Tuesday, August 23, 2011

My Wedding Story: Adat2 Pernikahan


Sambung lagi kisah pernikahan ku yang rasanya sangat2 neverending...
Rasa macam nak wat satu entry je hehe tapi banyak bende plak bole kongsikan...
Harap2 korang xbosan ye...

Selepas ijab qobul dan tukar cincin tue, masuklah acara ADAT.
Kalau korang dah pernah baca entry saya pasal adat2 nie kat SINI, at least korang knows what to expect.
Hmmm not much adat, coz I don't really like it.
Saje nak menghormati kebiasaan leluhur dan nenek moyang, so buat juga la sikit.

I just wanted to write some adat, not all...

1. SUNGKEM


Acara meminta maaf ngan parents nie memang buat saya sangat2 terharu.
Kami sungkem ke dua belah pihak parents.
Yepp... sekarang saya ada parents baru...
Mohon2 la diterimakan semua kekurangan saya.
Saya nie baru je nak belajar berumah tangga.
Harap2 sabar dan leh tunjuk ajar...

My dad was the most sentimentil person throughout the wedding process,
After dia menangis tersedu masa nak ijab qobul kan Mr Red Ribbon, dia pulak yang menangis tersedu2 masa sungkem nie.
I'm not that close to him but I'm so feeling like it is hard for him to let me go...
*ouch, here I go again, crying...*


2. SAWERAN


Selepas sungkem tue, kami duduk kat luar, kat area car porch.
Ramai orang dah tunggu dah kat sana, sebab nak SAWERAN!
Nie la part adat yang paling heboh, buat sepah, seronok...
Tak kesah budak kecik ke orang dewasa ke, semua mesti having fun kat sini hehehe...


Nie la isi dari saweran tue, gula2, duit syiling... tak banyak, total dalam RM100+ camtue...
Ngan potongan2 reben kecik2...
Semestinye pakai beras, tapi xnak jadi bazir plak, so tukar ngan reben...


Parents la yang akan baling2 apa2 yang ada dalam bekas saweran tue.
Baling ke utara, selatan, timur, dan barat...
Pastue ramai la orang2 kutip syiling dan gula2 tue :D


Bising sekejap, orang2 berseronok tercarik2 duit dan gula2 hehehe...


3. BUKA PINTU


Adat nie not on my list, tapi emcee tue ada buat, so ikut je la...
Ceritanya macam nie la... Selepas kahwin, xbole suka2 hati je terima tetamu lelaki kat umah.
So me tunggu kat dalam rumah while Mr Red Ribbon tunggu kat luar.
Ada la pantun2, kebanyakan memang bahasa Sunda yang I don't really understand too :D
Tapi bagusnye emcee ada translate into Bahasa Indonesia for Mr Red Ribbon to understand.

Mr Red Ribbon akan ucapkan "Assalamualaikum"
Dahtue emcee akan tanya, betul ke itu suara Mr Red Ribbon.
As the wife, kita kne ingat suara suami.
So when I said "yes, it's him." baru bole pintu (kain putih) tue dibuka.
Mr Red Ribbon akan masuk ke rumah dan me as his wife akan cium tangan dia :)



4. HUAP LINGKUNG & 
PABETOT BAKAKAK HAYAM


First of all, our parents suapkan nasi pulut ngan serunding daging untuk pengantin.
This was meant to be last suap from our parents.
That means lepas nie kita berdua yang kne cari rezeki sendiri, xada cite minta2 kat parents lagi.


Lepas tue pengantin sendiri saling suapkan nasi tue.
Minum air pon kne cross tangan kat belakang...
Susah weeeiiii... Mr Red Ribbon kena sound emcee, jangan tengok pengantin perempuan, tengok la cawan tue hehehehehe


Next ialah pabetot bakakak hayam (tarik2 ayam), dan part nie la yang kelakar...
Once the ayam sampai, we supposed to hold each peha ayam tue.
Tengok2 diorang dah cut peha tue, satu part yang kecik satu part besar.
Yang part besar tue, kalau la memang wedding organizer dah cut, akan diletak dekat ngan tangan pengantin lelaki, so lelaki akan dapat part yang banyak which means lelaki tue akan jadi pencari nafkah yang main dalam family.
Tapi oh oh tapi, emcee tue silap pulak letak part yang besar kat my side.
Sebelum emcee cakap untuk start tarik ayam tue, kitaorang dah agak2 dah...
"Nie mesti Mr Red Ribbon dapat kecik je."

Dan betul!
Tak payah tarik pon peha yang kecik tue dah terlepas.
Dan me dapatkan part yang besaaarr!!!
Hehehehehe...
X aci betul2 x aci...
Haahaha nama pon adat, just for fun kan :)


So, tue la adat2 yang ada dalam my wedding...
Tak banyak, tapi seronok :)




twitstamp.com

4 comments:

saweran tu kami pn buat lg adat tu. oh ya, saya jawa. nenek dari Solo, indonesia :P

seronok kan part saweran tue? hehehe...

bestnya...mesti banyak boleh dikenang nanti, banyak benda time kawin ni boleh cite kat anak cucu nanti :)