Thursday, June 30, 2011

My Wedding Prep: Cerita Door Gift Boxes (half) DIY | 23 days left

As Salam, bloggers...
Alhamdulillah, semalam FINALLY dah siap dah my DIY door gift.
Eh eh bukan dah lama dah siap?
Hari tue kan dah tulis entry NIH.
Yes, correct, DIY door gift tue memang dah siap lama, tapi... belum siap masuk box!
Hehehehe...

Ingatkan buat box tue senang, tengok2 SUSAH.
Tak berbaloi2 la nak buat ratus2 box.
Pastue me and mom je yang buat sume nie, kesian kat mom mesti penat :(

So selepas DIY door gift tue siap, me terus pegi kedai tempat tempah box, ada cite kat SINI gak.
Nie la rupa kedai dia dan banyaknya jenis box yang bole kita pilih.
Susah nak cari kedai yang jual box ngan harga yang affordable, kat Asemka nie me jumpe (area China Trade Center) dan tue pon ada satu kedai.
Sebelum nie survey2 harga dapat RM1.00/pc sekali ngan tutup plastik kat area lain @ Jakarta & Bandung.
Dari kedai nie dapat dalam RM0.25/pc belum tutup plastik.
For the whole 600+ pcs plastik tue hanya habiskan RM20 jer...
Semestinye me spent RM600 for box, lepas wat (half) DIY nie jadi RM170 jer!
Alhamdulillah leh jimat. Tapi lum ongkos penat wat tutup box, penat gi kedai kat Asemka tue (jam teruk alwaysssss kat sana, parking pon susah nak mampos) tapi PUAS!


Tapi memang penat la kalau pilih2, terus order je mnta size yang sesuai ngan besar TQ tag.
Hari tue minta yang GOLD, tapi tokey kedai tue cakap yang GOLD mahal sebab kertas dia lagi tebal, so me tanya la mana yang murah, dia bagi sample yang kaler merah...
Memang agak soft kertas yang merah tue tapi xpe la, I said, I'm okay with the red one...
 Tapi last2 masa me amek selepas 10 hari... nie la yang me dapat:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

Kaler GOLD plak!
Laaa... suke la tue kan hihihi, sebab kertas lagi tebal...

Dah sampai rumah, we began with potong plastik untuk tutup box tue.
So bawah tue gold dan tutup dia transparent, nampak cantik kan kalau nampak isi dari door gift yang comellote tue hehehe...

- Kertas GOLD tue me lipat2 jadi la separuh kotak, dan tutup plastik tue pon simpel je xsusah nak lipat2 tapi penat nak buat one by one nak ukur betul2 jgn sampai terlampau kecik/terlampau besar...
- Pastue T! Tag (cite kat SINI) saya wat 2 lubang untuk masuk jarum pin/brooch. 
- Untuk buat lubang tue me beli tool untuk wat lubang kat belt, susah cari peniiingg... jumpe2 kat shopping center Mangga Dua. Ada yang mahal, ada yang murah, me beli yang murah je, nak pakai kali nie je kot bukan nak berniaga belt hehehe...

Then masukkan la semua kat dalam box tue, bagi reben for final touch :)


Nie semua door gift dah masuk dalam box dah...
Total door gift= 607 pcs (sebab box tue ada 607 sahaja, order 600 dia bagi bonus 7pcs)
Risau tak cukup!
Sebab pin tue banyak lagi tapi boxnyer plak habis :(

Harap2 cukup la...
Fiuh alhamdulillah penat my back berhari2 duduk settlekan door gift nie...
Hari nie leh start wat bende lain... :)





twitstamp.com

3 comments:

make sure u simpan satu door gift ni utk i k.. :)

ok dont worry, insyaallah akan senantiasa ada :)

Salam boleh tak nk tahu kedai asemka tu kat mane?