Thursday, July 7, 2011

My Wedding Prep: Test Food Session from My Official Caterer | 16 days left


As Salam, nama saya Riri...
Saya anak buah Ms Red Ribbon (panggil aunty la sayaaanggg...)
Saya nak test food...
Hehehe...

Bloggers, 2 hari lepas saya pegi test food makanan untuk wedding nanti.
Location kat dewan tempat saya kahwin nanti, Birawa Assembly Hall, Jakarta.
Caterer adalah dari chef hotel tue gak, Hotel Bidakara.
Sebelumnya, few days ago saya dah choose menu mana yang saya nak, lepastue diorang dah masakkan untuk kita semua (my family) untuk kita cuba.
Hari tue dalam 15orang kot dari my family dan vendor wedding nanti datang.
Then... MAKAN! :D


Nie suasana tempat test food tue, ngan semua makanan yang ada...
Sluurrrppp... dari rumah xbreakfast, memang time lapar tuh :D

First of all, the most important thing yang kne ada kat menu is NASI PUTIH.
Tapi xtangkap gambar pon, tue dah wajib ada yek...
Saya nie org kampong je, kne makan nasi, xbole tukar ngan kentang ke pasta ke...
Hehehehe
Jom tengok menu lain....


MAIN COURSE - NASI GORENG AYAM & IKAN TERI
That was my first time trying nasi goreng kaler hijau, tapi sebetulnye dah banyak kali tengok kat rancangan makan kat TV.
Rasa sama je ngan nasi biasa, tapi memang masakan nie sedap!!!
Nasi goreng dia sedap, so I said CONFIRM I order this one!


MAIN COURSE - BBQ CHICKEN TERIYAKI SAUCE
Tried this one... Sedap. Memang me suke teriyaki sauce.
Tak banyak fikir lagi, I CONFIRM this one!


MAIN COURSE - UDANG GORENG TEPUNG SZECHUAN
Kononnyer nak try something yang pelik, so amek udang goreng ngan sauce oriental.
Memang kne pilih 1 jenis chicken, 1 jenis beef, dan satu jenis sea food.
From all jenis sea food, yang paling mahal nie udang, tapi harga kira sama.
So kita amek la udang nie...
Tengok2 rasa dia macam udang tepung biasa je yang leh buat kat umah2...
Dah tue sauce tue cam pelik sikit, dan xcukup pedas! Hehehe...
So, I decided to cancel this one...
Tapi cancel sauce sahaja, udang tue nak, just tukar sauce tue jadi mayo :)


MAIN COURSE - BEEF KEBAB
Kat gambar atas tue me tengah try beef kebab (kat dalam pinggan tue ada sikit nasi goreng hijau dan sayur dan ayam gak)
Kebab nie my parents xberapa suka, diorang ingat kebab tue daging+tulang tue (ribs)
Hufff kebab ye kebab la...
I'm actually LIKE this kebab even one of my relatives said that day dia xnak kebab nie sebab kuat sangat rasa kambing tue... Hmm ye la it's lamb.
Memang kalau xsuka lamb susah gak makan.
Tapi rasa dia OK.
Lagipon tema wedding nak Arab2 sikit, bole la letak kambing instead of beef kan?
Mom said OK je it's just dia ingat leh dapatkan ribs, tapi it's not on menu.
So, we CONFIRM this one, tapi nak minta kebab tue kecikkan sikit, bahagi 2 ke 3, sebab me makan sikit je dah rasa kenyang. 
Bazir kan kalau orang amek satu dahtue xhabis?


MAIN COURSE - CAH KAILAN
Just a typical sayur jer. Butttt.... kailan tue xmacam daun kailan la...
Dan pahit sikit. So me ada la complaint sikit, then ask them to change into sayur buncis.
Entah la mom minta masakkan sayur buncis ngan bawang besar, campur ape ntah.
Tapi caterer hotel tue cakap OK nanti diorang buatkan :)


MAIN COURSE - SUP BUNTUT
Eh buntut tue ape? Hehehe buntut tue ekor...
Nie sup ekor sapi... memang fav dan selalunye sedappp...
Tapi, honestly, hari tue me tak sempat try sebab... PERUT DAH NAK MELETOP!
So, when I collected info dari family, diorang cakap sup tue OK, tapi banyak sangat kuah dan sayur, so kita request nak ekor tue lebih sikit :D


STALL FOOD 1 - PEKING DUCK (KEBAB STYLE)
We didn;t knew at the first place yang peking duck menu nie masuk dalam kebab.
What we ordered was peking duck with nasi hainam ke atau without nasi.
Cam biasa la macam chicken rice ngan sauce soya manis masin+bean sprout.
Tengok2 dia wat style kebab dan we all xsuka.
Kulit kebab tue buat kenyang...
Ntah la macam xsedap.
But my mom INSIST nak peking duck gak.
So, kami minta style yang amcam biasa je, xnak masuk dalam kulit kebab.
Thay said OK.

FOOD STALL 2 - EMPAL GENTONG
Nama makanan nie memang empal gentong, femes kat Indonesia.
Kalau tak silap makanan khas Sunda/Jawa yer...
Honestly I never tried this before wkwkwkwk... so 2 days ago was my first time...
Rasa macam gulai daging kambing jew...
Hmmm rasa2nya ok makanan nie... 
My uncle ada cakap minta kurangkan santan sikit, they said OK. 
Then CONFIRM la...


Fiuuhh penat nak try makanan...
So I wrote the checklist of all the food, then discuss again with the dewan representative tue.
Kenyang tau, kne turunkan makanan tue baru bole makan lagi... :D


SALAD CORNER
Actually, ada 5 jenis salad yang me dah order... 
Memang dari package nie kne pilih 5 jenis, banyak kan???
 Garden salad with thousand island dressing.
 Fruit and vege mix salad.
- Sweet corn and smoked beef salad.
 Gado2 (salad traditional la nie... hehehe)
 Lagi satu xingat ape, gambar xsnap so lupa... hihihi...
Semua salad nie best! CONFIRM semua...


DESSERT CORNER
Kat sini ada banyak item jugak:
- Fresh fruit: watermelon, honey dew, and papaya.
- Kek2 kecik.
- Kue2 pasar : kue traditional
- Pudding and fla
Semua sedap, standard la tue dalam tiap majlis kahwin kat Indonesia bende2 nie ada.
Dah macam wajib, rasa pon lebih kurang, so OK la tue... CONFIRM.

 So that's about it.

Some menu yang missing that day:
- Food stall : Kambing Guling (roasted lamb)
- Food stall : Dim Sum
- Food stall : Es teler

Diorang cakap, normally mmg makanan untuk food stall xada tester.
Hari tue je chef berbaik hati bagi empal gentong and peking duck tue.
K la, nevermind, me pon memang dah kenyang hihihi...

Harap2 semua makanan sedap 
and all my guests are HAPPY :)
 



twitstamp.com

0 comments: