Thursday, December 15, 2011

Week 18: Checking Jantina Baby :)

As Salam,

Satu masa yang cukup penting dalam my pregnancy journey is when me dapat tahu jantina baby.
Hari tue masa gi check up kat Columbia Asia Puchong, me and hubby sangat la excited...
Appointmentkul 10.40am tapi kul 9am lagi dah duduk kat waiting room :)


First thing first, kne buat blood check up...
Dalam borang dia tulis HIV test tapi sebetolnye bukan HIV test, nie blood test.
Kalau nak wat HIV test macam boring plak hari tue baru je wat HIV test kan sebelum berkahwin.
Pastu gi ke lab.
As usual, me sangat takut dengan injection2 camginih...
Trauma sebab dulu masa kecik pernah nampak doctor amek darah my sister then darah dia terpancut camtuh, banyak sgt, seraaaamm sangat tengok.
Tak suke tengok darah!!!!
So, I told the nurse kat lab tue yang me nie penakot sikit.
But actually, after my trauma tue dah banyak kali dah kuar masuk wad, kne inject amek darah pon dah sering, but still the fear is there...

Then the nurse cakap la kne kepalkan tangan kuat2 yang sebelah kanan, tarik nafas, tangan kiri pegang peha coz she said it's going to hurt and kalau sakit picit je peha tue kuat2, dan gigit je bibir.
Dalam hati me kan, "ish, sakit sangat ke? selama nie xpernah2 pon sampai picit peha, gigit bibir bagai."
So, masa jarum tue masuk, me buat la semua bende yang nurse tue cakap, sebab dah takut sangat2 yang it's really going to hurt.
Tengok2 sakit cam biasa je, cam digigit semut.
As usual, takut masa mula2, selepas dah settle tergelak sorang2 hihihihi...
Darah tue dibahagi 3 bahagian means ada 3 macam penyakit yang diorang nak check.
Rasanya next checkup baru ada keputusan...

Lepas tue tunggu kejap lagi and it's time to see the doc!
First patient tau pagi tue hehehe nasib baik datang awal, coz lepas tue beratur makin panjang.
Dan memang nak cepat2 check JANTINA BABY!!!

Masa mula2 baby tidur lagi, dia diaaamm je...
Baru kejap nak check, eh dia bangun plak, takleh diam, pusing sana pusing sini, tendang2...
Susah sangat nak capture good angle.
Doctor sampai give up dah.
Tapi memang sempat check yang baby ada "tuuuuttt" means it's...
BABY BOY!!!


Alhamdulillah...
Even dalam hati nakkan baby girl juga (coz last time doc cakap ada kemungkinan baby girl tapi xnak cakap 100% dulu suruh datang nextmonth-nye)
Tapi me bersyukur, kalau baby boy nanti hubby ada kawan kan?
Apepon amanah dari Allah me redha terima.
Seeing the baby healthy pon dah sangat happy,menitik air mata :)

Sekarang dah masuk week 19, dah almost half way mengandung baby.
Harap2 semua dipermudahkan. Aamiin...


twitstamp.com

7 comments:

i pon dah 18w tp semalam pegi scan baby takmo tunjuk lg gender dia...huhu

waaa nana, mesti nie kes baby sangat active gak yer... memang susah nak tengok gender nie, nie pon sementara je nampak cam baby boy, but still nak scan 1x lagi just to make sure ;)

me dah 20 weeks..tapi baby nak main aci2 nagn mummay die, dok kepit2 lagi. namo tunjuk gender die. hehehe. sok nak p scan lagi :)

alaaa comeynye baby main2 ngan mummy :)

i dl mase awal2 pon baby sorok2 dl..so mummy n daddy ni kenela menunggu lg..tp once da tau gembira sgt! hehe :)

semoga baby boy dan ibunye sihat2 aje ye...