Saturday, June 18, 2011

Berapa Habis Untuk Majlis Bertunang Hari Tue?

 pic credit: Cipot Redz - Anjung Photography

Me ada terbaca satu blog entry pasal berapa kne kuarkan untuk majlis pertunangan.
So, actually me nak share some experiences of mine.
What I had on my engagement day might be so much diferent with what you had, or with what you want to have on your day, as I said, I'm just having some opinions to share...

My engagement day biasa2 jer...
But for myself, it means a lot...

You can read some stories here:

Cerita 1 HERE
Cerita 2 (Hantaran me to him) HERE
Cerita 3 (Door Gifys for Kids) HERE
Cerita 4 (Sarungkan cincin) HERE
Cerita 5 (Kebaya dan Make Up) HERE

Xbanyak cite pasal bertunang hari tue sebab.... ye la my engagement day sangat simpel jer.
I don't think banyak bende yang bole saya kongsi cerita ngan korang semua...
But, was thinking why not me kongsi sikit cerita since kat luar sana MUNGKIN ada yang nak buat as simple as mine, or maybe lagi simpel kan?

Bukan saya xnak wat yang grand ngan pelamin bagai, tapi erti di sebalik pertunangan nie ialah nak berkenalan between 2 family, then nak tentukan date ngan mas kahwin, then just nak ikat je... Kalau nak wat meriah sangat sampai baju pon dah macam baju kahwin, pelamin pon dah macam pelamin kahwin, why not terus kahwin jer?
Maksud bertunang dulu nie more to perlukan masa untuk persiapan financial.
Kalau semua barang dah siap, kira cukup la kan duit untuk nie tue, saya rasa baik terus kahwin je kan? Nak tunggu ape lagi...
So tue la yang buat saya memang buat majlis kecik je untuk family.

Saya nak senaraikan apa yang diperlukan dalam hari pertunangan saya tue:

- Baju : FREE
Bole baca cite kat link kat atas tue pasal kebaya...
Me pakai baju seragam kahwin abang saya (mak saya punye sebab xketat&see thru macam saya punye hehe) so kira FREE la... pikir2 just tunang je bukan nak apa2 pon... just perkenalan dua family jek...

- Make Up : FREE
My sister make up kan sebab pagi tue malas nak pegi salon hehe...

- Cincin : dalam RM 1,600
Dalam adat family saya, dua2 cincin tue lelaki yang siapkan, total dalam RM1,600 for both of us dan cincin nie akan pakai untuk cincin kahwin gak (just pindahkan ke jari tangan kanan). Mine is white gold ring with diamond (baca SINI) and him stainless steel ring (baca SINI).

- Photographer : FREE
Pakai abang & sedara mara jer, memang xbanyak gamabr cantik hari tue sebab saya xsempat brief diorang... sebetulnye pakai kawan2 for me dah cukup, as i said before my main concern is the wedding, bertunang just berkenalan dan tentukan date sahaja..

- Hantaran :  RM700
Lebih kurang RM700 kot for both of us, dan half of it only for dekorasi dulang hantaran! sob sob :(

- Catering : RM1k
Hari tue tamu dalam 100 orang max, family dekat2 jer... family pon dah ramai kan hehe... habis RM1k dah sekali sewa kerusi. kalau kurang dari 100 orang hari tue bole lagi kurang kot...

- Doorgift untuk budak2 : RM10
Betul2 not more than RM10 hehehe... ada 10 pcs door gift je, sebab budak kecik pon xramai...

- Sound system : FREE
My uncle sewakan sound system untuk kenduri, pinjam jap yang watt kecik je hehe...

Ape lagi yer...
Mak sponsor catering tue, ngan hantaran utk Mr Red Ribbon yang makanan2 tue mak and aunties sponsor. Tapi kalau nak kira semua mungkin habis dalam RM3,500 la...

Pastue ade la extra lagi untuk sewa van+apartment untuk family Mr Red Ribbon datang Jakarta duduk kat apartment pastue bayar van untuk family Mr Red Ribbon jalan2 ke Bandung.

Yang nie habis dalam RM1,200 kot...

Tapi majlis tunang nie tiap orang of course la lain2. Kalau kat Indonesia, atau maybe kat my family jer, memang xde wat yang grand2 sangat. 
Seriously just perkenalan 2 keluarga untuk meeting pasal tarikh kahwin.
Tula yang me cerita mungkin xde nervous sangat, siap masak dulu plak pagi tue hehe, sebab memang xde bende yang patut di nervouskan.
It suppose to be a majlis yang cukup relax, a friendly family gathering :)
 (tapi akad nikah lain yer, nie dah nervous dari sekarang dah)

Tue je yang saya bole share..
Til then,



twitstamp.com

0 comments: