Monday, June 20, 2011

My Wedding Prep: Tema Arab-Melayu? Not Arab-Sundanese? | 33 days left


Assalamu'alaikum, bloggers...
Hari Jumaat lepas me pegi rumah mak andam tau...
Sebetulnye nak finalize everything, pasal dekorasi pelamin kat umah (akad nikah) then baju2 semua la, for your info, seragam sarung sedara mara semua mak andam nie yang handle...
Tapi banyak lagi yang belum siap tau...
So, memang belum bole katakan finalize la kot...


Nie kat kedai mak andam tue,
tue kat belakang me tue ada furniture kayu jati,
Bende tue nak pakai untuk pelamin nanti kat umah...
Since kat dewan nanti xada unsur2 etnik Jawa/Sunda, sebab nak wat more to Moroccan/Arabic jadinye kat rumah kne ada stelsel kayu jati nie yang biasa kita sebut gebyok.

 

Jumaat lepas tue juga me go thru note pasal size baju untuk sedara mara (yang lelaki) sekali ngan size kepala coz my mak andam akan siapkan topi seragam gak (rasa2nya akan dibuat macam teluk belanga camtuh... weeiihhh jadi more to adat melayu compare to adat sunda hehe)

Then check balik nama2 sedara perempuan gak, sebab eventho kebaya2 diorang semua jahit sesuai ngan kain yang me bagi, tapi sarung akan sewa dari mak andam, semua pakai songket.

Bloggers...
Kan dah fikir2 balik kan...
My wedding kat dewan nie dah macam mix melayu + arab je.
Hari tue nak pakai siger/crown tue so at least ada la unsur2 Sundanese sikit.
But since siger tue xakan pakai lagi, so jadi rasa macam kahwin melayu la plak hehe...

Stuff yang me rasa banyak sangat unsur melayu (according to Indonesia Melayu - aka Padang atau Minangkabau):

- Pengantin akan pakai kain songket kaler GOLD. Sooo Padang...
- Seragam family semua pakai kain songket instead of batik.
- Topi family yang lelaki akan dibuat ala teluk belanga.

Stuff yang berunsur Arab/Moroccan:

- Dekorasi tema Moroccan
- Nak wat make up/dekorasi pengantin cam Arab/Moroccan tapi pakai songket la kan hihihi... topi pengantin lelaki je nak wat ala2 Arab.
- Nak buka booth henna free untuk guests...
- Berharap guests akan datang pakai baju sesuai tema Moroccan :D
- Ada lagu2 Maher Zain & nasyid for entertainment.

Stuff yang berunsur Sunda:

- Tari2an Sunda masa pengantin masuk ke dalam dewan.
- Nanyian Sunda pengiring pengantin masuk.

So most of all, I will say, majlis itu akan nampak macam more to Arab-Melayu then...
Agak2 my family keberatan tak yer?
I mean my big family...

So skrg nie tengah fikirkan macam mana nak buat akad nikah kat umah nampak macam betul2 acara tradisi Sundanese...

That's my wedding update for today :)




twitstamp.com

1 comments:

wa dl tido pun xlena pikir psl majlis