngan Malaysia.
Danau/tasik tue adalah yang terbesar kat Indonesia dan Southeast Asian, dan juga danau volcanic paling besar di dunia.
Haaa I just knew this when I googled around :)


I went there with my family when I was 10 years old.
It was 20 years ago... lama sudah tak pergi sana :)
Tahun 1991! Masih sangat muda dan comel kan?
Guess which one is me???


Tengok gambar2 nie kan, sedeh je...
Dulu bole senantiasa berjalan sama2.
Sekarang semua duduk berasingan, jarang2 bole jumpe :(
2010 kami sempat berjalan sama2 ke Bali sempena my brother yang baru kahwin, nak bawa isteri dia berjalan... Tapi 2011... dan 2012... not sure yet as everybody looks so busy :(


Anyway, bestnya pegi tempat2 natural camnih ape lagi kalau bukan the weather.
Sejuuukkk je, area bukit2 dengan tasik yang besar.
Kenangan manis naik beca' air hehe...
Can't remember what it's called, kalau xsilap memang beca' air.
Mahal juga tau sewa bende nie, tapi disebabkan nak cuba naik, bayo je la...
Sekarang ada lagi ke bende nie kat sana?
Rindu plak nak pegi sana :)


Kat tengah danau/tasik Toba tue kan ada satu buah pulau named Samosir Island.
Nak pergi Pulau Samosir, kne naik kapal ferry... which takes around 30-40mis...
Kereta pon bole naik sekali :)
Nie transportation zaman dahulu punye...
Mungkin sekarang dah lagi canggih dan selesa...


Kat Pulau Samosir banyak sangat kubur2 raja2 dan kerabat raja.
Semua kubur tu ada design2 yang menarik.
Kebanyakan dibentuk sesuai dengan wajah yang meninggal.
They carved the stone as in picture.
Masa tangkap gambar tue kan, macam serraaammm je berdiri kat depan kubur tue.
Hehehe...

Pastue kat Pulau Samosir nie masa kita tengah bersiar2 naik kereta, banyaknya babi berlari ke sana sini, dia orang bela babi kat umah!
Ihhh, geliii sangat tengok babi2 tue siap di belai2 ngan owner dia cam kucing.
Tapi kat tourist stop memang xde la babi2 tue...
Ada kat kampung2 je, on the way pergi tempat peranginan...


Posing depan rumah tradisional orang2 kat Pulau Samosir.
Sangat suka dengan exterior carving of the house.
Sangat unique!

Sempat pergi ke Danau Toba lagi for 2nd time with big family, tapi xjumpe plak gambar2 tue...
Best juga pergi sini kalau nak berehat dan berjalan2.
But not recommended kalau korang pergi Medan for, let say, 3 hari 2 malam dan nak pegi Danau Toba, akan sangat penat.
Coz dari Medan/Polonia Airport Medan tue takes 2-3 hours drive nak pegi sini, naik turun bukit.
Dan kat Danau Toba + Pulau Samosir tue pun nak travelling around sangat jauh.
So, kalau nak gi sini amek la pakej tour at least 5D4N plus Medan tour.
Korang bole la relax dan enjoy sikit, xde la dikejar2 masa kan?

Well... tue je perkongsian cerita hari ni...
Ms Red Ribbon akan sambung bercerita lagi soon.
Tengah fikir idea nak menaip ape :



twitstamp.com

1 comments:

waaaa dulu i pegi sana ms darjah brp ntah...lama giler...hehe