Thursday, September 8, 2011

Sambut Menantu Prep: Bunga dan Reben dan DIY



Assalamualaikum,
Lepas Raya, masanya untuk me and Mr Red Ribbon untuk siapkan wedding (majlis sambut menantu) kat Mersing awal bulan October nanti.
Kne siapkan juga sebab dah xde banyak masa dah.
Next month tau... 1 bulan lagi...

First thing first, on the way balik dari Johor to KL selepas beraya kat kampung hubby, kami singgah kat Nilai untuk beli barang2 persiapan kenduri nanti.
Memang poyo sangat, plan nak buat pelamin semua sendiri.
Kononnya pandai sangat nak DIY hehehe...
Tapi berharap bole la budget sikit.
Eventho pasti xbudget, hehe, at least barang2 tue xhanya sewa sahaja, tapi kami bole simpan juga untuk decoration kat rumah atau sewakan lagi someday.
Almakllum la, kat rumah kami sekarang nie masih kosong, nama pon pengantin baru kan?

So, bermula la hunting barang2 kat Nilai.


Kami beli pasu2 dan bunga2 simpel nie kat sana...
Lari dari tema, which is black and champagne gold.
But we won't put black as flower... xnak la bunga hitam...
Baju je hitam, but the flower we decided to use this cream, purplish, flowers...

Pastue beli kain untuk backdrop, selalunya kain Jersi nie pakai untuk alas2 meja, dan nie pon nak jadi backdrop the whole half room tempat letak pelamin nanti.
Rumah mertua tue berwarna warni jugak la dia punya dinding, so to make it more cantik, kami nak buat satu warna je, the whole dinding tue akan tutup jadi cream color.
Nampak la macam studio sikit time bergambar :D

Kat Nilai ada la beli beg2 door gift untuk tamu and family, and few things, xbanyak juga...
Padahal we were there dari pukul 12 tengah hari sampai kul 10 malam tau.
Asyik je berpusing2...
Harga pon lebih kurang je ngan barang2 kat KL, Jalan TAR ke Chow Kit.
Saje2 je sebab kita lalu Nilai kan...

Isnin lepas, saya pegi Jalan TAR, Semua House, kat situ bermula la shopping barang2 lagi...
Mak mertua minta belikan bunga rojek, ape la nama dia hehe...
Bunga/reben yang u pin-kan kat baju sedara mara tue...
Dah berpusing2 kat Nilai hari tue, then kat Jalan TAR, xjumpe yang sesuai ngan mak mertua nak.
Sebab dia dah punya contoh, so design bunga contoh tue dah xde dah.
Semua dah design baru, so terpaksa la buat sendiri :)


Puas hati buat sendiri, harga lagi jimat...
Dan sesuai ngan apa yang mak mertua nak.
Berjaya la project DIY nie, buat 10 pcs je :)


Selepas tue, beli bunga2 untuk kat atas pelamin dan meja makan beradab.
Beli kat SSF tau... Suke sangat pegi sana... banyak bende2 cantik...
Yang mahal banyak, yang affordable pon ada...
Just kne pandai2 pilih je yer...

Ha nie, baru je siap bunga DIY handbouquet...
Can you imagine my baju will be black and cream gold tapi bunga nie cream ngan purple hehe...
Xpe la janji bunga bukan hitam :)
That's why kat pasu2 bunga untuk kat pelamin tue nak letak purplish pink juga.
At least tema jadi 3 kaler la: black, cream/champagne gold, and purplish pink...
Bunga tangan tue semua beli kat SSF, pastu combine yang cream ngan purplish pink, tambah daun2 dan batang2 padi, lilit je ngan ribbon cream gold.

Ada lagi cite pasal wedding kat Mersing, nanti Ms Red Ribbon sambung lagi yer :)


twitstamp.com

0 comments: