Monday, July 4, 2011

FOOD REVIEW Indonesia: Martabak Manis :)

Just arrived at Jakarta, was at Bandung for 2 days and I'm alil bit exhausted now...
Still don't know what to write...
Pasal my wedding?
Probably later selepas berehat jap...
Nak cite pasal makanan la :D

Martabak manis. This is one of my fav food kat Indonesia.
Normally kedai yang jual martabak manis nie buka malam selepas maghrib.
So sangat sedap dimakan tengah malam sambil buat assignment atau melepak tengok movie ngan family kat umah ;)


Martabak nie kalau kat Malaysia mirip ngan apam balik. But this is not apam balik...
This martabak sangat manis yer so not recommended untuk orang2 yang xberapa suka manis, unless korang cakap ngan abang2 tue mintak kurangkan gula.
Atau kurangkan coklat...


Eventho perisa martabak nie banyak, cam coklat, keju, strawberry, pisang, durian, etc, tapi paling ramai orang beli martabak manis special.
Inti dari martabak special nie: gula+coklat+kacang+keju_ susu pekat
Kalau korang xsuka keju bole minta martabak manis coklat+kacang sahaja, kalau xsuka kacang (like me) minta martabak manis coklat+keju sahaja.
Price will be slightly different, cam lebih kurang je so baik amek la semua tue, martabak manis special.


Kalau nak beli martabak nie xbole suke hati beli kat mana2 kedai (most of them semua street hawker) sebab selalunye memang dah ada kedai2 yang femes wat martabak yang sedap.
Ada orang calap stall yang ber label "Martabak Asli Bangka" la yang paling sedap, but stop, tulisan tue doesn't guarantee martabak tue sedap.
Sebab ramai orang letak tulisan tue tapi sebetulnye bukan asli Bangka.
Me paling xsuka kalau beli martabak manis tetibe jenis coklat yang diorang pakai tue yang low quality, alang2 coklat tue melekat kat atas rahang gigi (korang pernah tak makan coklat 'murah' jenis macam nie? terus gatal la mulut sbb coklat yang camnih...)
So kne pandai2 tahu kedai mana yang pakai barang2 berquality.


Most of penjual martabak manis nie akan pakai marjerin Blue Band (kat Msia tue Planta), dan korang tengok la diorang letak marjerin tue macam separuh tin masuk kat satu martabak, hehehe, banyak siot, memang kalau makan time malam2 komfem korang akan terus berternak lemak dari marjerin, gula, coklat, keju...
Tapi disebabkan me suke sangat bole la makan martabak manis nie, bukan 3 bulan sekali bole makan,sometimes bole rasa satu tahun sekali je sebab jarang balik kampung :(

image: Google

Sapa dah pernah makan martabak manis?
Martabak masin dah makan yer?
Haaa martabak masin camnih:


Haaa camnie la martabak masin, lebih kurang cam yang ada kat Msia...
Kekadang pakai telur ayam, kekadang telur itik.
Makan ngan chilli padi & bawang, sometimes diorang bagi kuah pedas :)

That's all cite pasal makanan hari nie yer... :)


twitstamp.com

2 comments:

kat pasar malam kt sri serdang ade jual apam balik yg banyak2 flavour nie.. tapi xpernah cube.. xtaula tahap kemanisan tu cmn..me pun allergic dengan coklat2 murah..saya akan terus muntah n sakit kepala..
lalink..I baru lepas interview tadi.. insyaAllah dapat kot..ehehe..pray for me bebeh! hehehe..

congrats lalink... waaa sukenye bole start keje nie... see, you so much eligible for the job u dreamt of. i pray for your success and i think u deserve it...

good luck, lalink :)