Tuesday, September 20, 2011

My Wedding Story: My OP failed la! + My Bunting Kahwin dah siap!

Tak berapa nak update sangat...
Tak berapa sihat untuk selalu online :(
Biase la, my first trisemester pregnancy, sangat xselesa nak buat apa2...

But I managed to create few things few days ago...
First of all, bagi contoh photobook layout kat photographer wedding kat Jakarta.
Coz I seriously nak complaint banyak kat diorang.
My OP!
Msalahnye kat Jakarta kalau kita dah book satu dewan, we only given few choices of OP yang dah ada kerjasama ngan dewan tu.
Kalau kita outsource dari luar, kna charge dalam RM10k.
Gila nak mampos kan?
So, 'terpaksa' la amik yang dah ada kat sana... 
Itupun mahal gak, cecah juga RM5k (nie photographer yang paling murah diorang bagi quotation, terus me amek la dia sbb budget quite tight), better la daripada kne bayar extra charge.

Tapi oh tapi...
Xsesuai apa yang diinginkan.
Sebetulnye me dah bawa photographer dari Malaysia, kawan yang hari tue tolong tangkapkan gambar prewedding.
I trust him so much (I even trust Malaysian photographer more) but then masa dia nak gerak dari KL ke Jakarta with Mr Red Ribbon, kena tahan plak kat imigresen coz ada loan belajar xsettle lagi.
Huaaa sangat sedih masa dapat SMS dia xdapat datang.
I was like "Ok, mesti gambar2 kahwin nie xada yang cantik sgt"

Seriously, from my OP, xbanyak gambar cantik, susah nak pilih gambar mana yang leh masuk photobook.
Dahtue diorang pon rasanya hire student ke ape yang buatkan desain photobook tue.
Siap bising nak terus print...

HELLO, HANTAR LA DULU DESAIN TUE KAT I.
I NAK TENGOK!
*marah ni marah*

Tengok2 memang betul...
Desain xcantik langsung...
Boring! Page by page nampak kosooonnggg je...
Tengok nie:


How could they did this to my wedding photobook?
So few days ago tu, I was trying to create few contoh for them to see.
What i want from a photobook.

I'm not a photo designer...
Not even have any education to do good design...
At least I know what I want for my photobook.
Nie la satu yang me buat dan hantar kat diorang, mintak diorang buat lagi bagus, lagi pack, xkosong macam kat atas tue...


They should come out with better, waaayyy better design.
Hopefully, now just wait for their revision...

And by the way, I manage to design bunting kahwin nanti...
Alang2 dah kuarkan gambar studio kat atas tue, terus la sambung wat bunting, dah hantar for printing... Tunggu siap je :)


How's the design? Simple2 je kan?


twitstamp.com

0 comments: